NARODNE NOŠNJE OSTAVILE ŽIRI BEZ DAHA: Fotografije u rangu Voga, a igra svetla i senki je na nivou jednog Karavađa
Foto: Pavel Surovi

Fotograf Pavel Surovi osvojio prvo mesto u Rusiji

NARODNE NOŠNJE OSTAVILE ŽIRI BEZ DAHA: Fotografije u rangu Voga, a igra svetla i senki je na nivou jednog Karavađa

Pop kultura -

Na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, koji se ove godine održao u Sankt Peterburgu, u kategoriji modna fotografija prvo mesto je osvojio srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača, ujedno i direktor Kulturnog centra u ovog mestu, sa umetničkim projektom koji obuhvata arhaične narodne nošnje pod nazivom "Korona - kruna".

O pobedniku je odlučivao 25-člani žiri koji je sastavljen od uglednih doktora i profesora primenjenih umetnosti univerziteta, modnih dizajnera i ljudi iz šou-biznisa iz celog sveta. Surovi je dobio 141,5 od maksimalnih 150 bodova, što predstavlja i najbolji rezultat na celom festivalu.

Izložba
foto: Pavel Surovi

Ko je Pavel Surovi

Umetnik i političar

Pavel Surovi direktor je Kulturnog centra u Kisaču i poslanik slovačke manjine u Skupštini AP Vojvodine.

Autor je izložbe "Slovačka svadba", koja je prikazana prošle godine na Kalemegdanu u Beogradu. Svake godine učestvuje u glavnom gradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu Biserna grana i na Ružinovskom festivalu u Bratislavi. Svojim radovima predstavio je Slovake iz Srbije na Dan ustavnosti Republike Slovačke u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, sedištu Marije Terezije, gde je bila upriličena izložba "Slovačka lepota".

Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog po kvalitetu u rangu svetskog modnog časopisa Vog. Igra svetla i senki je po njima na nivou jednog Karavađa. Ceo žiri se složio da se vidi profesionalni i studiozni rad umetnika, alegorije na istorijske ličnosti su odmah prepoznatljive, ali ih je najviše zantrigiralo kako su urađene fotografije modela na pozadinama s prekrivačima i ćilimima...

Izložba
foto: Pavel Surovi

Srpski fotograf Pavel Surovi, sa svojim novim etno-art modnim projektom "Korona", predstavio je Srbiju na takmičenju u Rusiji. Projekat prikazuje jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

Naziv fotografija iz kolekcije "Korona", to jest kruna, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period pandemije korone, sa druge na odeću kraljevskog porekla, a sa treće da u kolekciji dominiraju krune i oglavlja, pošto latinska reč corona znači kruna, kad se posmatra koronavirus pod mikroskopom, u obliku je krune.

Izložba
foto: Pavel Surovi

- Ovo je veliki uspeh za celu Srbiju, za moju porodicu i mene lično potvrda mog umetničkog rada. Puno sam uložio energije, ljubavi, sredstava u ovaj umetnički etno-art projekat, a zalaganje i ljubav su se isplatili i uzvratili uspehom. Bez podrške Grada Novog Sada ne bih uspeo realizovati ovaj složen umetnički projekat. Raduje me što sam započeo rad na novom projektu za evropsku prestonicu kulture 2022. Novi Sad, koji će biti još grandiozniji i zanimljiviji, ali to je tajna... - izjavio je Surovi.

Žiri je doneo odluku da fantazmagorične fotografije Pavela Surovog budu ove godine odštampane na torbama s nagradama za učesnike međunarodnog festivala IBEFF, čime je na još jedan način nagrađen i prezentovan profesionalni umetnički rad srpskog fotografa.

Izložba
foto: Pavel Surovi

Kurir.rs

Bonus video:

00:23

ZVEZDE U OBJEKTIVU BRAJANA RAŠIĆA Otvorena izložba rok fotografija Narodnom muzeju u Zrenjaninu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track