UZ NJEGOV MUZIČKI TOBOGAN ODRASLE SU GENERACIJE U JUGOSLAVIJI: Njemu su najveće i najlepše bogatstvo bili DECA
Foto: Printscreen

napustio nas je

UZ NJEGOV MUZIČKI TOBOGAN ODRASLE SU GENERACIJE U JUGOSLAVIJI: Njemu su najveće i najlepše bogatstvo bili DECA

Pop kultura -

Minja Subota preminuo je u 82. godini posle teške bolesti u Beogradu

Bio je autor čiveog dečjeg serijala Muzički tobogan, koji je počeo da se emituje 1980. godine i uz koje su odrasle mnoge generacije.

Koristeći iskustva iz revijalnih televizijskih programa i iskustva kao kompozitor u radu sa decom, pokušao je da stvori ne samo muzičko takmičarski program, već da objedini svet muzike, igre i poezije i pokloni najmlađima popularan zabavno-edukativni program.

U kompozitoru, dirigentu i muzičkom uredniku Jovanu Joci Adamovu, pronašao je izuzetnog saradnika, sjajnog umetnika sa kojim je realizovao i pokrenuo stotine programa za najmlađe.

Minja Subota
foto: Printscreen

„Muzički tobogan“ je pomogao deci da upoznaju naše najistaknutije pesnike i uz poznate kompozitore stvore preko dve stotine pesama koje su interpretirali naši najpopularniji vokalni solisti: Zdravko Čolić,Oliver Dragojević, Đorđe Balašević, Bajaga i mnogi drugi...

Veliki je broj onih koji su svoje prve korake u svet umetnosti napravili u „Muzičkom toboganu“.

Voditelj Minja Subota rekao je jednom prilikom rekao da nema više emisija kao što je bio kultni "Muzički tobogan", uz koji su odrastale čitave generacije dece u bivšoj Jugoslaviji.

"Nema više te emisije, kao ni mnogih drugih. Naš 'Tobogan' bio je u pedagoškim udžbenicima, kao obrazac zabavno-edukativne emisije. Stvar je u tome da mi danas gotovo da ne možemo da vidimo na televiziji našu decu, ni kako izgledaju, ni čime se bave, ni kakva su njihova interesovanja," rekao je on za "Večernje novosti".

Mnogi ljudi su mu prilaze i zahvaljali su mu se na srećnim trenucima njihovog detinjstva koje su proveli uz “Muzički tobogan”.

- Ne možete ništa lepše doživeti. Moramo mnogo da učinimo da bi porodica srećnije živela jer ona je osnov celog našeg društva. Mi smo siromašna zemlja, ali naše najveće bogatstvo su deca i porodica - tvrdi Subota

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track