NATOPILI REČI SUZAMA ZA OMILJENU PESNIKINJU I PROFESORKU: Održan omaž Vinki Šarenac, nagradu koju je dobila primila je njena ćerka
Foto: Printscreen/Youtube/RTHN

POSTHUMNO NAGRAĐENA

NATOPILI REČI SUZAMA ZA OMILJENU PESNIKINJU I PROFESORKU: Održan omaž Vinki Šarenac, nagradu koju je dobila primila je njena ćerka

Pop kultura -

Književnica Vinka Perišić-Šarenac preminula je 11. novembra od posledica korona virusa u 63. godini. Time je književna zajednica Crne Gore izgubila zlatno pero i velikog čoveka i pedagoga, ali su smislili način da joj se oduže za sve što je ostavila iza sebe.

Udruženje žena "Riza" 29. oktobra je u OŠ "Orjenski bataljon" u Bijeloj organizovalo 21. tradicionalni pesnički maraton, ujedno i omaž Vinki Perišić-Šarenac, koja je bila članica ovog Udruženja. Na večeri su učestvovali pesnici iz Herceg Novog, Bara, Zrenjanina, Tivta i Beograda.

Vinka Perišić Šarenac
foto: Printscreen/Youtube/RTHN

Voditeljka programa, predsednica Udruženja Slađana Vučićević podsetila na početak ove manifestacije 1998. godine, kada je reorganizovana Sekcija žena Bijele i organizovana promocija Vinkine zbirke poezije "Bagrem i sneg beo".

Na koleginicu sa fakulteta, studenske dane iz Sarajeva i zajedniču saradnju jer i sam pesnik, podsetio je publicista dr Rade Vučićević, stvaralac koji živi na relaciji Užička Požega-Bijela.

- Vinka je ostavila trag u svima nama, u našoj poeziji, ne samo kao pesnik već i kao čovek. U Sarajevu je, u tom vremenu osamdesetih godina prošlog veka, bila pesnička elita i bio je centar više značajnih književnik dešavanja bivše Jugoslavije. U toj sredini Vinka je bila u vrhu. Naša druženja nastavili smo i ovde u Bijeloj. Preko Vinke upoznao sam veliki broj ljudi iz ove sredine. Vinka je bila rado viđena i slušana u Srbiji, a za životno delo i doprinos razvoju srpskog pesništva, poshumno je nagrađena priznanjem Udruženja Kniževnika Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije Gramatom "Knjaz Miloš" za 2021. godinu - kazao je on.

Vinka Perišić Šarenac
foto: Printscreen/Youtube/RTHN

Nagradu je primila njena ćerka Tamara. Vinkine učenice Tara Rašković i Vladana Ilić poručile su da ih ona, pored predmeta koje im je predavala, učila kako treba biti čovek. Imala je strpljenja i snage da oprosti brojne đačke nestašluke.

- Znala je da podeli svoju mudrost sa drugima. Svoje misli je pretakala u stihove samo na neki svoj poseban način. Ona nije sa nama danas iako bi voleli svi da je slušamo kada čita stihove. Niko ne može da prenese emociju kao sam pisac, a Vinka je to bila. Ona će živeti dok žive njena dela - poručili su njeni učenici.

Podsetimo, Vinka je dobitnik mnogih nagrada: Prva nagrade na Limskim večerima poezije Priboj na Limu, prva nagrade "Vukovo pero", prva nagrade za ljubavnu poeziju "Zlatni pesnički prsten" Subotica-Palić, prva nagrada za ljubavnu poeziju udruženja invalida Jugoslavije Novi Sad 2005. "Srebrni albatros", Udruženja pisaca dijaspore Frankfurt na Majni.

Bila je član Udruženja književnika Crne Gore, član književnika Srbije i počasni član Srpskog književnog udruženja "Miloš Crnjanski" u Švedskoj. Objavila knjige pesama: "Zavatreni krug", "Pjesme radosti", "Zlatno doba", "Nježno sa zgarištima", "Hitac za bijelog galeba", "Bagrem i sneg beo", "Vrištaću ako ništa ne pokušaš".

Vinka Šarenac
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs/RTHN

Bonus video:

01:19

MI SMO SE RAZUMELI, JER SMO BEOGRAĐANI! Vanja Bulić otkrio detalje Acine autobiografije, a JEDNO ga je POSEBNO ŠOKIRALO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track