POSLE RATA JE BEZ IKOGA NA KONJU DOŠAO U BEOGRAD: Zaboravljena sudbina glumca koji je glumio u seriji koja je IZBRISANA ZBOG TITA!
Foto: Profimedia, Printscreen Youtube

legenda srpskog glumišta

POSLE RATA JE BEZ IKOGA NA KONJU DOŠAO U BEOGRAD: Zaboravljena sudbina glumca koji je glumio u seriji koja je IZBRISANA ZBOG TITA!

Pop kultura -

Na današnji dan 2005. godine umro je srpski glumac Branislav Ciga Milenković.

Zapažene uloge ostvario je u "Skupljačima perja", seriji "Muzikanti", "Povratak Otpisanih", "Kako je propao rokenrol", "Put oko sveta" i mnogim drugim filmovima i serijama.

Branislav Ciga Milenković
foto: Printscreen YT

A jedna od serija u kojima je glumio bila je i serija "Čardak ni na nebu, ni na zemlji".

Sudbina "Čardaka"

Podsetimo, serija Čardak ni na nebu, ni na zemlji snimljen je u leto 1978, a na Televiziji Beograd prikazano je samo nekoliko epizoda - od 12. novembra 1978. do 2. januara 1979, u terminu nedeljom uveče.Ubrzo potom serija je "skinuta" je sa programa i prestala je da se emituje, a kao razlog za to, kako su mediji tada pisali, bile su loše kritike. Serija nije sačuvana, a pisalo se tada da je razlog bilo snimanje Titove sahrane na toj traci. I ovoj seriji glumio je i glumac Branislav Ciga Milenković.

Branislav Ciga Milenković, Josip Broz Tito
foto: Profimedia, Printscreen Youtube

Ali, to nije bilo jedino opaženo delo u kome je glumio Branislav Ciga Milenković. Glumio je i u kultom filmu "Skupljači perja". Podsetimo, "Skupljači perja" je film režisera Aleksandra Saše Petrovića snimljen 1967. godine. Ovaj film pobedio je na Kanskom festivalu 1967. godine i osvojio gran pri festivala i Zlatnu palmu. Proglašen je filmom od velikog značaja, a bio je nominovan i za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film.

1 / 3 Foto: Printscreen YT

Međutim, glumac Branislav Ciga Milenković nije samo glumio, već je i pisao. četiri godine pred smrt napisaće knjigu "Beograd, ljudi i događaji" koji govorio o Beogradu od 1804. godine do 2000. godine.

Glumčev život bio je zanimljiv, i neretko težak.

- Imao sam konjče Riđu, upregao ga u taljige, pa put pod noge - sećao se u memoarima glumac tog vremena. I već posle nekoliko godina, kao glumac je obišao čitav svet.

Glumac je sa konjem došao u Beograd nakon rata , gde je pomagao ljudima koji su se selili, a u jednoj životnoj ispovesti je ispričao:

- Godine 1948. posle gimnazije upregnem ja moje konjče Riđu i pravo za Beograd. Partizanski komandanti su ušli u Beograd na belim konjima, a ja na mojim taljigama. Na ulazu u Beograd morao sam da pokažem legitimaciju, a za Riđu konjski pasoš. A u Beogradu obnova i izgradnja u punom jeku. Taljige su se dokoturale do Skadarlije u sokače čiča Ilije Stanojevića. Na Skardaliji me je primio domaćin Nastadin i njegova baba, a konjče sam smestio u Vajfertovu pivaru. Upisao sam se na Arhitektonski tehnikum. Pre podne učenje, po podne uzmem mog Riđu i taljige – pa kirijaj Cigo na Trošarini i Tošinom bunaru. Selio sam proletarijat predgrađa, došljake i njihovu sirotinju: astale, čunkove i šporete, ugalj i poneko ćemane.

Zanimljivost je da je sebe zvao nazivao „Kralj od domaće klekovače“. Takođe, za epizodnu ulogu u filmu „Opklada“ osvojio je "Pulsku Arenu". Branislav Ciga Milenković je umro u 74. godini 21. avgusta 2005. u Beogradu od posledica srčanog udara.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:46

POSLE DARE IZ JASENOVCA STIŽE JOŠ POTRESNIJI FILM O STRADANJU SRBA U HRVATSKOJ Glavni glumac posle OVOGA odmah pristao da glumi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track