NISAM ZNAO DA ĆU SE BAVITI FILMOM, MISLIO SAM DA ĆU BITI FIZIČKI RADNIK: Veliki Žilnik o svojim počecima i prvim radovima
Foto: Beta/Miloš Miškov

Završen FAF projekcijom ostvarenja ŽŽŽ

NISAM ZNAO DA ĆU SE BAVITI FILMOM, MISLIO SAM DA ĆU BITI FIZIČKI RADNIK: Veliki Žilnik o svojim počecima i prvim radovima

Pop kultura -

Projekcijom filma "Žurnal o Želimiru Žilniku" (ŽŽŽ) završen je 27. Festival autorskog filma u Beogradu.

Priča reditelja Janka Baljka oslikava kako rad Želimira Žilnika, tako i tok jugoslovenske kinematografije.

- Ova dva aspekta nisu mogla da budu nevezana, jer sam ja 25 godina svog filmskog rada živeo u Jugoslaviji, a drugih 25 u novim državama koje su nastajale nakon Jugoslavije - Srbija i Crna Gora, Republika Srbija. Ono što je interesantno jeste da u kulturi danas nema mnogo veće distance ili manje saradnje između celog eks-Ju prostora nego što je bilo nekad. Mnogo novih filmskih, pozorišnih projekata je u koprodukciji. U samoj filmskoj produkciji, saradnja je intenzivnija nego pre - ispričao je Žilnik na konferenciji za medije i dodao:

Želimir Žilnik
foto: Festival autorskog filma

- Stil u mojim filmovima proistekao je iz mojih interesovanja iz tog perioda kad se čovek fascinira nekom od umetnosti. Interesantno je da sam ja prvo počeo da se bavim slikarstvom.

Reditelj koji živi u Novom Sadu prisetio se i svojih početaka.

- Filmska tehnika je bila zanat. Učilo se intenzivno i fokusirano, kao posao sajdžije. Kratki filmovi su na neki način bili ulaznica za neka veća ostvarenja, kao na primer što je kod mene bio debitantski igrani film, a zatim i novi jugoslovenski film - iskren je Žilnik.

On je ispričao da nije bio siguran da će uspeti kao filmski radnik.

- Nisam znao da ću se baviti filmom, mislio sam da ću raditi neki fizički posao. Tako da smo mi, novi jugoslovenski talas, došli pre nemačkog novog talasa. Svi su se divili jugoslovenskim filmovima, iako su kod nas mnogi bili zabranjeni. Nismo smeli reći kolegama iz Nemačke da je neki za njih veliki film u našoj zemlji zabranjen - zaključio je reditelj.

Film "ŽŽŽ" imaće regionalnu distribuciju. U januaru će biti prikazan u Trstu, a autor ima i pozive za festivale u Geteborgu, Stokholmu.

Želimir Žilnik
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

02:53

GLUMAC SE UPLAŠIO DA REALIZACIJE NE BUDE! Barjovića mučile crne sumnje u vezi filma DESET U POLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track