SVI DETALJI CEREMONIJE U HOLIVUDU: Prvi put će šou voditi TRI dame, evo ko je favorit, a prvi put se dodeljuje i ova NAGRADA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OSKAR

SVI DETALJI CEREMONIJE U HOLIVUDU: Prvi put će šou voditi TRI dame, evo ko je favorit, a prvi put se dodeljuje i ova NAGRADA!

Pop kultura -

Noćas će po 94. put biti dodeljena priznanja Akademije filmskih umetnosti i nauka u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a favorit je film "Pasje šape" novozelandske rediteljke Džejn Kempion, sa 12 nominacija.

oskar, Oskar
foto: Profimedia

Sve je spremno za 94. dodelu Oskara! Filmski stvaraoci potrudili su se da pred sud publike i kritike pošalju svoja nova ostvarenja u koja su utkali najraznovrsnije teme, mahom pod uticajem pandemije koronavirusa.

Ni novi pogled na celokupnu filmsku industriju nije umanjio interesovanje za ovu ceremoniju, kojom se završava sezona dodela filmskih nagrada u svetu. Prethodile su joj nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America DGA) i Zlatni globus. Upravo su te nagrade često pouzdani pokazatelji ko bi večeras mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Oskar
foto: Profimedia

Od 17 časova po pacifičkom vremenu, ceremonija će početi u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu. Biće to prvi put u istoriji da će domaćini svečanosti biti tri dame: glumice Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks, a prenosiće je američka televizijska mreža ABC. Organizatori već nekoliko dana objavljuju imena zvezda koje će proglašavati dobitnike i uručivati im zlatne statue, a među njima su Ledi Gaga, Kevin Kostner, Zoi Kravic, Entoni Hopkins, Uma Turman, Mila Kunis, Vesli Snajps, Džon Travolta, Hale Beri, Semjuel L. Džekson...

Koji filmovi su u trci

Oskari se dodeljuju u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte. Favorit je film "Pasje šape" novozelandske rediteljke Džejn Kempion, sa ukupno 12 nominacija. Posle njega, najviše nominacija dobilo je ostvarenje "Dina" Denija Vilneva, ukupno 10. Po sedam su dobili "Belfast" čuvenog Keneta Brane i rimejk mjuzikla "Priča sa zapadne strane" Stivena Spilberga. Takmiče se još i filmovi: "CODA", "Ne gledaj gore", "Povezi me", "Kralj Ričard", "Pica od sladića", "Aleja noćnih mora".

Oskar, 94. Oskar
foto: Profimedia

Ostali nominovani

Za najboljeg reditelja takmiče se: Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića"), Kenet Brana ("Belfast"), Džejn Kempion ("Pasje šape"), Rjusuke Hanaguči ("Povezi me") i Stiven Spilberg ("Priča sa zapadne strane"). Nominovane glumice su: Džesika Čestejn ("Oči Tami Fej"), Olivija Kolman ("Mračna kći"), Penelope Kruz ("Paralelne majke"), Nikol Kidman ("Biti Rikardos") i Kristin Stjuart ("Spenser"). A od glumaca u konkurenciji su: Havijer Bardem ("Biti Rikardos"), Benedikt Kamberbač ("Pasje šape"), Endru Garfild ("Tick, Tick ... Boom"), Vil Smit ("Kralj Ričard") i Denzel Vošington ("Tragedija Magbeta"). Za kategoriju najbolja sporedna glumica i najbolji sporedni glumac u igri su: Džesi Bakli, Arijana Debose, Džudi Denč, Kirsten Danst, Onžanu Elis, Kjeran Hinds, Troj Kotsur, Džesi Plemons, Dž. K. Simons i Kodi Smit Mekfi.

Osam kategorija van prenosa

Ostaće više mesta za Bijonse i Bili Ajliš

Akademija je odlučila da osam nagrada (najbolji kratki dokumentarni film, najbolja montaža, najbolja šminka i frizura, najbolja filmska muzika, najbolja scenografija, najbolji animirani kratki film, najbolji kratki igrani film i najbolji dizajn zvuka) uruči pre početka televizijskog prenosa ceremonije, kako bi njegovo trajanje držala u vremenskom okviru ispod tri sata i kako bi bio dinamičniji i privlačniji publici. Uz to, ostalo bi više vremena za nastupe muzičara, a najavljeni su nastupi Bijonse i Bili Ajliš. Kruže još priče o mogućnosti video-obraćanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji se od početka ruske invazije na svoju zemlju obraća parlamentima raznih država i na međunarodnim sastancima tražeći podršku i pomoć.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Još jedna novina

Prvi put biće dodeljena nagrada publike

U pokušaju da privuku pažnju i filmofila orijentisanih na ostvarenja koji uglavnom nisu u konkurenciji za Oskare, ove godine organizatori su uveli i nagradu publike. Ljudi su sve do 3. marta mogli da na Tviteru nominuju bilo koji film iz protekle godine uz haštag #OscarsFanFavorite ili glasaju putem zvaničnog sajta Oscars Fan Favorite. U uži izbor ušli su filmovi "Vojska mrtvih", "Pepeljuga", "Dina", "Malignant", "Pasje šape", "Pevajmo 2", "Spajdermen: Put bez povratka", "Odred otpisanih", "Tick, Tick... Boom", kao i film Džonija Depa sniman u Srbiji "Minamata". Ko god da je dobio najveći broj glasova, neće dobiti zlatnu statuu.

Džoni Dep
foto: Damir Dervišagić

(Kurir.rs/Jasmina Antonijević Milošević)

Bonus video:

00:08

MIODRAG DRAGIČEVIĆ SLAVI ROĐENJE NASLEDNICE: POCEPALI MU MAJICU, ISPLIVALI SNIMCI, GLUMAC VAN SEBE OD SREĆE! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track