PODIGAO JE BEOGRADSKU FILHARMONIJU NA NOGE: Nikada se nije hvalio time, a zbog ovog će imati posebno mesto na kulturnoj mapi
Foto: Dragana Udovičić

odlazak ivana tasovca

PODIGAO JE BEOGRADSKU FILHARMONIJU NA NOGE: Nikada se nije hvalio time, a zbog ovog će imati posebno mesto na kulturnoj mapi

Pop kultura -

Čuveni umetnik, majstor na klaviru i dugogodišnji direktor Beogradske Filharmonije, Ivan Tasovac preminuo je iznenada večeras u 55. godini.

Ivan Tasovac
foto: Printscreen

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine. Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Ipak, iako je u kulturnom miljeu hvaljen i visoko cenjen, Tasovac je stidljivo prihvatao komplimente na račun njegovog angažmana u promociji ove kulturne ustanove u svetu. Iako su ga mnogi poistovećivali sa Mirom Trailović i njenim zaslugama za Atelje 212, Tasovac je njegovu ulogu u Filharmoniji skromnije doživljavao i tu komplemetarnost doživljavao kao preveliki teret.

Ivan Tasovac
foto: Zorana Jevtić

- Čini mi se da je i više nego dovoljno što sam čuo kako naš "Informbiro", kafić u kome se okupljamo pre i posle proba i koncerata, po atmosferi sve više podseća na legendarni bife "Ateljea 212" iz prošlosti. Uzgred, mi smo porodično, krajem sedamdesetih, sa gospođom Trailović bili komšije na Kopitarevoj gradini, mirnom skveru u centru na samo nekoliko ulica ispod "Ateljea". Legendarna je priča kako se moj otac vraćao sa neke probe i video da radnici sele nečiji nameštaj. Prepoznao je Mirine stvari, i kao pravi gospodin, ljubazan kakav je bio, ne samo da im je pomogao da utovare u kamion nekakav "stočić sa vrlo delikatnim tankim nogicama koji oni, deco, uopšte nisu pažljivo nosili" i koji bi se, kako je govorio, "deco, da im nisam skrenuo pažnju sigurno oštetio", nego se i sit sa njima ispričao i još ih na kraju častio za pivo. Jedino što moj Tasica nije znao, a saznali smo ubrzo svi, samo posle par dana kada se sa nekog putešestvija Mira Trailović vratila u Beograd, da je on verovatno jedini čovek na svetu kome je pošlo za rukom da lopove tokom pljačke, časti pivom - izjavio je svojevremeno Tasovac za naše medije.

Ivan Tasovac
foto: Damir Dervišagić

(Kurir.rs/A.M./Novosti)

Bonus video:

01:29

KOMEMORACIJA VOLJENOM GLUMCU NEŠI NENADOVIĆU! Milica Milša se gušila u suzama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track