SKANDAL U KANU! Ponizili i izbacili važnog GOSTA sa crvenog tepiha jer je nosio ČUDNE cipele, a dobio je i ŠAMAR! (FOTO)
Foto: Profimedia

strašno

SKANDAL U KANU! Ponizili i izbacili važnog GOSTA sa crvenog tepiha jer je nosio ČUDNE cipele, a dobio je i ŠAMAR! (FOTO)

Pop kultura -

Prošle nedelje na Filmskom festivalu u Kanu u Francuskoj, filmski producent Kelvin Redvers bio je u redu da prošeta crvenim tepihom za premijeru filma "Les Amandiers" Valeri Bruni Tedeši, piše Vogue.

Znajući da je crveni tepih u Kanu spektakl o kojem će se pričati i kog će zabeležiti brojne kamere, Redvers je odlučio da obuje tradicionalne mokasine Dena, autohtonog naroda iz severozapadnih teritorija Kanade, gde je i odrastao.

- Nadao sam se da ću nositi primer nečega što bi se smatralo formalnim za moju kulturu, a to je bio prekrasan par mokasina koje je moja sestra izradila - rekao je Redvers, no pre nego što je uspeo da prošeta crvenim tepihom, Redversa je zaustavilo obezbeđenje, zabranilo mu ulazak i zamolilo ga da izađe dok se ne presvuče u "obične" cipele.

Redvers dodaje da se osećao kao "kriminalac" jer je nosio mokasine, izrađene od "losove kože i ukrašene prekrasnim perlama". Ovo nije prvi put da festival odbija goste jer se ne pridržavaju neslavno strogih pravila odevanja. Osim što insistiraju na "black tie" kodeksu odevanja, organizatori paze i na obuću.

U jednom trenutku ženama su zabranjene cipele s ravnim potpeticama. Iako se s vremenom odustalo od tog pravila, jer su zvezde poput Džulije Roberts i Kristen Stjuart protestovale bosonoge po tepihu, stroga pravila festivala o obući očito se još uvek primenjuju.

Nakon što su ga odbili na crvenom tepihu, jedan od Redversovih kolega koji govori francuski navodno je pokušao obezbeđenju da objasni da bi kodeks odevanja u Kanu trebao imati izuzetke za takve "kulturološke odevne predmete". Obezbeđenje nije popuštalo, a postali su prilično agresivni prema producentu.

- Prilično agresivnom obezbeđenju je dosadilo, udario me u lice i rekao: "Moraš odmah da odeš. Idi sada. Odlazi!" - prepričao je Redvers za Variety.

- Bio sam jako zbunjen i povređen - kaže Redvers koji se na crveni tepih mogao vratiti tek nakon što promeni cipele, što je i učinio.

Dan nakon premijere, čelnici Filmskog festivala u Kanu uključujući Fransoa Desroua, glavnog sekretara festivala i "šefa crvenog tepiha" – navodno su se sastali s Redversom i iszvinil se za incident. Redvers i drugi članovi Kancelarije za domorodačke narode, koji su finansirali Redversov odlazak na festival, navodno su vodili "produktivan i otvoren razgovor" s timom iz Kana o tome kako bi trebalo da preispitaju šta "formalno" zapravo i znači na crvenom tepihu.

Činjenica da Filmski festival u Kanu smatra mokasine nedovoljno "formalnim" je ironično, s obzirom da su cipele zapravo komad obuće za posebne prilike unutar brojnih autohtonih kultura. Teško je odrediti kada su tačno osmišljeni, budući da su ih brojna plemena širom Severne Amerike stvarala i dizajnirala pre kolonizacija.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

Bonus video:

01:10

SVI SU JE SPAJALI SA BRENINIM SINOM, A SAD KONAČNO OTKRILA ISTINU: Lepa pevačica progovorila o INTIMNOM ODNOSU sa Viktorom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track