NJEGOVU POGIBJU PRATE BROJNE TEORIJE ZAVERE Imao je JEZIVO DETINJSTVO, a glumac u kog je bio zaljubljen GASIO MU JE CIGARE PO TELU

66 GODINA OD SMRTI dŽEJMSA DINA

NJEGOVU POGIBJU PRATE BROJNE TEORIJE ZAVERE Imao je JEZIVO DETINJSTVO, a glumac u kog je bio zaljubljen GASIO MU JE CIGARE PO TELU

Pop kultura -

Od tragične smrti glumca Džejmsa Dina prošlo je 66 godina, a filmovi koje je snimio "Buntovnik bez razloga", "Istočno od Edena" i "Div" pamte se i gledaju i danas.

Džejms je život izgubio u tragičnoj automobilskoj nezgodi 30. septembra 1955. godine kada je imao samo 24 godine, a njegova smrt bila je jedna od najvećih tragedija u svetu slavnih.

Iako je službeno proglašena nesrećnim slučajem, oko njegove smrti kruže brojne teorije zavere, a njegov ljubavni život i dalje je intrigantan javnosti.

Džejms Din
foto: Profimedia

Naime, Džejms je u životu imao dve velike strasti - glumu i automobilske trke. Njegova glumačka karijera bila je u usponu, a između snimanja je pobeđivao i na trkama u Palms Springsu i Santa Barbari. Jedna od njegovih najvećih investicija bila je kupovina "Porsche Spydera" kojem je od milja dao nadimak "malo kopile" u kojem je na kraju i izgubio život.

Na Dinovu ljubav prema poziruštu i automobilima najviše je uticao sveštenik za koga je glumac kasnije pričao prijateljima, uključujući i Elizabet Tejlor, da ga je seksualno napastvovao. Sa druge strane, postoje izvori koji tvrde da se njihova veza razvila kasnije, kada je Din završio školu, kao i da su imali romansu dugu nekoliko godina.

Tokom studiranja, Din se upustio u vezu sa Rodžersom Braketom, 35-godišnjim direktorom radija, koji je ubrzo postao njegov mentor. Braket je bio otvoren sa svojom seksualnošću, a Din se ubrzo uselio kod njega.

Braket se brinuo o njegovoj karijeri, a kada je jedan od agenata upitao Dina za prirodu njegove veze sa Braketom, Din je ljutito prekinuo razgovor rečenicom: "Svako ima svoju sobu".

Džejms Din

Marlon Brando i Džejms Din upoznali su se 1949. godine, kada je Din bez ustezanja izrazio svoje divljenje prema Brandu uz reči: "ja sam tvoj najvatreniji fan". Brando mu je uzvratio poljupcem. Brando je bio potpuno dominantan u ovom odnosu i uživao je da muči Džejmsa Dina, kako psihički tako i fizički. Mladi Din bi satima stajao ispred njegovog stana moleći za s*ks. Din je, navodno, hvalisavo pokazivao ožiljke od gašenja cigareta na telu koje mu je ostavljao Brando.

Din se viđao na događajima sa starletama, a pratile su ga priče da su to samo veze za jedno veče. Isti marketinški potezi su korišćeni i za glumce Roka Hadsona i Taba Hantera, koji su kasnije otvoreno priznali da su gej.

Glumca su povezivali i sa Merilin Monro, kao i sa Voltom Diznijem. On je samo rekao: "Ne, ja nisam homoseksualac, ali ne planiram ni da idem kroz život sa jednom rukom vezanom iza leđa".

Vikipedija, Džejms Din
foto: Vikipedija

Naime, Džejms je planirao da sa svojim autom učestvuje na trci "Salinas Road" i planirao je da ga tamo preveze na prikolici da bi se u poslednji tren predomislio i odlučio da se sam odveze, a s njim se uputio i mehaničar Rolf Vuterič.

Nakon sat vremena voćnje, ugledali su vozilo marke "Ford" kako juri prema njima, a Džejms je Rolfu rekao kako taj tip mora da stane jer ih sigurno vidi, ali samo nekoliko sekundi kasnije automobili su se sudarili.

Rolf je ispao uz "Poršea" i zadobio je nekoliko lomova, a vozač "Forda" prošao je sa nekoliko lakših povreda. Međutim, Džejms je proglašen je mrtvim.

Ipak, svedoci sa mesta nesreće potvrdili su kako Džejms nije vozio prebrzo, uprkos tome što je u službenom izveštaju kao uzrok nesreće navedena brzina.

Pričalo se i kako je glumac bio živ nakon nesreće i imao slab puls, dok je prema drugoj teoriji ostao na mestu mrtav što je pokrenulo teorije zavere. Postoji i ona da je čak lažirao svoju smrt, jer je navodno mrzeo slavu i obožavateljke koje su ga opsedale.

Džejms Din
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

00:14

KAKO PODNOSIŠ TO ŠTO TI SE ĆERKA NIKAD NEĆE UDATI? Marina Visković objavila HIT RAZGOVOR sa ocem, evo šta joj je odgovorio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track