KAKO JE DŽONI DEP POBEDIO AMBER HERD NA SUDU U AMERICI, A IZGUBIO U BRITANIJI? Ovo se svi pitaju, a u ovome leži odgovor!
Foto: ELIZABETH FRANTZ / AFP / Profimedia, Profimedia

SAGA KOJOJ SE NE NAZIRE KRAJ

KAKO JE DŽONI DEP POBEDIO AMBER HERD NA SUDU U AMERICI, A IZGUBIO U BRITANIJI? Ovo se svi pitaju, a u ovome leži odgovor!

Pop kultura -

Nakon što je sud u Virdžiniji juče presudio u korist Džonija Depa i proglasio Amber Herd krivom za klevetu, mnogi su se zapitali zbog čega je glumac izgubio sličan spor koji se vodio na sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu pre dve godine.

Ne samo da je Dep 2020. godine izgubio tužbu, nego je i njegova žalba odbijena na Vrhovnom sudu s objašnjenjem da je novo suđenje besmisleno jer on nikako ne može da pobedi.

Džoni Dep
foto: Profimedia

Ko je bio tužen

Dva suđenja su se u osnovi odnosila na isto pitanje - da li je Džoni Dep zlostavljao Amber Herd. Međutim, specifičnosti su se razlikovale i neizbežno oblikovale ishod, piše Insider.

U Velikoj Britaniji Dep nije tužio Herd, nego The Sun, najveći tabloid u zemlji, koji je u naslovu jedne kolumne 2016. opisao Depa kao zlostavljača žena.

U tom slučaju The Sun je branio svoju priču, u kojoj su citirane pravne tvrdnje koje je Herd iznela prilikom razvoda od Depa.

Amber Herd
foto: Profimedia

The Sun se branio uz pomoć Herd i njenih advokata, ali ona nije bila tužena. S druge strane, američki slučaj je bio ličan. Takođe se radilo o članku, u The Washington Postu, ali potpisan imenom Amber Herd. Glumac je ovaj put tužio nju za klevetu, te je na kraju dobio spor.

Sudija vs. porota

Gotovo sigurno najznačajnija razlika između dva suđenja bila je u tome ko je birao pobednika. U SAD je odluku donela porota od sedmero običnih ljudi: petorice muškaraca i dve žene.

U Velikoj Britaniji nije bilo porote - o tome je na Visokom sudu u Londonu odlučio sudija Endru Nikol.

Džoni Dep
foto: Profimedia

Nikol i američka porota razišli su se oko jedne ključne tačke: da li je istina da je Džoni Dep zlostavljao Amber Herd dok su bili u braku. Porota je zaključila da to nije istina, a Nikol da jeste.

Gde je otišao novac od razvoda?

Pitanje koje se pojavilo u oba slučaja bilo je šta je Amber Herd uradila sa 7 miliona dolara koje je dobila razvodom od Depa. U tom trenutku je američki slučaj bacio bombu koja se nije pojavila u suđenju u Velikoj Britaniji.

Nikol je u svojoj presudi izjavio da smatra da je Herd verodostojna zato što nije profitirala od razvoda od Depa, navodeći njenu najavu da će sav novac dati u dobrotvorne svrhe. To se promenilo u američkom suđenju, u kojem je Herd na ispitivanju priznala da zapravo nije donirala novac.

Amber Herd
foto: Jim LO SCALZO / AFP / Profimedia

Naučene lekcije?

Britanski spor pokrenut je nakon što je Dep već podneo tužbu u SAD, što znači da su se slučajevi razvijali odvojeno. Ipak, gubitak tužbe u Ujedinjenom Kraljevstvu možda je uticao na to kako je Depov pravni tim pristupio suđenju u SAD, koje je usledilo više od godinu dana kasnije.

U britanskoj presudi Nikol je istakao da su Depovi advokati rekli da nije pošteno da njihov pravi protivnik nije The Sun, već Herd, koja nije bila stvarna optužena. Nasuprot tome, američko suđenje bilo je u velikoj meri usredsređeno na Herd i njenu verodostojnost, strategiju koja je, čini se, uspela.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

00:57

SUĐENJE DECENIJE JE ZAVRŠENO! Džoni Dep izdominirao i dobija 15.000.000 $ zbog KLEVETE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track