TURSKA MADONA SE NAŠALILA NA KONCERTU, PA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA: Vlasti joj ovo NISU OPROSTILE! Evo šta ju je koštalo SLOBODE!
Foto: Printscreen YouTube

NASTAO SKANDAL

TURSKA MADONA SE NAŠALILA NA KONCERTU, PA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA: Vlasti joj ovo NISU OPROSTILE! Evo šta ju je koštalo SLOBODE!

Pop kultura -

Turska pop zvezda Gulšen uhapšena je pod optužbom za podsticanje mržnje jer se našalila na račun turskih verskih škola, objavili su turski državni mediji, piše Associated Press.

46-godišnja pevačica, čije je puno ima Gulšen Colakoglu, odvedena je u četvrtak iz svog stana u Istanbulu na ispitivanje i nakon toga zvanično uhapšena. Kasnije je prebačena u zatvor, gde čeka suđenje.

Njeno privođenje izazvalo je buru na društvenim mrežama. Kritičari vlade kažu kako je hapšenje deo pokušaja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da uoči izbora koji su za 10 meseci, osigura podršku religijskih i konzervativnih grupa.

Optužba se temelji na šali koju je Gulšen izgovorila na svom koncertu u Istanbulu u aprilu, kad se našalila da je "perverzija" jednog od njenih muzičara proizašla iz toga što je pohađao versku školu. Video njenog komentara proširio se društvenim mrežama s haštagom koji poziva na njeno hapšenje.

Gulšen - koja je i ranije bila na meti islamskih krugova zbog oskudnog odevanja tokom nastupa i zato što na koncertima ističe LGBTQ zastavu - izvinila se zbog šale koja je neke možda uvredila, ali dodala je kako su čitavu priču proširili oni koji žele dalje podele u zemlji.

Tokom ispitivanja u policiji, Gulšen je odbacila optužbe da je podsticala mržnju i netrpeljivost i rekla da ima beskrajno poštovanje za vrednosti i osetljivosti svoje zemlje, saopštila je novinska agencija Anadolu.

Njen zahtev da suđenje čeka na slobodi je odbijen.

Kemal Kilicdaroglu, vođa turske najveće opozicione stranke, pozvao je sudije i tužioce da Gulsen puste.

- Nemojte izdati zakon i pravdu; smesta pustite umetnicu - napisao je na Tviteru.

Portparol Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP), kako se čini, podupire odluku o hapšenju pevačice jer su u rekli kako mržnja nije oblik umetnosti.

- Ciljanje dela društva optužbama za "perverziju" i pokušaj polarizacije Turske je zločin iz mržnje i sramota za čovečanstvo - napisao je na Tviteru portparol AKP-a, Omer Celik.

Erdogan i mnogi članovi njegove vladajuće stranke utemeljene na islamu završili su verske škole koje su izvorno osnovane za obuku imama. Broj verskih škola u Turskoj povećao se pod Erdoganom, koji je obećao da će odgojiti "pobožnu generaciju".

Među onima koji su pozvali na oslobađanje Gulšen je turska pop zvezda Tarkan, međunarodno najpoznatiji po pesmi "Kiss Kiss".

- Naš pravni sistem, koji zatvara oči pred korupcijom, lopovima, onima koji krše zakon i masakriraju prirodu, onima koji ubijaju životinje i onima koji koriste religiju da polarizuju društvo svojim netrpeljivim idejama - uhapsio je Gulšen - rekao je Tarkan u objavi na Tviteru.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

01:08

HOĆU DA BUDEM ZVEZDA KAO MADONA! Didi slavi 33. rođendan! Planirala proslavu za 1.000 ljudi a muž će joj priredio nešto GALA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track