SELO GORI PROSLAVLJA 15 GODINA OD POČETKA SNIMANJA! Radoš Bajić: Krenuli smo uz pomoć štapa i kanapa, ali smo svi snažno verovali
Foto: Contrast Studios

Jubilej

SELO GORI PROSLAVLJA 15 GODINA OD POČETKA SNIMANJA! Radoš Bajić: Krenuli smo uz pomoć štapa i kanapa, ali smo svi snažno verovali

Pop kultura -

Na današnji dan se navršava tačno petnaest godina od kada je počelo snimanje antologijske TV serije u produkciji Contrast Studios i RTS, prema scenariju i u režiji Radoša Bajića, „Selo gori a baba se Češlja".

Selo gori a baba se češlja
foto: Ustupljena fotografija

Prva klape serije, koja je obeležila vreme svog nastajanja i ostvarila najveću, do tada nezabeleženu gledanost na medijskom prostoru Srbije i eks Jugoslavije, pala je 6. oktobra 2006. godine na promenadi u Vrnjačkoj Banji. Ne samo što je bila najgledanija, ona je zvanično i najduža srpska serija sa ukupno 101 epizodom.

Od tog 6. oktobra, „Selo gori" snimano je narednih deset godina u slivu Zapadne Morave, Kragujevcu i slikovitim šumadijskim selima, ali i širom Srbije. Snimanje je trajalo sve do 2016. godine kada su junaci ove elegične priče o malim-velikim ljudima na obalama najopevanije srpske reke, konačno otišli u nezaborav i u vecnost. Nažalost, mnogi velikani srpskog glumišta koji su oživeli te junake i proneli slavu ove veličanstvene serije nisu više među nama: Milorad Mandić Manda, Dragan Nikolic, Mirko Babić, Miroljub Trošić Đoda, Goran Daničić, Milija Vuković.

Milorad Mandić Manda
foto: Marina Jevtić

U godinama nakon premijere, serija je na Javnom servisu RTS reprizirana sedam puta. U svakom emitovanju je ubedljivo bila u vrhu gledanosti.

Nakon petnaest godina od početka snimanja, naš proslavljeni glumac Radoš Bajić, koji je, pored toga što je kompletan autor, u seriji igrao i glavnu ulogu, tvrdokornog moravskog seljaka Radašina, danas se sa setom priseća tih vremena.

- Krenuli smo uz pomoc štapa i kanapa, ali je odlučujuće bilo to što smo svi snažno verovali u priču koju smo počeli da pričamo: o ljudima na društvenoj margini, koji su zapravo veoma vredni pažnje, radni, marljivi, humani, dostojanstveni, ali i prepušteni sami sebi u njihovom moravskom mikrokosmosu. Usledio je planetarni uspeh serije. Doneli smo mnogo radosti milionima gledalaca. Ipak, posebnu satisfakciju i radost mi pruža to što „Selo gori" živi i dan danas - kazao je poznati Radašin.

Radoš Bajić
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs Jovan Mladenović

Bonus video:

00:32

RADOŠ BAJIĆ I RADIŠA UROŠEVIĆ ZAPEVALI U DUETU: Glumac i pevač UHVAĆENI na proslavi u okolini Kragujevca! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track