03:46

Ekskluzivno, pobednik Evrovizije Ukrajina: Hvala svima koji su glasali za nas, pobeda nam u ovom trenutku mnogi znači

SKANDAL IM DONEO POBEDU

KO JE UKRAJINSKI KALUŠ ORKESTAR I KAKO SU POBEDILI NA EVROVIZIJI: Na nacionalnom takmičenju nisu isprva izabrani za predstavnike

Pop kultura -

Ukrajinski Kaluš orkestar sinoć je pobedio na 66. Evroviziji s neverovatnih 439 bodova koje su dobili od glasova publike, dok su u ukupnom zbiru glasova publike i stručnog žirija iz 40 zemalja imali 631 poen.

Evropa je sinoć, čini se, i na taj način izrazila solidarnost s Ukrajinom koja je u ratu, a momci iz Kaluš orkestra nedeljama su bili u vrhu kladionica. Pred završnicu su im kladionice davale više od 60 odsto šanse za pobedu. Međutim, Kaluš orkestar nije bio prvi izbor Ukrajinaca za Evroviziju.

ukrajina, Evrovizija
foto: Printscreen YT

Ukrajinci su, naime, izabrali pesmu za Eurosong pre nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Na nacionalnom takmičenju pobedila je Alina Paš s pesmom "Shadows of Forgotten Ancestors". Međutim, pevačica je odustala od natjecanja nakon skandala koji je izbio zbog njene posete Krimu.

Tako su umesto Aline priliku dobili momci iz Kaluš orkestra.

ukrajina, Evrovizija
foto: Printscreen YT

Kaluš je ukrajinska rep grupa osnovana 2019. Bend čine osnivač i reper Oleg Psjuk, multiinstrumentalista Igor Didenčuk i plesač Vlad Kuročka. Didenčuk je takođe član elektro-folk benda Go_A, koji je i prošle godine oduševio Evropu na Evroviziji.

Pesma "Stefania" je nedeljama jedna od najpopularnijih pesama u Ukrajini, a članovi grupe kažu da je postala "ukrajinska himna".

"Svi pevuše našu pesmu. Ona je originalno bila posvećena mojoj majci, po kojoj je i dobila ime, ali sada je to pesma za sve majke", rekao je pevač o pesmi koja je oda ženi, u kojoj priča o svojim lepim uspomenama vezanim za majku.

Pesma govori o starenju, a atmosfera je nostalgična. Narator shvata koliko je majka učinila za njega, svestan je njenih borbi i svega što je prošla. Na kraju strofa čuje se i uspavanka.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

03:44

EKSKLUZIVNO IZ HALE EVROVIZIJE Kurir na generalnoj probi: Konstrakta POKIDALA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track