OD 10 FILMOVA S NAJVEĆOM ZARADOM BIOSKOPIMA U 2022. NIJEDAN NIJE ORIGINAL: Tri filma uzeli su preko MILION dolara, a evo koji su!
Foto: Promo

Da li je moguće?

OD 10 FILMOVA S NAJVEĆOM ZARADOM BIOSKOPIMA U 2022. NIJEDAN NIJE ORIGINAL: Tri filma uzeli su preko MILION dolara, a evo koji su!

Pop kultura -

Prošlu godinu obeležio je oporavak ekonomije od katastrofe izazvane pandemijom korona virusa, ali iako su znaci oporavka filmskog tržišta vidljivi, oni su daleko od onih iz vremena pre pandemije.

film Avatar, Avatar
foto: Promo

Blokbasteri su stigli na velika platna, filmski plakati su se kao nekada hvalili sloganom „Samo u bioskopima“, ali to nije bilo dovoljno. Očekuje se da će se godina završiti sa oko 7,4 milijarde dolara prodaje karata u SAD i Kanadi, prema procenama analitičara i studija, što je 35% manje u odnosu na godinu pre pandemije.

Kada su hitovi stigli u bioskope, podsetili su publiku i rukovodioce studija na stara dobra vremena, dokazujući da publika želi da se masovno vrati pojedinim filmovima, ali jednostavno nije bilo mnogo filmova tog kalibra. 10 filmova sa najvećom zaradom činiće više od polovine ukupnih prihoda na blagajnama, dok je u godinama pre pandemije prvih 10 filmova sa najvećom zaradom činilo između 30 i 40 odsto ukupnih godišnjih prihoda, prema podacima "Comscore"-a.

Nijedan film nije originalan

Nijedan od deset filmova sa najvećom zaradom u 2022. nije original. Osam od njih su nastavci, jedan je reboot ("Betman"), a jedan je adaptacija postojećeg stripa ("Moon Man"). Dve kineske produkcije su takođe uvrštene u prvih 10 filmova sa najvećom zaradom.

Tako naučno-fantastična komedija "Moon Man" (460 miliona dolara) zauzima deseto mesto, dok je deveto mesto pripalo ratnoj drami "Water Gate Bridge" (626 miliona dolara). Naredna tri mesta zauzeli su blokbasteri "Tor: Ljubav i grom" (761 milion dolara), "Betmen" (771 milion dolara) i "Crni panter: Vakanda zauvek" (803 miliona dolara).

Peto mesto pripalo je animiranom filmu "Minions: The Rise of Gru" (939 miliona dolara), dok je Marvelov "Doktor Strejndž" u multiverzumu ludila zauzeo četvrto mesto (955 miliona dolara).

Dva filma su zaradila preko milijardu dolara

Filmovi koji su zauzeli prva mesta mogu se pohvaliti profitom većim od milijardu dolara. Iako je u bioskope stigao tek u decembru, film "Avatar: Put vode" već je dobio ovu laskavu titulu. Zauzeo je treće mesto sa zaradom od milijardu dolara i postigao niz pozitivnih reakcija, kako kritičara, tako i publike.

Na drugom mestu je bio poslednji u nizu nastavaka sage o dinosaurusima, "Jurassic World: Dominion" (1 milijarda dolara). "Top Gun: Maverick" (1,48 milijardi dolara) zauzeo je prvo mesto. Ovaj dugo očekivani nastavak kultnog filma iz 1986. godine takođe se može pohvaliti najboljom ocenom u IMDb bazi u odnosu na ostale hitove sa ove rang-liste, koja iznosi 8,4.

(Kurir.rs/Index.hr)

Bonus video:

00:55

OVAJ FILM JE SNEŽANI BABIĆ DONEO MNOGO USPEHA! Sneki o kultnoj ulozi: Bila sam srećna i ushićena jer sam pored takvih glumaca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track