ŠTA JE I KAKO SE LEČI PERIKARDITIS? Ovo su simptomi bolesti

ŠTA JE I KAKO SE LEČI PERIKARDITIS? Ovo su simptomi bolesti

Zabava -

Perikarditis je drugo ime za upalu srčane maramice. Srčana maramica se još naziva i perikard, pa otud naziv za ovu bolest. Perikarditis je upalno stanje srčane maramice koje je najčešće izazvano nekom virusnom ili bakterijskom respiratornom infekcijom, gljivicama ili parazitima.

Takođe, može biti uzrokovano povredom, nekom drugom bolešću koja ne mora biti strogo vezana za srce (autoimune bolesti, kao i bolesti jetre, štitne žlezde i bubrega) ili se može desiti i kao komplikacija posle srčanog udara. Obično traje dve-tri nedelje i uz dobro lečenje i mirovanje, ne ostavlja posledice.

Kako nastaje i koji su simptomi perikarditisa?

Perikard, odnosno srčana maramica, ima dva sloja između kojih u normalnim okolnostima ima malo tečnosti zahvaljujući kojoj srce funkcioniše kako treba. Kada se desi upala, količina tečnosti se povećava, zbog čega se povećava i pritisak na srčani mišić. Perikarditis ili upala srčane maramice je opasna, ona utiče negativno na rad srca i mora biti lečena kako bi bile izbegnute fatalne posledice.

Postoji dosta simptoma koji mogu ukazivati na upalu srčane maramice a jedan od najčešćih je bol u predelu grudi koji se može opisati i kao jak, probadajući bol, ali može biti i kao konstantan pritisak, takođe može i da se širi u ramena i vrat. Pored navedenog, ne bi trebalo ignorisati ni konstantni osećaj umora i osećaj malaksalosti, pojavu aritmije, kao ni otoke u nogama.

Kako se dijagnostifikuje i leči perikarditis?

Nijedno srčano oboljenje nije bezazleno i lečenju svakog pacijent treba da pristupi odgovorno i dosledno. Uzimanje terapije na vreme i redovne kontrole kod kardiologa su obavezni a konkretna terapija i neophodna intervencija zavise od razloga upale. Kada je izazvana virusnom infekcijom, tada se pacijentu prepisuju anti-inflamatorni lekovi, možda i vitamini i obavezno je mirovanje.

Kada su u pitanju drugi uzročnici, terapija je još posebnija i zaista će zavisiti od pacijenta do pacijenta, a na pitanje koliko traje perikarditis je tada još teže dati odgovor, jer se vreme može produžiti na više od mesec dana.

Srećom, perikarditis je jedno od oboljenja koje specijalista kardiolog može lako da dijagnostifikuje. Analize koje se u procesu dijagnostike koriste su EKG, rendgen srca kao i ultrazvuk srca koji jasno može da potvrdi povećanu količinu tečnosti između slojeva maramice.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track