ŽENA KOJA JE PREVARAMA UŠLA U ISTORIJU I OPELJEŠILA SILNE MILIONERE NAJAVLJUJE MEMOARE: Na kraju svega ŽALI samo zbog JEDNE STVARI
Foto: Profimdeia

O NJOJ SU SNIMILI I SERIJU

ŽENA KOJA JE PREVARAMA UŠLA U ISTORIJU I OPELJEŠILA SILNE MILIONERE NAJAVLJUJE MEMOARE: Na kraju svega ŽALI samo zbog JEDNE STVARI

Pop kultura -

Svet je prepun prevaranata, švindlera, lukavih umetnika izvlačenja novca iz tuđih džepova koji šarmom i uverljivošću opelješe naivce iz svih slojeva društva.

O tome govori i nova mini-serija "Projekt Anna", koja je vratila na naslovne strane jednu takvu ženu - Anu Sorokin ili Anu Delvi, danas 31-godišnjakinju koja je uspela da njujoršku elitu orobi za više od 275.000 dolara.

Kako je novinarima iz britanskog Daily Mail-a poručila u telefonskom razgovoru iz okružnog zatvora Orange County, stotinjak kilometara udaljenog od Njujorka - seriju će pogledati kada je puste na slobodu. Rekla je i da ma kako dobra bila televizijska priča, ona priprema veći spektakl - svoje memoare.

Ana Sorokin
foto: Profimdeia

- Ja sam jedina koja može da ispriča svoju priču. Niko nije bio sa mnom sve vreme dok su se sve te stvari događale - rekla je za te britanske medije i dodala kako je pisanje memoara jedina dobra stvar koju može da uradi dok je iza rešetaka.

- Definitivno imam vremena za pisanje. U pregovorima sam s različitim izdavačima - objasnila je.

Čini se da je serija (za koju žrtve kažu da joj je sjajna reklama) vratila energiju, jer je pre nekoliko meseci, kada su je novinari TV-magazina Insider pitali šta misli o "Projektu Anna", u kojem njen lik tumači Džulija Garner, Delvi je bila vrlo malodušna.

- Čak i da mogu da povučem neke veze da se to dogodi, gledanje sebe u nekoj fiktivnoj verziji u okruženju ove ludnice uopšte me ne privlači - rekla je tada.

Neko bi trenutnu promenu na bolje i pisanje memoara nazvao neuništivim optimizmom, neko dokazom da Ani Sorokin zaista nisu sve na broju, ali sigurno je da će se knjiga koju napiše i te kako čitati.

Iznos zbog kojeg je Sorokin dobila kaznu zatvora od četiri do 12 godina možda nije toliko veliki kao u nekim drugim slučajevima prevare. Osim finansijske štete, tu je, srećom, samo mnogo povređenog ponosa i osećaja srama kod žrtava koje su nasele na bajke slatkorečive, tihe mlade žene čudnog naglaska.

Ana Sorokin
foto: Profimedia

Sama priča, ipak, zaista je spektakularna - od novembra 2016. do avgusta 2017. godine, ona je pod imenom Ana Delvi živela u najprestižnijim hotelima na Menhetnu, šetala u komadima iz najnovijih kolekcija Balensijage, Prade i Selin, te prisustvovala svim bitnim društvenim događanjima. Putovala je privatnim avionima i uživala na luksuznim odmorima u Marakešu.

Uverljivo je visokom društvu u SAD prodala priču o svojim rusko-nemačkim korenima i nasledstvu od 60 miliona dolara, iako je u stvari ćerka ruskog vozača koji je s porodicom stigao u Nemačku kada je Ani bilo 16 godina. Planirala je da na temelju nasledstva dobije kredit težak 22 miliona dolara kojim bi osnovala privatni klub na Menhetnu.

Kada se priča o bogatoj naslednici srušila, Ana je 25. oktobra 2017. uhapšena i optužena po deset tačaka za krađu i prevaru. Pokušaj nagodbe je propao jer je sutkinja Dajen Kajsel rekla da Delvi nije pokazala kajanje zbog svojih postupaka. Na suđenju u aprilu 2019. godine, sutkinja je rekla kako je šokirana "dubinom prevare" koju je optužena izvela, te kako je Delvi bila "zaslepljena sjajem i glamurom Njujorka" i odredila joj četiri do 12 godina zatvora, uz nadoknadu štete i dodatne troškove.

- Vidite, nije mi žao. Lagala bih kada bih rekla da mi je žao zbog bilo čega. Jedino mi nije drago zbog načina na koji sam se bavila nekim stvarima - rekla je Ana novinarima New York Times-a dan nakon presude.

Prošle godine u maju, nakon što je odslužila gotovo četiri godine, Delvi je puštena na uslovnu slobodu zbog dobrog vladanja. Morala je redovno da se javlja službeniku za uslovnu slobodu, ali nije se, kako bi se to očekivalo, povukla i počela da živi mirnim životom u predgrađu.

Ana je počela da daje intervjue na sve strane, imala je sobu u finom hotelu, sklopila ugovor za seriju s Netflixom. Tim novcem je poplaćala kazne i dugove. Htela je da pokrene liniju garderobe, "donjeg veša u zatvorskom stilu", čak se pričalo i o majicama s QR kodom njene banke i računom na koji bi ljudi mogli da uplaćuju novac za Anu. Svaka njena poseta službeniku za uslovnu slobodu u Bruklinu pretvorio se u modnu reviju i okupljanje paparaca koji su je snimali kako ulazi u naručenu limuzinu. Svojim izjavama, poput one da je vlasnica Njujorka, i primedbama na račun tužilaštva i pravnog sistema jako je iznervirala mnoge ljude.

Oholost je kažnjena - samo šest nedelja kasnije opet je umesto Prade obukla zatvorsku uniformu - ovaj put tamo ju je smestila Imigraciona služba jer je utvrđeno da joj je istekla viza kojom je ušla u SAD.

Sud je već naredio da se Ana protera iz SAD, te da joj se zabrani povratak, a sudija ju je nazvao "opasnom za društvo". Daily Mailu je rekla kako joj je nanesena nepravda.

- Kada sam prvi put bila u zatvoru zbog svojih zločina, smatrala sam da to mora biti tako, da sam to zaslužila - rekla je Ana i dodala:

- Sada smatram da sud nije fer prema meni.

Žalila se, očekivano, i sada u zatvoru čeka odluku.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

08:00

SVAKI 4 BRAK U SRBIJI ZAVRŠI SE RAZVODOM, PREVARA GLAVNI UZROK: Stručnjak objasnio kako vara žena, a kako muškarac RAZLIKA OGROMNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track