BIJENALE FANTASTIKE DO NEDELJE: Fantastična dela vrhunskih umetnika!
Foto: privatna arhiva

U GALERIJAMA KOLARCA

BIJENALE FANTASTIKE DO NEDELJE: Fantastična dela vrhunskih umetnika!

Pop kultura -

Bijenale fantastike do 31. oktobra otvoreno je u holu Kolarčeve zadužbine, a tamo su i fantastična dela vrhunskih umetnika, koje se potom sele publici u Novom Sadu.

Na svečanom otvaranju Bijenala fantastike u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca, crvenim tepihom prošetali su umetnici, kolekcionari, galeristi, kritičari, sponzori manifestacije i preko 600 ljubitelja slikarskog majstorstva. A 36 vrhunskih umetničkih dela iz domena fantastike, selektovanih između 578 radova pristiglih na konkurs, izloženo je u obe galerije Kolarca - likovnoj i muzičkoj.

Bijenale fantastike
foto: privatna arhiva

Program otvaranja započet je nastupom kvarteta violončela "Mistik cello". Prisutnima se zatim obratila direktorka Galerije '73 - Mirela Pudar, i u ime tima galerije na čelu sa likovnim kritičarem Đorđem Kadijevićem, predstavila Beograd kao matični centar fantastične umetnosti kroz zanimljiv istorijski presek. Pročitala je tom prilikom nekoliko citata iz teksta u katalogu, koji potpisuje istoričar umetnosti dr Oliver Tomić. Publika je upoznala i pokrovitelja ove manifestacije, predsednika Fondacije Mihajlović - Feniks, Miroslava Mihajlovića, koji je u svom obraćanju najavio buduće povezivanje Bijenala sa drugim evropskim centrima fantastike. Zatim su predsednici žirija, prof. Željko Đurović, Dragan Jovanović Danilov i prof. dr um. Katarina Zarić, objavili ko su dobitnici nagrada.

- Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru - Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru.

Bijenale fantastike
foto: privatna arhiva

- Nagrada "Perspektiva", za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku "Pad", iz 2O21. godine.

- Glavna nagrada "Gran-pri" 1. Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo "Zlatokrila" iz 2021.godine.

- Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

U programu Bijenala su ostale i još dve tribine:

- "Naslednici grupe Mediala", 28.10.2021. godine u 18 časova i

- "Veče sa dobitnicima nagrada Bijenala fantastike", 30.10.2021. godine u 18 časova.

Bijenale fantastike
foto: privatna arhiva

Prezentacija Bijenala fantastike na sajtu i društvenim mrežama je vrlo informativna i omogućava svojevrsni doživljaj i onima koji nisu u prilici da posete ovaj festival. Bijenale fantastike će se od 2 - 16. novembra predstaviti i novosadskoj publici u Kulturnom centru Novog Sada.

O interesovanju za umetnost vanpojavnog, metafizičkog i nadrealnog svedoči podatak, da je samo za prvih nedelju dana izložbu pogledalo preko 2.000 ljudi.

Bijenale fantastike podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track