UKRAJINCI BESNI ZBOG EVROVIZIJE! Hoće da se održi kod njih, ali slaba vajda od toga jer ne ispunjavaju USLOVE, a počeli pregovori
Foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

evrovizija 2023.

UKRAJINCI BESNI ZBOG EVROVIZIJE! Hoće da se održi kod njih, ali slaba vajda od toga jer ne ispunjavaju USLOVE, a počeli pregovori

Pop kultura -

Pesma Evrovizije 2023. definitivno neće biti održana u Ukrajini, s Bi-Bi-Sijem počinju da se vode razgovori o tome ko će da bude domaćin muzičkog takmičenja u Velikoj Britaniji.

rusija, Ukrajina, Velika Britanija
foto: Shutterstock

Uprkos pobedi na takmičenju u maju, ovo je „jedino pravo rešenje zbog ruske invazije na Ukrajinu“, oglasila se ponovo EBU.

Tradicija nalaže da pobednik takmičenja bude domaćin sledeće godine, ali uz obezbeđenje određenih kriterijuma, uključujući obezbeđivanje održivosti održavanja događaja i ispunjenje bezbednosti svih zainteresovanih strana, uključujući i javnost, navodi se u najnovijem saopštenju.

„S obzirom na rat koji je u toku zbog ruske invazije na ovogodišnju pobedničku zemlju, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa ukrajinskim PBC (ukrajinskim javnim emiterom) i stručnjacima trećih strana, uključujući i pitanja bezbednosti “, kaže se dalje.

glasanje, Srbija, Evrovizija, Pesma Evrovizije, Evrovizija 2022
foto: Printscreen/ESC

Kako je Pesma Evrovizije jedna od najkompleksnijih TV produkcija na svetu, sa hiljadama koji rade na događaju i prisustvuju događaju, dodaju da je potrebno 12 meseci za pripremu.

„Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, je sa dubokim žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, bezbednosne i operativne garancije potrebne emiteru da bude domaćin, organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije u skladu sa pravilima ESC-a – PBC ne može da ispuni ove uslove.“

EBU je ujedno zahvalio UA:PBC na njihovoj „posvećenoj saradnji“ u istraživanju svih mogućih scenarija.

ukrajina
foto: Shutterstock

Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa Bi-Bi-Sijem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu Pesme Evrovizije 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, ističe se, puna je namera EBU-a da se pobeda Ukrajine odrazi u emisijama tokom sledeće godine.

Kurir.rs/Irish Post

Bonus video:

03:06

Konstrakta peva u dvorištu Drinke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track