ZABORAVITE NA DIZNI KAKAV STE DO SADA ZNALI: Likovi iz omiljenih crtanih filmova biće od sada druge RASE I S*KSUALNE ORIJENTACIJE!
Foto: Youtube

VELIKA PROMENA

ZABORAVITE NA DIZNI KAKAV STE DO SADA ZNALI: Likovi iz omiljenih crtanih filmova biće od sada druge RASE I S*KSUALNE ORIJENTACIJE!

Pop kultura -

Mnoge generacije dece odrastale su na crtanim filmovima koje je za njih pripremio Volt Dizni. Od Miki Mausa i Paje Patka, pa sve do Trnove Ružice i Pepeljuge, Diznijevi crtani filmovi pomagali su nam da shvatimo borbu između dobra i zla i da naučimo važne životne lekcije.

dizni
foto: Profimedia

Gotovo da nema deteta na svetu koje nije pogledalo barem jedan Diznijev film, a značaj tih filmova u odrastanju i sazrevanju deteta je neosporan.

Sa druge strane od kada se pojavio film "Snežana i sedam patuljaka", prvi Diznijev film iz 1937. godine, brojne stvari u našim životima potpuno su se promenile, a posebno kada je u pitanju prihvatanje drugih rasa i seksualnosti. Sve više ljudi za sebe danas kaže da su pripadnici LGBTQIA populacije, a deca širom sveta danas se uče da je sasvim u redu biti pripadnik bilo koje orijentacije i bilo koje boje kože.

Dizni, Crtani Filmovi
foto: Youtube

Iz tog razloga, iz tima Volta Diznija stiglo je obaveštenje da će ovi dečiji filmovi od sada biti značajno drugačiji, te da će minimum 50 odsto likova iz crtaća sada biti ili drugačije seksualne orijentacije ili druge boje kože.

Izvršna direktorka “Volta Diznija”, Keri Burk, rekla je da želi da do kraja godine ta kompanija drastično poveća “inkluzivnost” u svojim produkcijama, navodeći da će najmanje do 50 odsto likova iz produkcije “Diznija” biti pripadnici LGBTQ zajednice ili etničkih manjina:

- Ja ovde govorim zapravo kao majka dva kvir deteta. Jedno dete je transrodno, drugo panseksualno, ali vam to govorim i kao lider.

Podsetimo, ovo nije prva promena koja je zadesila Diznijeve crtaće, a jedna od promena koja je izazvala najveću polemiku na društvenim mrežama je to što će Mini Maus ostaviti svoju dobro poznatu crvenu haljinicu i zameniti je plavim odelom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:32

Šestogodišnjaci pričaju kao dvogodišnjaci zbog crtaća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track