FILM O SVETOM NEKTARIJU EGINSKOM S MIKIJEM RORKOM KONAČNO STIŽE U SRBIJU: Svetitelj kome se svi mole za ozdravljenje
Foto: Promo

FILM O SVETOM NEKTARIJU EGINSKOM S MIKIJEM RORKOM KONAČNO STIŽE U SRBIJU: Svetitelj kome se svi mole za ozdravljenje

Pop kultura -

Film "Božji čovek" o svetitelju Nektariju Eginskom, rediteljke Jelene Popović, premijerno će biti prikazan u našim bioskopima od 14. oktobra, a u njemu igra i holivudski superstar Miki Rork.

Božiji čovek
foto: Promo

Prvo prikazivanje ovog ostvarenja, nastalog u američko-grčkoj koprodukciji, koje ruši sve rekorde gledanosti, bilo je na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, gde je glasovima publike dobio nagradu u glavnoj kategoriji. Pored toga, film je nagrađen i na Festivalu grčkih filmova u Los Anđelesu.

U Kombank dvorani održana je konferencija povodom premijere filma u Srbiji, na kojoj je rediteljka Jelena Popović kazala da joj je drago što je došla u Beograd, jer je ovde njen dom i objasnila kako je dobila inspiraciju za priču.

- U manastiru Rakovica sam pronašla knjigu o njemu i iz radoznalosti sam je uzela, jer sam ja neko ko je u veri i volim da čitam žitija svetaca. Međutim, ta knjiga o njemu je mene pogodila na nekom ličnom nivou i samim tim me inspirisala da napravim film o Svetom Nektariju. Ovo je, pre svega, moja priča o Svetom Nektariju. Kad sam pristupila temi, pitala sam se o čemu je ovaj film, ono što je mene zanimalo i do čega sam došla jeste da želja za vlasti i moći uništava čovekovu dušu - kazala je naša rediteljka.

Božiji čovek
foto: Promo

Film govori o Svetom Nektariju Eginskom, koji je, za razliku od svojih nadređenih, episkopa i patrijarha koji su brinuli o svojim počastima i moći, brinuo o siromašnima, starao se o tome da produhovi i prosveti narod, pisao knjige i držao govore. Osnovao je manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, a preminuo je u Atini 1920. godine, dok ga je Carigradska patrijaršija proglasila za sveca tek 1961. godine, da bi se i i tada povela polemika da li on treba da bude kanonizovan. Danas njemu svi upućuju molitve za izlečenje teških bolesti, najčešće kancera.

Internacionalna glumačka postava, koju čine holivudska zvezda Miki Rork u ulozi čoveka kome je dobrota Svetog Nektarija jedina nada, potom ruski glumac Aleksandar Saša Petrov, dok je uloga sveca pripala grčkom glumcu Arisu Servetalisu, doprinela je tome da film bude shvaćen kao priča o dobročinstu, veri i dobroti. Ostvarenje je snimljeno na engleskom jeziku, što zbog glumaca, što zbog toga što je u pitanju jedna univerzalna priča, bez obzira na versku pripadnost, napomenula je autorka.

Božiji čovek
foto: Promo

Jelena Popović je rođena u Srbiji, ali sa 16 godina odlazi u Sjedinjene Američke Države, u kojima je živela preko 20 godina, da bi se potom preselila u Grčku, gde je film i napravljen. Istakla je da to što je u Srbiji predstavlja nešto posebno za nju.

- Koliko god da sam živela ili da živim na nekom drugom mestu, ovde je moj dom i moj narod i to je nešto nezamenljivo i neprocenljivo - istakla je Jelena. Ostvarenje "Božji čovek" se već pet sedmica nalazi na samom vrhu liste gledanosti u bioskopima Grčke i Kipra, sa rekordnom gledanošću od više od 270.000 gledalaca, a autorka kaže da je to zato što je film stvaran iz srca.

Božiji čovek
foto: Promo

- Nazivaju ga fenomenom, ali ja verujem da je, zapravo, ta iskrenost došla do publike. Naročito mi je drago što ga gledaju mladi ljudi, jer su oni ti koji postavljaju pitanja. Verujem da će ovaj film imati dobar prijem i ovde, i u Rusiji, i gde god se prikaže - kazala je Jelena Popović za ruski Sputnjik.

Božiji čovek
foto: Promo

Kurir.rs Jovan Mladenović

Bonus video:

01:14

IVAN BOSILJČIĆ VOZILOM RASTURA STADO OVACA: Glumca pokazao sa čim se susreo daleko od Srbije, evo u kakvu GUŽVU je upao! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track