ANA VINTUR VEDRI I OBLAČI SVETOM MODE VEĆ 34 GODINE! Ne voli debele i obične, a njen moto glasi: BUDI MRŠAV, BOGAT I BEO!
Foto: Profimedia

ŽENE S HARIZMOM

ANA VINTUR VEDRI I OBLAČI SVETOM MODE VEĆ 34 GODINE! Ne voli debele i obične, a njen moto glasi: BUDI MRŠAV, BOGAT I BEO!

Pop kultura -

Iako je ušla u osmu deceniju, ova dama nema nameru da se povuče. Možda njen intimni život ostaje pod velom tajne, ali njen poslovni uspeh i lična aura još uvek inspirišu mnoge.

Svet je pre dve godine šokirala vest koja glasi: "Ana Vintur razvela se od svog drugog supruga Šelbija Brajana nakon 16 godina braka". Njoj je bilo 70, a njemu 74 godine i vrlo malo se zna o uzrocima raskida. Privatni život glavne urednice američkog Voga i direktorke korporacije "Konde Nast" nikada nije bio pod svetlima, a tako će i ostati.

Ana Vintur
foto: Profimedia

Nagađa se da se Šelbi, investitor u oblasti komunikacija, vratio prvoj supruzi Ketrin, od koje se pre više od dve decenije razveo upravo zbog Ane. Ana iz prethodnogK braka s dečjim psihijatrom Dejvidom Šeferom ima sina Čarlsa i ćerku Ketrin Šefer. Deca nisu krenula majčinim stopama i daleko su od sveta visoke mode. Četvoro unučadi sigurno joj ulepšavaju život, ali Vintur o porodici uopšte ne priča. Fotografisanje sa ćerkom je njen maksimalan izlet iz privatnosti.

Ana Vintur, Bi Šafer
foto: Profimedia

Ana je danas kultna ličnost, fascinira ljude iza raznih naočara za sunce koje ne skida. Nosi svoje devojačko prezime i ostala mu je verna uprkos dva braka, kao što je dosledna u nošenju svoje paž frizure još iz tinejdžerskih dana. Engleskinja je, rođena u Hampstedu i potiče iz novinarske porodice. Otac Čarls Vintur bio je urednik londonskog Ivning standarda, a brat Patrik urednik je Gardijana. Ipak, Ana je najslavnija, jer je u svet visoke mode unela svoje okrutne modne standarde, zbog čega su je proglasili "ledenom kraljicom", ženom hladnog ponašanja. Njena gotovo tiranska priroda prema saradnicima poslužila je kao model za film "Đavo nosi pradu", u kom je Meril Strip odigrala njen lik. Ana se smejala i pozdravila film, ali je zapretila ljudima iz Voga da ne učestvuju u njemu. Takve su njene metode.

Meril Strip, Đavo nosi Pradu
foto: Profimedia

Uvek fina, odmerena i kulturna u javnosti, Vinturova je urednica koja ne dozvoljava da joj išta promakne. Kontroliše svaku fotografiju i traži da joj fotografi predaju svaki snimak. Asistenti joj služe samo da izvrše naređenja, kod nje nema dogovaranja, ne postoji reč "možda", samo kratko kaže "da" ili "ne". Ne voli da gubi vreme i energiju. Vreba mlade talente koji donose svežinu i ne usteže se da za kreatore kao što je Armani kaže da su pase. Italijansku modu podredila je francuskom šiku.

Ana Vintur

Ne podnosi debele ljude, jer pružaju loš primer njenoj estetici. Nosi prirodna krzna i voli ih, zbog čega je često u sukobu s borcima za prava životinja. Nije sklona običnim ženama i muškarcima, oni su samo kupci njenog magazina. Voli slavne ličnosti, jer smatra da su slavu zaslužili svojim radom. Pravi razliku između rasa, iako je nakon rasnih nemira u Americi povećala broj crnih zaposlenih ljudi i dala im više funkcije. Prema rečima jednog od njih, njen moto za Vog glasi: biti mršav, bogat i beo.

Ana Vintur
foto: Printskrin / You Tube

Ana Vintur može tako da se ponaša jer je vratila u život američki Vog, koji je bio pod bankrotom. Njena prva naslovna strana 1988. bila je šokantna za mnoge, jer je manekenku Mihaelu Bersi obukla u farmerke od 50 dolara i jaknu Kristijana Lakroe vrednu 10.000. Spoj kežuala i visoke mode bio je samo početak osluškivanja tržišta, spoja elitizma i komercijale. Obrazovana je, posmatra svet u kome živi i tako stvara trendove. Poznaje uticajne ljude, politički je aktivna na strani demokrata i sa informacijama koje poseduje gradi i modni dizajn primeren političkom i ekonomskom trenutku. Ana donosi nove stilove, ali i novac. U tome je tajna. Zato njena vladavina traje već 34 godine.

Šelbi Brajan, Ana Vintur
foto: Profimedia

Ana je ostala verna sopstvenom stilu, gotovo da ga ne menja. Ne pada joj na pamet da prati modu, moda prati nju. Nosi samo dizajnersku odeću, a njen službeni fond za oblačenje iznosi 200.000 dolara. Obožava ravne haljine do kolena, "šanel" kostime, bogate prirodne materijale i šarene kapute ravnog kroja. Ne odustaje od prirodnog krzna zbog čega je kritikuju, ali ona se ne osvrće.

Ana Vintur
foto: Profimedia

Jednu vrstu sandala oker boje sa kaišićima preko prstiju nosi godinama. Ustaje vrlo rano, stiže pre svih na posao, ne pije i odlazi rano na spavanje. Na prijemima se zadrži najviše 20 minuta.

Ana Vintur, Sandale
foto: Profimedia

Mladim saradnicima nije dozvoljeno da joj se obraćaju niti da budu s njom u liftu. Igra tenis, odlazi na teniske turnire i obožava Federera.

Ana Vintur
foto: Profimedia

Za sebe kaže da je stidljiva. Opušta se uz dimljenog lososa i omlet, slušajući Boba Marlija. Odlikovana je britanskim ordenom dame. Obožava seriju "Homeland".

Kurir.rs/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

12:00

MODA NAS TRUJE: Ne kupujte da biste bacili!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track