OVO SU KRALJIČINE ROĐAKE ZA KOJE SU SVI MISLILI DA SU MRTVE: Evo zašto je kraljevstvo pokušalo da ih SAKRIJE i kako su skončale
Foto: Profimedia

TAJNA KOJA SE DECENIJAMA ČUVA

OVO SU KRALJIČINE ROĐAKE ZA KOJE SU SVI MISLILI DA SU MRTVE: Evo zašto je kraljevstvo pokušalo da ih SAKRIJE i kako su skončale

Pop kultura -

Britanska kraljevska porodica je zbog smrti kraljice Elizabete II u jeku interesovanja medija i javnosti. O njenim članovima se naširoko ovih dana piše i priča, a mnogi se pitaju šta je sa kraljičinim "skrivenim" rođacima.

Godine 1987. je otkriveno da kraljica Elizabeta II ima dve "skrivene" rođake: Ketrin i Nerisu Bous-Lajon.

Ko su bile Ketrin i Nerisa Bous-Lajon?

Ketrin (1926-2014) i Nerisa (1919-1986) bile su ćerke Džona Herberta Bous-Lajona, brata Kraljice Majke i njegove supruge Fenele.

Balmoral, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Veze sa kraljevskom porodicom znače da su bili prvi rođaci kraljice Elizabete II.

Sestre su rođene sa teškim poteškoćama u učenju i, nakon smrti njihovog oca 1930. godine, primljene su u ustanovu za mentalno zdravlje u Londonu, 1941. godine.

Njihove rođake Idonea, Eteldreda i Rouzmeri - ćerke Feneline sestre, Harijet - takođe su imale sličan invaliditet i primljene su u bolnicu koju finansira država istog dana.

Osnovana 1847, Bolnica Istvud u Redhilu (Sari) bila je prva ustanova za mentalno zaostale osobe. Intelekt kraljičinih rođaka bio je na nivou šestogodišnjeg deteta i nijedna ni druga nisu bile sposobne da govore. Prava dijagnoza je nepoznata, a prema medicinskoj terminologiji koja se koristila u to doba, njih dve su proglašene "imbecilima".

Ketrin Bous Lajon
foto: Andrew Stehrenberger / Alamy / Alamy / Profimedia

Ketrin i Nerisa su bile navedene u izdanju plemićke genaloške enciklopedije "Burke's Peerage" iz 1963. godine kao da su umrle 1940. godine, kada su u stvari obe još uvek bile žive.

Smatralo se da je ovo stanje nasledno i da potiče od njihovog zajedničkog dede po majci, Čarlsa Trefuzisa, 21. barona Kliftona.

Nerisa je umrla sa 66 godina, 1986. godine i sahranjena je u grobu označenom samo oznakom sa imenom i serijskim brojem. Ketrin je ostala u bolnici do 1997. godine, kada je zatvorena zbog tvrdnji o zlostavljanju, a zatim je živela u drugom domu u Sariju. Kasnije je umrla sa 87 godina, 2014.

Pomenute i u seriji "Kruna"

Njihova sudbina obrađena je i u seriji "Kruna" koja se bavi životom kraljevske porodice. U jednoj od scena princeza Margaret je zaprepašćena kada sazna da su joj sestre žive. Kraljica Majka joj kaže da su smeštene u ustanovu zato što bi "njihova bolest, idiotluk i imbecilnost doveli u sumnju integritet kraljevske loze".

Nerisa Bous Lajon
foto: Andrew Stehrenberger / Alamy / Alamy / Profimedia

- Možeš li da zamisliš kakvi bi naslovi osvanuli u novinama? Pravilo nasleđivanja samo po sebi je osetljivo pitanje, dodaj tome mentalnu bolest i to je kraj - jedan je od citata u pomenutoj seriji.

Treba reći da je ovaj razgovor plod mašte tvoraca serije. Veruje se da Kraljica Majka zapravo nije znala istinu o Nerisi i Ketrin sve do 1982. godine kada je, saznavši gde su, poslala sestrama ček za kupovinu slatkiša. Štaviše, budući da su smeštene u ustanovu skoro pet godina nakon abdikacije Edvarda Osmog, malo je verovatno da je odluka doneta kao reakcija na nove veze porodice s prestolom.

U seriji terapeut princeze Margaret konstatuje da je, budući da je bolest potekla s majčine strane, a ne očeve (strica kraljice Elizabete i princeze Margaret), argument o "pravilu nasleđivanja" zapravo neosnovan.

Serija otkiva da Nerisa i Ketrin nisu bile jedine rođake iz kraljevske porodice koje su smeštene u bolnici za mentalno zaostale. Još tri rođake bile su pacijentkinje, Ajdonea Elizabet Fejn (1912-2002), Rouzmeri Džin Fejn (1914-1972) i Eteldreda Flavija Fejn (1922-1996).

kraljica Elizabeta
foto: Keystone Press Agency / Zuma Press / Profimedia

Reč je o sestrama Nerisine i Ketrinine tetke Herijet, sestre njihove majke Fenele i njenog supruga majora Henrija Nevila Fejna. Stručnjaci su tada spekulisali da je nasledna bolest ubijala muške članove porodice u ranom detinjstvu, dok je kod žena izazivala psihičke poremećaje.

Priča sestara izašla je na videlo 1987. godine, ubrzo nakon Nerisine smrti, kada su novinari otkrili da je sahranjena u grobu označenom samo plastičnom etiketom sa imenom i serijskim brojem.

Bolnica je potvrdila da su Ketrin i Nerisa povezane sa kraljevskom porodicom nakon izveštaja koji se pojavio u The Sun-u.

U to vreme, Bakingemska palata je saopštila da je kraljica upoznata sa izveštajem, ali je dodala: "Uopšte nemamo komentara o tome. To je stvar porodice Bous-Lajon".

Lejdi Elizabet Enson, nećaka dve sestre, takođe je dala izjavu za BBC u ime porodice Bous-Lajon rekavši da "nije bilo pokušaja zataškavanja" i da su mnogi članovi porodice posetili sestre.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Priča je ponovo postala aktuelna 2011. godine kada je snimljen dokumentarac na Kanalu 4, pod naslovom "Kraljičini skriveni rođaci", o pet devojaka Bous-Lajon. Program je značio da je nova generacija ljudi bila ogorčena skandalom, jer dokumentarni film sugeriše da je kraljevska porodica prema rođacima postupala bezdušno.

Nakon emitovanja dokumentarca, izvor blizak Bakingemskoj palati označio je te tvrdnje kao "potpune laži".

- Kraljica je veoma, veoma uznemirena pri pomisli da se pravi ovaj program, što jednostavno nije tačno - rekao je izvor.

- Porodica je i Ketrin i Nerisu veoma redovno posećivala, ali nijedna nije mogla da govori, a tokom života su bile na nivou deteta od četiri godine.

Da li je kraljevska porodica ikada posetila sestre?

Dokumentarac Kanala 4 tvrdi da su Ketrin i Nerisa imale vrlo malo posetilaca i da nema dokaza koji bi sugerisali da je iko od kraljevskih porodica ikada posetio.

Govoreći u programu, Dot Penfold, bivša sestra na odeljenju u bolnici u kojoj su sestre boravile, govorila je o svojoj tuzi što ih godinama nisu posećivali.

- Imala sam utisak da su zaboravljene - priseća se ona.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Bonus video:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track