TRAGIČNA SUDBINA LEPOTICE IZ LEPTIRICE Snima se drugi deo najpoznatijeg SRPSKOG horora, priča o ZABORAVLJENOJ glumici je baš TUŽNA
Foto: Printscreen/Youtube

miloš biković odbio ulogu u nastavku

TRAGIČNA SUDBINA LEPOTICE IZ LEPTIRICE Snima se drugi deo najpoznatijeg SRPSKOG horora, priča o ZABORAVLJENOJ glumici je baš TUŽNA

Pop kultura -

Horor film Đorđa Kadijevića "Leptirica" iz 1973. godine je i dalje najstrašnije srpsko osvarenje ovog žanra, a drugi deo je planiran da se snimi ove jeseni.

Đorđe Kadijević
foto: screenshot RTS

Reditelj Đorđe Kadijević kaže da će nastavak "Leptirice" biti strašniji od originala.

- Gledaoci će se plašiti dok ga gledaju čak i više nego u prvom delu! Spremite se za pravi horor - rekao je Đorđe, a potrvdio je i da je Milošu Bikoviću ponuđena uloga u nastavku.

Miloš Biković
foto: Printskrin / Youtube

- Tačno je da je Bikoviću ponuđena glavna uloga, ali ne bih ulazio u detalje. Još tražimo glumca koji će igrati Strahinju. Petar Božović ga je odlično izneo u originalu, ali u nastavku nam treba neko mnogo mlađi od njega. Nadam se da će se Božović svakako pojaviti u filmu kako bi održao vezu između nastavaka - kaže Kadijević, koji trenutno radi na scenariju:

- Pišem treću verziju scenarija. Voleo bih da radnju razumeju i oni koji nisu gledali film, pa zato imam mnogo posla. Priča će biti smeštena u današnje vreme.

- Dopalo mu se što će jedan kultni film imati nastavak, kao i to što scenario piše Đorđe Kadijević, koji je režirao prvi deo. Pokušavao je da uskladi svoj gusti raspored s terminima za snimanje, ali nije uspeo. Nažalost, morao je da odbije ulogu jer je već potpisao ugovore za brojne projekte u Srbiji i Rusiji, i to u naredne dve godine. Snimanje "Leptirice" trebalo bi da počne na jesen, baš kada Miloš ima obaveze u Moskvi. Mnogo mu je žao zbog toga - priča sagovornik.

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Printscreen/Youtube

- Producentima je prvi pik bio Miloš Biković, koji je trebalo da igra Strahinju. Odlučili su se za njega jer je veoma talentovan glumac, ali i zato što su želeli nekog ko je velika filmska zvezda. Na taj način bi film imao zagarantovan komercijalni uspeh, a zbog Miloša bi publika pohrlila u bioskope - priča izvor Informera.

Podsetimo, radnja horora koji je snimljen pre skoro pola veka odigrava se u selu Zarožje kod Bajine Bašte. Strahinja (Petar Božović) započinje romansu sa seljankom Radojkom (Mirjana Nikolić). Jedne noći ona se preobražava u čudovište i Strahinja saznaje da je njegova devojka zapravo vampir. Nastavak "Leptirice" snimaće se u produkciji "Filmskih novosti".

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Printscreen/Youtube

Mirjana Nikolić, glavna zvezda prvog dela Leptirice je imala neslavnu sudbinu. Naime, pred njom je bila blistava karijera, ali ona je pala u zaborav i umrla 2012. godine.

Ona je završila istoriju umetnosti, međutim, zbog svoje lepote i mladalačkog izgleda, dobila je ulogu kod Soje Jovanović u filmu "Silom otac". Jovanovićeva je zapazila na ulici i oduševila se njenim izgledom. Usledilo je još nekoliko manjih uloga na filmu i televiziji, da bi dobila prvu glavnu, baš kod Đorđa Kadijevića u filmu "Leptirica".

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Printscreen/Youtube

Taj film je upisan zlatnim slovima u istoriju našeg, ali i stranog horor filma. Emitovan je na svim kontinentima i nalazi se u mnogim knjigama iz istorije ovog žanra. Đorđe Kadijević kada je snimao ovaj film, izabrao je Mirjanu upravo zbog te njene prirodne ljupkosti, jer mu je to trebalo kao kontrast u odnosu na čudovište koje je igrala.

Reditelj je koristio priču Milovana Glišića "Posle devedeset godina", koja je pravljena na osnovu narodnih kazivanja i predanja. U zabitom selu, naime, stradaju vodeničari. Noću ih napada vampir Sava Savanović. Uvereni da moraju da se oslobode vampira, seljani kreću sa glogovim kocem da traže njegov grob. Glavne uloge u filmu tumačili su još i Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Printscreen/Youtube

Legende o ovom filmu i strahu koji je sejao idu dotle da je jedan čovek u Skoplju na premijeri doživeo srčani udar i umro. Nakon toga su svi želeli da pogledaju takav strašan film.

Nakon ovog filma odigrala je još poneku ulogu, a onda potonula u zaborav. Kad Kadijevića je odigrala još par sporednih uloga, a onda zauvek prestala da se bavi glumom.

1 / 13 Foto: Printscreen/Youtube

U jednom intervju, Đorđe Kadijević je izjavio kako nije imao puno kontakata sa njom nakon što je glumila u seriji "Vuk Karadžić", koja je i njena poslednja uloga u životu. Slučajno ju je jednom sreo neposredne pre njene smrti 2012. godine.

Žao mu je bilo što nije uspela da vidi koliko je horor film i njena uloga značila publici širom sveta, pa je u njenu čast nakon toga organizovao specijalnu projekciju filma u njeno sećanje.

Mirjana je rođena 18.7. 1949., a preminula 23.6.2012. godine.

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Printscreen/Youtube

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track