FILMU S CECINIM DEČKOM NAGRADA ŽIRIJA I KRITIČARA: Nećete verovati kako je Bogdan završio kao glumac kod Natalije Avramović
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen

Dodelom nagrada završen 45. Festival filmskog scenarija

FILMU S CECINIM DEČKOM NAGRADA ŽIRIJA I KRITIČARA: Nećete verovati kako je Bogdan završio kao glumac kod Natalije Avramović

Pop kultura -

Film "Nečista krv - greh predaka", scenariste Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milene Marković, u režiji Milutina Petrovića, dobio je prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Žiri u sastavu Ivana Vujić, Radoslav Zelenović i Aleksandar Đaja u svom obrazloženju naveo je da su scenario ovog ostvarenja predstavlja "izvanrednu fresku likova Bore Stankovića, kao i sliku srpskog patrijarhalnog mentaliteta i njegove borbe za opstanak i oslobođenje od turske vlasti".

Film Nečista krv, Marko Grabež
foto: Filip Andrejević, This and That Productions

Jovana Stanojlović, unuka Vojislava Nanovića, primila je priznanje u njegovo ime i tim povodom izjavila:

- Vojislav Nanović je imao troje dece, sedmoro unučadi i deseto praunuče na putu. U njihovo i u svoje ime zahvaljujem se žiriju i festivalu, reditelju i celoj ekipi filma, produkcijskoj kući This and that production i Snežani van Hauvelingen, koji su sve ovo izgurali. Zahvaljujem se i u ime Milene Marković, koja nije ovde iz opravdanih razloga, ali i u ime Zadužbine Vojislava Nanovića. Na simboličan način, ovo je u stvari prvi kapital koji je Voja uneo u zadužbinu, svojim velikim delom. Njegov blagoslov nas prati.

Jovana Stanojlović
foto: ATA images

Žiri je drugu nagradu dodelio scenariju Strahinje Madžarevića, za film "Lihvar" u režiji Nemanje Ćeranića. Ovaj scenario, ocena je žirija, predstavlja priča o pojedincu i njegovoj nemoći da nađe izlaz iz lavirinta zla.

Natalija Avramović
foto: FEST promo

Treća nagrada pripala je Nataliji Avramović i Ljubinki Stojanović za film "Prolećna pesma" u režiji Natalije Avramović, za ostvarenje koje, prema oceni žirija, predstavlja "istraživanje putovanja glavne junakinje koja ruši zidove svakodnevnog života u potrazi za egzistencijalnom slobodom". Žiri novinara i filmskih kritičara takođe je nagradio ovo ostvarenje, koje je privuklo pažnju i jer u njemu igra Bogdan Srejović, dečko muzičke zvezde Cece Ražnatović. On tumači bivšeg košarkaša Peđu, koji pije za šankom kad mu prilazi glavna junakinja Petra, koju glumi Mihaela Stamenković, i počinje da mu se udvara. Srejović je, međutim, odbija!

Bogdan Srejović, film Prolećna pesma
foto: Printscreen

- Oženjen sam - kaže Bogdan u filmu dok pokazuje burmu na ruci. Cecin dečko se tako našao u filmu rame uz rame s velikim glumačkim zvezdama, među kojima je i Svetozar Cvetković. Ulogu je dobio na poziv rediteljke Natalije Avramović, koja mu je školska drugarica iz Prve gimnazije u Kragujevcu. Natalija je bivša supruga reditelja Miloša Avramovića, koji se za nagrade borio s "Južnim vetrom 2".

Specijalna nagrada pripala je scenariju Ivana Ikića za film "Oaza", za "autentičnu priču o neophodnosti ljubavi i nedostatku empatije u savremenom svetu".

Bogdan Srejović, film Prolećna pesma
foto: Printscreen

Novo priznanje

Pobednik publike "Južni vetar 2"

Za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji Umetnički savet Festivala filmskog scenarija novoustanovljenu nagradu Mihićevo zlatno pero dodelio je Goranu Markoviću, a priznanje žirija domaćina - opštine Vrnjačka Banja, pripalo je glumcu Milošu Bikoviću za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Novoustanovljeno priznanje Nagrada publike ove godine pripalo je filmu "Južni vetar 2: Ubrzanje".

Južni Vetar
foto: Promo

J. Slijepčević

Bonus video:

01:28

NE MARI ZA OPTUŽBE BIVŠE DEVOJKE: Biković se na tvrdnje da je zao, grub i egocentričan samo NASMEJAO i poslao JASNU poruku! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track