OTKRIVENO KO JE NASILNICA U KRALJEVSKOJ PORODICI?! Osoblje ISTRAUMIRANO zbog njenog ponašanja, palata se trudi da sve ZATAŠKA!
Foto: Profimedia

STIGAO NIZ PRIJAVA LJUDSKIM RESURSIMA

OTKRIVENO KO JE NASILNICA U KRALJEVSKOJ PORODICI?! Osoblje ISTRAUMIRANO zbog njenog ponašanja, palata se trudi da sve ZATAŠKA!

Pop kultura -

Pet sati ujutru je neuobičajeno vreme da član kraljevske porodice daje uputstva osoblju, smatra Daily Mail. Takva vrsta ponašanja miriše na paniku i sugeriše preterano kontrolišuće ponašanje i narav. Upravo su se s takvim ponašanjem u leto 2018. godine navodno susreli mlađi zaposleni Kensingtonske palate, koji su u ranim jutarnjim satima često bili zatrpani mejlovima i porukama nove vojvotkinje od Saseksa, Megan Markl.

Službenici palate isprva su brzo pokušali da dođu do zaključka i opravdaju takvo ponašanje. Deo Meganinog radnog dana uključivao je povezivanje s kontaktima u SAD, rekli su, a morala je da bude za svojim stolom zbog vremenske razlike, što je na neki način opravdalo rane poruke osoblju. Ponašanje su pokušali da opravdaju i "kulturološkim razlikama" u stilu upravljanja.

Megan Markl
foto: Profimedia

U međuvremenu, njeni prijatelji ispričali su za magazin People da se Megan uvek ponosila time što je "dobra šefica". Jednom prilikom, ispričali su, počastila je osoblje sladoledom, ali s vremenom, njeno ponašanje je bilo manje shvatljivo, a njihova objašnjenja činila su se sve otrcanijima.

Do oktobra te godine, sjaj venčanja nje i princa Harija, koje se dogodilo u maju iste godine, odavno je izbledeo, a zaposleni u palati su Megan otvoreno opisivali kao vrlo tešku osobu, te je prozvali "teška vojvotkinja".

S vremenom, to ponašanje nije više imalo nikakve veze s "američkim načinom komunikacije i rada", što su često navodili kao opravdanje za njeno ponašanje, već s onim što je jedna osoba opisala kao njeno oštro, neprijateljsko ponašanje. Uskoro su počele da kruže priče o sekretaricama koje su bile dovedene do suza, a često je prozivana i "nasilnicom".

Megan Markl
foto: Profimedia

Pre samo nekoliko meseci, Bakingemska palata obećala je da će objaviti svoj izveštaj o tome kako su službenici postupali s optužbama za zlostavljanje kroz istoriju. To se, naime, nikada nije dogodilo i umesto da se preduzme nešto i zaštite žrtve optužbi, one su ubrzano stavljane pod tepih.

Kako je već i rečeno, rad za kraljevsku porodicu nikada nije bio za one sa "slabim srcem". Radno vreme je dugo, plata mala, a zahtevi posla zahladili su mnoge odnose u porodici.

Međutim, postoji velika razlika između strogih standarda koje princ Čarls zna da očekuje ​​od svog tima i ovih glasina koje su pokrenuli poniženi mladi pomoćnici u Saseksu. Ispostavilo se da se vojvotkinja suočila s pritužbama za zlostavljanje od strane članova svog osoblja. Optužena je da je dve pomoćnice oterala iz domaćinstva i da je trećoj zaposlenoj narušila poverenje, što je ujedno i najvažniji i najrelevantniji slučaj za aktuelne događaje - zvanična pritužba ljudskim resursima na Meganino ponašanje, koju je uputio Džejson Knauf, tadašnji sekretar za komunikacije para, u oktobru 2018. godine.

Megan Markl, Princ Hari
foto: EPA/PETER FOLEY

- Jako sam zabrinut jer je vojvotkinja maltretirala dva člana tima iz domaćinstva u protekloj godini - navodno je Knauf napisao u pritužbi. Opisao je njeno postupanje prema jednom neimenovanom bivšem zaposlenom kao potpuno neprihvatljivo.

- Čini se da vojvotkinja uvek ima nekoga na vidiku. Ona maltretira zaposlenu i nastoji joj potkopa samopouzdanje. Dobili smo prijavu za prijavom od ljudi koji su svedočili neprihvatljivom ponašanju prema toj osobi - napisao je u žalbi.

Knauf se osvrnuo na prethodne razgovore koje je vodio o ovom problemu sa Samantom Karuters, upravnicom ljudskih resursa palate, i napisao da se ona "slaže s njim, te da je situacija vrlo ozbiljna." Izrazio je zabrinutost jer "se ništa neće preduzeti" i upitao odnosi li se "politika kraljevskog domaćinstva na maltretiranje i uznemiravanje" članova kraljevske porodice.

Megan Markl, princ Hari
foto: DW / Goff Photos / Profimedia

Nakon objave članka u Times-u, Bakingemska palata izdala je saopštenje u kojem je rekla da je vrlo zabrinuta zbog optužbi i da pokreće istragu o njima.

- Naš tim za ljudske resurse ispitaće okolnosti navedene u članku. Članovi osoblja, uključujući i one koji su napustili domaćinstvo, biće pozvani da učestvuju kako bi videli može li se nešto preduzeti. Kraljevsko domaćinstvo ima politiku dostojanstva na poslu već niz godina i ne toleriše i neće tolerisati maltretiranje ili uznemiravanje na radnom mestu - stoji u saopštenju.

Megan Markl
foto: Printscreen/Twitter

Meganin portparol i advokati porekli su bilo kakvu krivicu od strane vojvotkinje u to vreme i izdali žestok odgovor na navode Times-a, optužujući list da ga je Bakingemska palata "koristila za širenje potpuno lažne priče" o Megan.

- Ovo je proračunata kampanja klevetanja temeljena na pogrešnim i štetnim dezinformacijama - rekao je portparol Saseksovih u izjavi za Times. Portparol je rekao da nije slučajnost da su se nekoliko godina stare optužbe s ciljem potkopavanja vojvotkinje pojavile u britanskim medijima manje od nedelju dana pre emitovanja sada već slavnog intervjua s Oprom Vinfri.

- Vojvotkinja je tužna zbog ovog poslednjeg napada na njen lik, posebno zbog toga što je i sama bila meta maltretiranja, te je duboko predana podršci onima koji su doživeli bol i traumu - rekao je portparol.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

00:44

BBC povukao podkast o princu Hariju i Megan Markl!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track