BILA JE OPČINJENA ČARLSOM, ALI GA JE DRŽALA NA DISTANCI: Evo kakva je majka bila Elizabeta i zašto je mlađe sinove SKROZ RAZMAZILA
Foto: Keystone Press Agency / Zuma Press / Profimedia

VLADARKA IZNAD SVEGA

BILA JE OPČINJENA ČARLSOM, ALI GA JE DRŽALA NA DISTANCI: Evo kakva je majka bila Elizabeta i zašto je mlađe sinove SKROZ RAZMAZILA

Pop kultura -

Kraljica Elizabeta II imala je mnoge titule tokom svojih 70 godina na prestolu, ali je titula majke često bila u senci njene dužnosti kao kraljice.

Stručnjak Robert Hardman, autor knjige "Kraljica našeg vremena: Život Elizabete II" pokojnu kraljicu je opisao kao predanu, iako staromodnu majku svoje četvoro dece koje je odgajala s princem Filipom.

Istakao je kako se činjenica što je svog sina Čarlsa ostavljala dok bi putovala s Fillipom tada smatrala uobičajenim ponašanjem.

- Bila je to ratna generacija ljudi koji su bili odvojeni od porodice. Ne na nekoliko nedelja ili meseci. U mnogim slučajevima bilo je to i po šest godina - rekao je dodajući kako su se deca koja su imala oba roditelja posle rata u Britaniji smatrala "srećnima" budući da je mnogo dece ostalo barem bez jednog roditelja.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Čarls, koji je sada postao kralj, rođen je 14. novembra 1948. i po svemu sudeći, kraljica je bila opčinjena njime.

Prema biografiji Seli Bedel Smit, "Elizabeta kraljica", čudila se Čarlsovim "lepim, dugim prstima" i dojila ga je dva meseca dok nije obolela od ospica.

Gotovo godinu dana kasnije, Filip, tada mornarički časnik, bio je poslat na Maltu, a kraljica je savetovana da boravak na tom evropskom ostrvu nije prikladan za malog princa.

- Elizabeta je mogla da ostane u Londonu sa svojim sinom, ali je umesto toga odlučila što više vremena da provodi sa svojim suprugom - napisala je Smit.

Kraljica Elizabeta, Princ Čarls
foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

- Bila je naviknuta na duge odsutnosti svojih roditelja dok je odrastala, tako da njena odluka da napusti Čarlsa nije bila čudna - dodala je.

- Zadužila je stručne dadilje, a da ne spominjemo i njene roditelje, koji su jedva čekali da prave društvo svom unuku - piše u biografiji.

Princ Filip i kraljica proveli su Božić na Malti, a Čarls je ostao sa svojim dedom i bakom, kraljem Džordžom VI i kraljicom Elizabetom, kraljicom majkom, u dvorcu Sandringam u Velikoj Britaniji.

Krajem decembra vratila se u Englesku, ali se prvo zaustavila na nekoliko dana u Londonu, s brzim obilaskom Hurst Parka kako bi videla kako jedan od njenih konja pobeđuje na trci.

Zatim se nakon pet nedelja vratila svom sinu.

Kraljica Elizabeta, Princ Čarls
foto: Shutterstock

Još jedan slučaj njenog "hladnog" odnosa sa Čarlsom dogodio se nedugo nakon njegovog trećeg rođendana.

Mladi princ dočekao je svoje roditelje s bakom i tetom princezom Margaret na železničkoj stanici nakon što su se vratili iz posete SAD.

- Iako nije videla svog sina više od mesec dana, kraljica je požurila da poljubi svoju majku, te se jednostavno nagnula i poljubila Čarlsa u teme pre nego što se okrenula da poljubi Margaret - napisala je Smit.

- Buduća kraljica Britanije stavlja svoju dužnost na prvo mesto - bilo je tada rečeno.

Čarls je imao tri godine kada je njegova majka, 27-godišnja Elizabeta, iznenada postala kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih zemlja Komonvelta u februaru 1952.

Smit je napisala da su deca vreme uglavnom provodila u kompleksu dečjih vrtića sa šest soba na drugom spratu Bakingemske palate.

princ Endru
princ Endrufoto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Tokom nedelja, kako piše Smit, Čarls i En bi išli u prizemlje nakon doručka kako bi se nakratko igrali sa svojim roditeljima, a nakon toga bi ih videli tek na kraju dana.

Međutim, kraljica je ukinula jednu arhaičnu praksu koja je zahtevala formalni naklon njene dece kada bi ušli u sobu gde se ona nalazila.

Takođe, odložila je nedeljni sastanak s premijerom sa 17.30 sati na 18.30 kako bi provela vreme sa svojom decom.

Čarlsovi prijatelji koji su razgovarali s Džonatanom Dimblebijem za autorizovanu biografiju 1992, otkrili su da je sadašnji kralj imao usamljeno detinjstvo s emocionalno udaljenim roditeljima.

Kraljica Elizabeta, Princ Čarls
foto: AP

Prijatelji su, s Čarlsovom dozvolom, opisali kraljicu kao "ne toliko ravnodušnu koliko distanciranu". Međutim, kada se u februaru 1960. rodio princ Endru, monarhinja je bila puno sigurnija u svom položaju.

Smit objašnjava kako je Lilibet oduvek sanjala o velikoj porodici, ali to je odlagala kako bi se "usredsredila na učinkovito vladanje".

Dolaskom princa Edvarda u ožujku 1964. porodica je bila potpuna.

Kraljica je tada postala opuštenija i doslednija kao majka, kako piše Smit, a neki kritičari su smatrali da je previše udovoljavala Endruu i Edvardu kako bi nadoknadila što nije provodila više vremena sa svojom starijom decom.

Kraljevski stručnjak i autor knjige "Kraljevski život", Hugo Vikers, rekao je za Page Six da je s Endruom i Edvardom bila puno bliža jer je mogla bolje da organizuje svoje vreme, pa je više bila uz njih.

Kraljica Elizabeta, Princ Čarls
foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Vikers se prisetio kako bi u školi u blizini dvorca Vindsor često video kraljicu kako se drži za ruke s princem Edvardom za vreme šetnje.

Kraljica je bila još bolja baka i prabaka, istakao je.

- Obožavali su je - rekao je dodajući da je imala posebno blizak odnos s Edvardovom ćerkom, Luis, koje su obe delile ljubav prema konjima.

Poslednjih godina činilo se da je Čarls shvatio koje je žrtve njegova majka podnela za monarhiju.

Tokom proslave platinastog jubileja u junu 2022, zahvalio se majci na "životu nesebičnog služenja".

Čarls je govorio o preminuloj majci kada se prvi put obratio javnosti kao kralj nakon njene smrti nazvavši njenu smrt trenutkom najveće tuge.

Velika Britanija, kraljica Elizabeta, Platinasti jubilej
foto: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

- Dugujemo joj najiskreniji dug koji svaka porodica može imati prema svojoj majci za njenu ljubav, privrženost, vođstvo, razumevanje i primer - rekao je tokom emotivnog govora.

Princeza En prisetila se lepih uspomena na svoju majku nakon njene smrti.

- Odmor je verovatno bio vreme u kojem je najviše uživala - rekla je tokom BBC-jevog prenosa.

- Verovatno zato što je uključivalo stvari u kojima je uživala, a to su bili njeni - dodala je.

Kada je britanska premijerka Liz Tras razgovarala s kraljem Čarlsom III dan nakon kraljičine smrti, izrazio je osećaj koji su mnogi mogli da razumeju.

- Njena smrt je trenutak kog sam se pribojavao, ali pokušavamo da održimo sve kako treba - rekao je.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track