KONSTRAKTA ĆE NA EVROVIZIJI NOSITI BOROSANE: Ove cipele su postale pravi hit! Imala ih je SVAKA ŽENA U SFRJ, a nisu NI SKUPE
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

Ovo možda niste znali

KONSTRAKTA ĆE NA EVROVIZIJI NOSITI BOROSANE: Ove cipele su postale pravi hit! Imala ih je SVAKA ŽENA U SFRJ, a nisu NI SKUPE

Pop kultura -

Konstrakta je održala prvu probu u Torinu i poznato je da će na Evroviziji nositi beli mantil i popularne borosane.

Cipele su već postale pravi hit i mogu se nabaviti po ceni od 35 do 40 evra.

Ana Đurić Konstrakta
foto: Privatna Arhiva

Njihova proizvodnja je počela davne 1968, nakog godinu dana rada tima stručnjaka na čijem je čelu bio ortoped dr Branko Strinović iz Zagreba.

Napravljena je dvodelna obuća prilagođena anatomskim svojstvima ženskog stopala, sa nečim što se stručno, ali i komercijalno, zove metatarzalni uložak.

Pojednostavljeno, taj je uložak sprečavao metatarzalgiju (lat. ossa metatarsalia - kosti donožja + grč. algos - bol) - bol u prednjem delu stopala. Bol je nastajao zbog kretnji koje dovode do prekomernog pružanja nožnih prstiju (objašnjenje Pliva, Zagreb), te korišćenja neprilagođene obuće, pogotovu one sa višim potpeticama.

Sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih godišnje se proizvodilo 500 hiljada pari borosana. Ciple su nosile sve zaposlene žene u SFRJ, koji su na na svom poslu stajale više od osam sati. Višina pete je četiri centimetra, što se smatra idealnom visinom.

Sandra Perović
foto: Privatna Arhiva

Konstrakta je u Italiju ponela dva para cipela. Pred odlazak za Torino kupljen joj je drugi, poptuno novi par. Jedan će koristiti za probe, a u drugom će nastupati. U Zagrebu preko glumca Dejana Aćimovića joj je kupljen rezervni par, koji koštao 250 kuna, što je negde oko trideset evra.

Voditeljka Sandra Perović je preko reditelja Zrinka Ogreste uspela da organizuje njihov transport do Beograda.

Kurir.rs

Bonus video:

00:10

Konstrakta se pojavila pred novinarima na galeriji u zgradi RTS-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track