Najnovije vesti

BJELOGRLIĆ U DRUŠTVU OSKAROVACA Film Toma zatvara Sarajevo film festival, a objavljene i nove fotografije MILANA MARIĆA KAO PEVAČA
Foto: Nemanja Nikolić

VAŽNA VEST

BJELOGRLIĆ U DRUŠTVU OSKAROVACA Film Toma zatvara Sarajevo film festival, a objavljene i nove fotografije MILANA MARIĆA KAO PEVAČA

Pop kultura

Film "Toma" Dragana Bjelogrlića 20. avgusta zatvoriće 27. Sarajevo film festival.

Biografska drama o životu pevača Tome Zdravkovića biće prikazana na nekoliko lokacija u gradu, a biće deo programa Open er sa još osam ostvarenja.

Deset u pola
foto: promo

Svetsku premijeru, kao i "Toma", imaće u rodnog gradu i oskarovac Danis Tanović s novom komedijom "Deset u pola". Srpski film biće prikazan zajedno s ostvarenjima "Otac" Florijana Zelera (dobitnik Oskara za najbolji adaptirani scenario - Khristofer Hempton i Florijan Zeler), debitantskim igranim filmom Panaha Panahija "Hvataj se ceste", prikazanim na ovogodišnjem Kanu, "Jahačima pravde" Andersa Tomasa Jensena, u kojem jednu od glavnih uloga tumači Mads Mikelsen, "Junakom", novim filmom Asghara Farhadija, "Novim poretkom" - novim igranim filmom Mišela Franca, premijerno prikazanim u Veneciji 2020, gde je osvojio Srebrnog lava - Veliku nagradu žirija. Takođe, u Open er programu biće prikazan i klasik "Pariz, Teksas".

Film Toma
foto: Promo

Film "Toma" je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, kroz film pratimo i živote poznatih umetnika tog vremena: Silvane Armenulić, Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Toma je deo života proveo u Sarajevu, pa je logičan izbor da zatvori važan regionalni festival. Scenario potpisuju Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Dragan Bjelogrlić, Maja Todorović, a direktor fotografije je Goran Volarević. Glume: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, Mirjana Karanović i Slobodan Boda Ninković.

Film "Toma" otvoriće danas Filmske susrete u Nišu.

Film Toma
foto: Promo

Kurir.rs/Ljubomir Radanov

Bonus video:

KURIR TV NA SNIMANJU FILMA O TOMI ZDRAVKOVIĆU: Bjelogrlić voli da zapeva jednu pesmu i to u kolima
04:31

KURIR TV NA SNIMANJU FILMA O TOMI ZDRAVKOVIĆU: Bjelogrlić voli da zapeva jednu pesmu i to u kolima

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja