IZLOŽBA KOJU SVAKO TREBA DA POGLEDA: Jesen u Prizernu biće predstavljena Novosađanima
Foto: Dom kulture Gračanica

Ne propustite!

IZLOŽBA KOJU SVAKO TREBA DA POGLEDA: Jesen u Prizernu biće predstavljena Novosađanima

Pop kultura -

Izložba radova sa kolonije "Jesen u Prizernu" biće otvorena 1. oktobra u 19:00 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sada, održava se u saradanju Doma kulture "Gračanica, Fondacije "Simonida" i novosadskog pozorišta, prenosi Gračanica onlajn.

Jesen u Prizrenu
foto: Srpsko narodno pozorište

- Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu" nastala je 2015.godine u saradnji Doma kulture Gračanica i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije. Kolonija se održava u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela. Suština okupljanja u Prizrenu je da se omogući lični podsticaj umetnicima, angažovanost svih nas u svedočenju savremenog trenutka i podrška u očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom prostoru Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Doma kulture "Gračanica".

Jedan od oragnizatora i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić kazao je da u potrebi za slobodom, kao vrhovnom principu kojem se teži, Kolonija donosi nove i dragocene darove.

- Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni „dijalog" o savremenoj stvarajućoj kulturi na Kosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha, odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta - stoji u predgovoru Nebojše Jevtica, prenosi Gračanica onlajn.

Izložba će trajati mesec dana i sastojaće se od 22 izabrana rada sa likovne kolonije, biće organizavana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Novi Sad, Srpsko narodno pozorište, SNP, Aleksandar Stankov, Opera, muzičari, pevači, orkestar, Bella Ciao, Dan pozorišta, korona, pozorište
foto: Novi Sad

Kurir.rs/Jovan Mladenović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track