KRAJ JEDNOG VREMENA: Ovo su kultne uloge po kojima ćemo pamtiti junaka našeg detinjstva Brusa Vilisa! (VIDEO, ANKETA)
Foto: Profimedia

kraj jedne blistave karijere

KRAJ JEDNOG VREMENA: Ovo su kultne uloge po kojima ćemo pamtiti junaka našeg detinjstva Brusa Vilisa! (VIDEO, ANKETA)

Pop kultura -

Vest da se Brus Vilis (67) povlači i ide u penziju mnoge je ostavila u šoku, a razlog je, kako je njegova porodica navela na Instagramu, bolest afazija koja utiče kognitivne sposobnosti, odnosno govor i pamćenje.

Brus Vilis
foto: Profimedia

Mnogi se seda kaju što su ga godinama prozivali da je lenj i razmažen jer nije učio scenarije za filmove, ali sada je sve jasno. Međutim, iza Brusa Vilisa je ostao bogat filmski opus kog ćemo se podsetiti. I da napomenemo, ovo nije lista najboljih filmova poređana po nekom posebnom redosledu već odavanje počasti junaku našeg detinjstva i mladosti.

Brus Vilis
foto: Profimedia

Naravno, tu je "Umri muški". Ko je bolji za uloge pomalo baksuznih heroja koji to baš i nisu jer se nekako uvek nađu na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme, ali u pak uspeju da trijumfuju na kraju dana. Bilo da pustite prvi, drugi ili treći iz orginalne triologije, nećete pogrešiti, a paradoksalno upravo ovi filmovi su jedni od onih koje ljudi obožavaju da gledaju za vreme praznika i to najlčešće Božića.

Naravno, tu je i "Peti element" iz 1995. godine. Lik Beson, Mila Jovović i Geri Oldman i naravno Brus Vilis kaok ludi taksista koji se opet nađe na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Evropska estetika prožeta stripom i Holivudom je dala ovaj kultni film koje generacije obožavaju.

"Grad greha", odnosno "Sin city". Film dovoljno umetnički,"noir", a opet prepun nasilja koje je zapravo toliko dobro uklopljeno u celu priču da uopšte ne deluje previše (iako ga ima), a Brus opet glumi detektiva, pomalo umornog od svega, života najviše, koji čini herojsku stvar pre nego što digne ruku na sebe. Uostalom, ko je gledao, zna o čemu pričamo...

Šesto čulo. "Vidim mrtve ljude" je legendarna replika Hejlija Džoa Osmenta, ali ono što je ovaj film definitivno uvrstilo u kultne je kraj filma. Niko nije očekivao takav razvoj događaja jer je Vilis to majstorski odglumio, što se kaže ni previše, ni premalo. Taman kako treba.

"Smrt joj pristaje" je komedija, a to Brusu Vilisu ide od ruke, kad hoće. Meril Strip, Goldi Houn i on, uz malu pomoć Izabele Roselini. Zaista, jedan od dragulja ranih devedesetih. Dobra priča i odlična gluma, a o ovom filmu se i dalje priča. Sa razlogom.

Film "Staklo" iz 2018. godine je ponovo spojio Semjuela L. Džeksona i Brusa Vilisa. Ako niste, obavezno pogledajte film iz triologije M. Najt Šamalana. (ali odgledajte i Unbreakable, 2000. i Split, 2016.).

"12 majmuna" legendarnog Terija Gilijama. Brus Vilis i mlađani Bred Pit. Brus je komandos koji treba da spasi svet od smrtonosnog virusa, pa putovanje kroz vreme i uopšte genijalnost orginalnog samog Vilisa u ovoj ulozi. Mada, ima tu i rmagije Monti Pajtona da ispriča priču onako kako treba. Sjajan film.

"Armagedon" može da bude na ovoj listi, kao i "Boja noći". O "Armagedonu" se dugo pričalo, a nema ko nije pustio suzu kada je video šta je Vilis uradio za ćerku (Liv Tajler) i njenu sreću. "Boja noći", , pa ko je bolji za ulogu isprepadanog psihijatra nego Vilis?

"Sva siročad Bruklina" je režisersko delo glumca Edvarda Nortona, koji igra glavnu ulogu. Film je iz 2019. godine i iako je Vilis sporedna uloga, priča njegovog lika je bitna za dalji razvoj događaja, a on, kao privatni detektiv otkriva neke ne tako lepe stvari... Odličan film i odlična gluma Brusa Vilisa.

"Petparačke priče". Brus Vilis je tu pokidao ulogu boksera koji beži od mafije, ali pre nego što nestane mora da obavi još nešto. Jednostavno, genijalan film. Naravno, tu je i "Hartov rat", RED jer karijera Brusa Vilisa ne može stati samo u ovo nabrojano.

Koji film Brusa Vilisa vi najviše volite?

(Kurir.rs/A.Miletić)

Bonus video:

02:53

GLUMAC SE UPLAŠIO DA REALIZACIJE NE BUDE! Barjovića mučile crne sumnje u vezi filma DESET U POLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track