POBEDNICI GUČE 2021. KRISTIJAN AZIROVIĆ I MARKO TRNAVAC ZA KURIR: Truba se u našim domovima svira stotinama godina
Foto: Zoran Šaponjić

iskreno

POBEDNICI GUČE 2021. KRISTIJAN AZIROVIĆ I MARKO TRNAVAC ZA KURIR: Truba se u našim domovima svira stotinama godina

Pop kultura -

Kakvo je samo bilo veselje u nedelju uveče u Bojniku. Kako se u kući Azirovića slavila Kristijanova pobeda u Guči! U stvari, za jug Srbije, kao i varošice i sela na zapadu, pobeda u Guči je stvar za istoriju, pobede na Saboru se zapisuju, pamte, prepričavaju, one su trubački podvizi, za njih se živi. Pre Kristijana Azirovića Prvu trubu Sabora u Bojnik je u svoje vreme donosio i veliki, čuveni Feat Sejdić, legenda među srpskim trubačima.

Guča 2021
foto: Zoran Šaponjić

- Prosto rečeno, kad sam čuo svoje ime, kad su rekli da sam pobedio, šokirao sam se, i još se nisam povratio, još ne mogu da verujem - priznao nam je juče ujutru Kristijan.

Njemu je u Guči u nedelju uveče stručni žiri u kome su bili sve sami profesori - doktori, dirigenti, profesori trube, dodelio prvu nagradu za najboljeg trubača Sabora.

- Kad smo završili nastup na bini, trubači iz orkestra gledali su me u čudu kako sam odsvirao, a ja, kao da sam bio u transu, svirao sam kao nikad ranije. Kad sam izašao sa pozornice, tu je bio Boban Marković, prišao je, stegao mi ruku, čestitao - priča Kristijan.

Truba se u kući Azirovića svira stotinama godina, od Kristijanovog pradede naovamo.

- Trubu sam učio kod oca, kod strica, ako bog da, moji sinovi Alen (6) i Luka (3) učiće od mene, i oni će biti trubači. Ovo mi je inače drugi put da osvajam prvu nagradu u Guči, još jedna, pa majstorsko pismo, a za ovo mi trubači živimo - kaže Kristijan.

Guča 2021
foto: Zoran Šaponjić

Slavilo se sinoć i u Mršeljima kod Guče. Marko Trnavac iz ovog sela osvojio je prvu trubu žirija publike, Zlatnu trubu Guče.

- Veliki dan za mene, za moju porodicu, suprugu Jovanu, sinove Jovana (6) i Luku (3), koji su mi bili velika podrška. Slavilo se ne samo u Trnavcima nego i u čitavom selu - ispričao nam je Marko juče.

Guča 2021
foto: Zoran Šaponjić

On je, inače, naslednik čuvenih trubača Trnavaca iz Mršelja, njegov pradeda Milivoje bio je poznati trubač iz ovog kraja.

-Trubu sam učio kod Radojka Vitezovića, od Bobana Matovića, koji je u svoje vreme svirao sa čuvenim Gongom... Za ovo takmičenje dosta smo se spremali, mnogo vežbali, mnogo radili, i rezultat je tu. Zlatnu trubu u Guči osvojio sam i 2018. godine, ove godine bili smo i drugi orkestar Sabora i čekamo još jednu nagradu, pa majstorsko pismo, ono o čemu svaki trubač kad počne da svira - sanja - kaže Marko.

Guča 2021
foto: Zoran Šaponjić

Z. Šaponjić

Bonus video:

01:56

SVE SPREMNO ZA 60. JUBILARNI SABOR TRUBAČA U GUČI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track