SLUČAJNO DOBILA IME PO DIVLJOJ ŽIVOTINJI, A IMA VEZE SA ZVEZDAMA: Oskarovka iz Holivuda nije glumila kod KUSTURICE zbog ove stvari
Foto: Profimedia

možda niste znali

SLUČAJNO DOBILA IME PO DIVLJOJ ŽIVOTINJI, A IMA VEZE SA ZVEZDAMA: Oskarovka iz Holivuda nije glumila kod KUSTURICE zbog ove stvari

Pop kultura -

U nedelji pred nama kanal Superstar prikazaće neke od filmova koji su obeležili karijeru australijske glumice Nikol Kidman: "Australija", "Mulen ruž", "Prevodilac", "Dani grmljavine" i "Duhovi u nama".

Kako je rođena 1967. godine na Havajima, pored Nikol dobila je i ime Hokulani, što u prevodu znači "nebeska zvezda". Izabrano je po mladunčetu slona koje je rođeno u isto vreme kada i ona u zoološkom vrtu u Honolulu.

Kada je imala četiri godine, sa porodicom se preselila u Australiju, gde je i započela glumačku karijeru 1983. Ostvarenje "Dani grmljavine" otvorilo joj je vrata Holivuda sedam godina kasnije, a prvu nominaciju za Oskara dobila je 2002. za glavnu žensku ulogu u filmu "Mulen ruž".

Za nominaciju je saznala u Švedskoj na snimanju filma "Dogvil", kada je neko podigao natpis sa tom vešću usred snimanja scene. Oskar ju je te godine zaobišao, ali je čuvenu statuu osvojila godinu kasnije za glavnu žensku ulogu u filmu "Sati". Time je postala prva australijska glumica sa ovim priznanjem.

Za nagradu Akademije filmskih umetnosti i nauka nominovana je još tri puta, a poslednji put je to bilo ove godine, opet za glavnu žensku ulogu u filmu "Biti Rikardovi".

Zamalo da sarađuje s Kusturicom

Emir Kusturica
foto: EPA/Khaled Elfiqi

Holivudska diva Nikol Kidman krajem devedesetih godina trebalo je da igra u filmu našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturice "Beli hotel". Iako je sve bilo dogovoreno, kao i to da Nikol tumači glavnu rolu, do realizacije ovog ostvarenja nije došlo zbog bombardovanja naše zemlje 1999. godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

Emir Kusturica o Dostojevskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja