PREMIJERA PREDSTAVE O TESLI ZA DOČEK! Uzbudljiv kraj pozorišne 2021. godine, jer stižu Bokeški d-mol i komad MIRE KARANOVIĆ
Foto: Profimedia

neočekivano

PREMIJERA PREDSTAVE O TESLI ZA DOČEK! Uzbudljiv kraj pozorišne 2021. godine, jer stižu Bokeški d-mol i komad MIRE KARANOVIĆ

Pop kultura -

Početkom 2021. mnoga pozorišta širom Srbije imala su ambiciozne planove, ali je mali deo toga realizovan. Kraj godine nam donosi uzbudljiva čitanja klasika "Bokeški d-mol" Stevana Koprivice i predstave "Kamen", ali i premijerno izvođenje spektakla o Nikoli Tesli u Novom Sadu u novogodišnjom noći.

Vladimir Pištalo
foto: Laguna

Dramu "Tesla, izumetnik", po romanu Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama", režirao je Nebojša Bradić, a velikog naučnika igra Marko Marković. U podeli su Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Višnja Obradović, Alisa Lacko, Milan Kovačević, Sanja Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Grigorije Jakišić, Jovan Živanović, Ivana Vukčević, Aleksandra Pleskonjić, Stefan Beronja, Katarina Bradonjić i Tijana Milovanov. Scenograf komada je novi akademik Miodrag Tabački, kostimografkinja Staša Jamušakov, dok muziku komponuje Aleksandra Vrebalov. Dramaturg na predstavi je Aleksandar Milosavljević. Deo predstave publika će imati priliku da pogleda za doček 2022, 31. decembra na Trgu slobode, dok je zvanična premijera zakazana za 22. januar, najavili su iz Srpskog narodnog pozorišta, koji sve realizuju u saradnji s fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Marko Marković
foto: Aleksandar Jovanović

I u Beogradu se sprema premijera komada Petera Handkea, ali još zvanično nije potvrđen termin izvođenja, koji je planiran za poslednji dan 2021. godine. Krajem ove nedelje stižu nova verzija čuvene drame "Bokeški D-mol" Stevana Koprivice (četiri Sterijine nagrade), ponovo u režiji Milana Karadžića, čije prvo izvođenje je zakazano za 12. decembar u produkciji pozorišta za decu "Boško Buha", na njihovoj trenutnoj sceni teatra "Vuk" u Beogradu. Antologijska predstava igrana je pre više od 20 godina na pozornici Centra za kulturu Tivat i kao putujući projekat često je gostovala u Beogradu, na raznim scenama, kao što je Atelje 212 ili Beogradsko dramsko pozorište. Tada su se tim komadom proslavili glumci Jelena Đokić i Andrija Milošević, a pamti se i izvanredna uloga Milene Dravić, koja je sve ostavila bez daha.

Bokeški d-mol
foto: Pozorište Boško Buha

U novom čitanju tog romantičnog komada o dvoje (ne) suđenih ljubavnika, poput Romea i Julije, koji se sreću u veoma osetljivo vreme, igraju Anja Pavićević, Marko Pavlović i Luka Grbić, a u podeli su Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Jana Bjelica, Lenka Petrović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić i Branislav Platiša.

Reditelj Milan Karadžić istakao je da je razlog da se nakon više od dve decenije vrati ovoj predstavi to što je to pre svega izvanredna drama.

- Želim da moj teatar "Boško Buha", gde sam reditelj već 30 godina, ima jedan pravi hit, a to će biti ova predstava. Probe ovog komada počele su još letos, a tada je sa nama bio i Nenad Nenadović. Želim to da pomenem, i njemu ćemo posvetiti premijeru - rekao je Karadžić na konferenciji uoči premijere.

Milan Karadžić
foto: Firefly Production

U predstavi "Kamen", koja je nastala kao koprodukcija BDP sa Zagrebačkim kazalištem mladih, igraju Mirjana Karanović, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher i Dado Ćosić. Premijera je zakazana za 11. decembar, a Mirjana Karanović objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju u venčanici.

- Poljski filozof Zigmunt Bauman je rekao da čovek suštinski u životu bira između sigurnosti i istine. "Kamen" upravo posmatra šta se događa kada pojedinac u zajednici odluči da traga za istinom, po cenu sigurnosti izgrađene na lažima, prenebregavanjima i ignorisanju, koji neminovno vode u amneziju i distorziranu interpretaciju prošlosti. Svako ko živi na ovim prostorima zna tačno o čemu je reč. "Kamen" koji iznova ostavljamo u amanet svakoj sledećoj generaciji preti da nas konačno proguta kao Majenburgova rupa u kojoj likovi kriju svoju porodičnu istoriju koja onda postaje simbol nacionalne. Dug je proces oslobađanja od toga kamena, ali prvi je korak priznati ga, osvestiti. Tek posle toga može da usledi dug period pregovara i pomirenja sa njime - navodi reditelj Patrik Lazić.

Patrik Lazić
foto: Aleksandar Jovanović

Kurir.rs

Bonus video:

03:13

Lepa Lukić u Sceniranju opisala kako voli da se opušta u slobodno vreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track