PISAC KOGA HRVATI SVOJATAJU DOBIO NAGRADU USRED BEOGRADA: Ovo je životna priča Drage Kekanovića
Foto: BETA/Amir Hamzagić

iznenađenje

PISAC KOGA HRVATI SVOJATAJU DOBIO NAGRADU USRED BEOGRADA: Ovo je životna priča Drage Kekanovića

Pop kultura -

Književnik Drago Kekanović osvojio je juče Beogradskog pobednika za najbolji roman 2021. godine odlukom žirija u Skupštini grada Beograda.

Beogradski Pobednik
foto: BETA Amir Hamzagić

Delo "Privrženost" ovog zagrebačkog Srbina dobilo je čast da postane dobitnik prve nagrade koju organizuju Biblioteka grada Beograda i Grad Beograd. Književnik nije važio za favorita, već ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade Milena Marković.

Drago Kekanović obratio se prisutnima putem video-poziva, jer je iz privatnih razloga bio sprečen da dođe na dodelu, a nagradu su umesto njega primili predstavnici izdavača, Srpskog kulturnog društva iz Zagreba.

- Mnogo znači što sam prvi dobitnik Beogradskog pobednika. Opet ću govoriti isto, znači mi privrženost koju ste mi iskazali, čast mi je da budem prvi i što sam sada sa vama i na tome vam se zahvaljujem. Posebno žiriju i Biblioteci grada Beograda. Zato mi dozvolite da i ja vama čestitam prvog Beogradskog pobednika. Živeli! - rekao je on.

Beogradski Pobednik
foto: BETA Amir Hamzagić

Dobitniku Beogradskog pobednika pripala je statueta Pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, zatim diploma i novčani iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Odmah nakon obraćanja zamenika gradonačelnika, ime prvog pobednika tačno u podne u Skupštini grada Beograda saopštio je predsednik petočlanog žirija Predrag Petrović.

Od ukupno 162 autora, koliko ih je prijavljeno, u finalu se našlo šest romana: "Omama" Slobodana Vladušića ("Laguna"), "Smrtni ishod atletskih povreda" Milice Vučković ("Buka"), "Dvadeset peti sat" Aleksandra Gatalice ("Službeni glasnik"), "Privrženost" Draga Kekanovića (SKD "Prosvjeta"), "Deca" Milene Marković ("Lom") i "Noćna projekcija" Ota Horvata ("Akademska knjiga"), a u najuži izbor ušla su tri dela, autora Milene Marković, Ota Horvata i Draga Kekanovića.

Drago Kekanović
foto: Printskrin

Pobednički roman svedoči o propitivanju centralne, stvaralački izuzetno produktivne teme: pojedinac i istorija, koju autorsko ja Draga Kekanovića kontinuirano istražuje od svog prvog dela "Potomak sjena", te svojevrsnog mimikriranog romana "Panonski diptih", da bi nastavio sa "Ribljom stazom", "Američkim sladoledom" i "Veprovim srcem".

Drago Kekanović rođen je u Bratuljevcima u Hrvatskoj 1947. godine, školovao se u Požegi i Osijeku, gde je završio srednju tehničku školu arhitektonsko-građevinskog smera, i Zagrebu, gde je diplomirao na Filozofskom fakultetu, na grupi za jugoslovenske jezike i književnost i komparativnu književnost.

Na hrvatskoj vikipediji Dragu nazivaju "hrvatskim piscem", čoveka koji je jedan je od najistaknutijih srpskih pisaca koji već više od tri decenije deluje u Hrvatskoj. Pripovedač, romanopisac, dramski pisac i neosporni intelektualac, dobitnik je književne nagrade "Vladimir Nazor" i nagrade "Svetozar Ćorović" 2012. godine, kao i Andrićeve nagrade za 2013. godinu.

Beogradski Pobednik
foto: BETA Amir Hamzagić

Kurir.rs

Bonus video:

09:14

Dušan nikad neće iz sela i jedini je POLJOPRIVREDNIK PISAC u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja