OVO SU SLAVNE LIČNOSTI KOJE POSEDUJU NAJPOZNATIJE SPORTSKE KLUBOVE: Evo šta sve holivudske face kupuju, a on je najviše IZNENADIO
Foto: Michael Flippo / Alamy / Alamy / Profimedia, Sam Aronov / Zuma Press / Profimedia, SplashNews.com / Splash / Profimedia, AP Jordan Strauss

profit i ljubav

OVO SU SLAVNE LIČNOSTI KOJE POSEDUJU NAJPOZNATIJE SPORTSKE KLUBOVE: Evo šta sve holivudske face kupuju, a on je najviše IZNENADIO

Pop kultura -

Ne kaže naš narod za džabe "para na paru ide", a u poslednje vreme je sve više holivudskih zvezda koje su svoje prste "umešale" u sportsku industriju. Naime, dosta poznatih faca su vlasnici ili suvlasnici sportskih timova.

Od fudbala, što evropskog što američkog, piklbola, košarkaških timova...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dado Đilas

Rajan Rejnolds, Natali Portman, Vil Smit, Robi Vilijams i Džastin Timberlejk su samo neke od slavnih osoba koje su kupile vlasničke procente u sportskim klubovima. Neki od njih su kupili akcije nasumično, samo da bi bili deo kluba vlasnika, a drugi su izabrali svoje omiljene timove.

Rajan Rejnolds i Rob Mekelheni: Reksam AFC (Wrexham AFC)

Rejnolds i Mekelheni kupili su tim engleske nacionalne lige još 2020. godine i da bi udovoljili radoznalosti brojnih navijača koji su se pitali zašto bi se dve holivudske zvezde upustile u takav poduhvat, objavili su dokumentarac koji je beležio ceo proces.

U trenutku kupovine, Vrekham je bio na dnu Nacionalne lige, ali je možda dobio dodatno samopouzdanje jer su uspeli da zauzmu drugo mesto sledeće godine i čak su stigli do finala FA trofeja, prenosi Esquire.

Rajan Rejnolds
foto: Printscreen YouTube

Elton Džon: Votford (Watford)

Engleski pevač Elton Džon preuzeo je vođstvo fudbalskog kluba Votforda i postao njegov vlasnik i počasni predsednik 1976. godine. Dok je bio predsednik, klub je ostvario svoje najveće uspehe. Podneo je ostavku 2008. godine zbog nezadovoljstva načinom na koji je tadašnja uprava vodila klub.

Elton Džon
foto: Profimedia

Natali Portman: Ejndžel Siti FC (Angel City FC)

Na holivudsku inicijativu Los Anđeles je dobio ženski fudbalski klub: Angel City FC, a vlasnica je Natali Portman. Glumica predvodi grupu u kojoj su i Serena Vilijams, Džesika Čestejn, Dženifer Garner, Eva Longorija, Amerika Ferera, a lista slavnih investitora stalno je u porastu.

- Želimo da bude više sportskih heroja i podstaknemo sportsko ponašanje, ali da i žene budu na tim pozicijama", rekla je Portman za "People" o svojoj odluci da predvodi inicijativu. "Proslavljati žene na istom nivou kao što slavimo muške sportiste je promena kulture".

Natali Portman
foto: Profimedia

Vil Smit i Džejda Pinket Smit: Filadelfija 76 (Philadelphia 76ers)

Vil Smit i Džejda su vlasnici su NBA kluba Filadelfija 76 još 2011. godine. Glumac se sa suprugom pridružio investicionoj grupi koja je otkupila jedan deo deonica košarkaškog kluba. Ovim potezom pokazao je svoju ljubav prema Filadelfiji, u čijem je zapadnom delu i odrastao.

- U celoj industriji zabave, ne postoji ništa poput osećaja da kada uđete u zgradu se objavi da ste suvlasnik košarkaškog tima svog rodnog grada", rekao je Smit tokom nastupa kod Džimija Kimela 2016.

"Ako tim ne pobedi, truba je kasnije. Ali u početku je daaa, samo napred!"

Vil Smit, Džejda Pinket Smit
foto: Profimedia

Džastin Timberlejk i Džesika Bil: Memfis Grizliji (Grizzlies)

Košarkaški klub poseduju i pevač Džastin Timberlejk i njegova žena, glumica Džeska Bil koji su manjinski partneri NBA Memfis Grizlija od 2012 godine. Naime, pevač je investirao 5 miliona dolara preko svoje investicione grupe, a to mu daje 2.84 procenta udela u timu Memfis Grizlija.

Džastin je rođen u Memfisu, a samoproglašeni košarkaški zavisnik koji redovno posećuje utakmice Los Anđeles Lejkersa.

Džastin Timberlejk, Džesika Bil
foto: Profimedia

Vil Farel: Los Anđeles FC

Jedan od najpoznatijih američkih holivudskih komičara Vil Farel strastveni je obožavalac fudbala. I ne samo da je obožavalac već je i jedan od suvlasnika FK Los Anđeles, u kom igra bivši hajdukovac, 20-godišnji Stipe Biuk kako dodaje Index.hr.

Što se Vila Farela tičem on je veliki poštovalac evrospke kulture, pa osim fudbala obožava i Evroviziju kojom ga je "zarazila" švedska glumica i supruga Viveka Polin.

Džordž Buš: Teksas Rendžers (Texas Rangers)

Džordž Voker Buš je 1989. potrošio 500.000 dolara da dobije deo Teksas Rendžersa sa sgrupom investitora po ukupnoj kupoprodajnoj ceni od 89 miliona dolara.

Robi Vilijams: Port Vejl (Port Vale)

Iako živi u Los Anđelesu, britanska pop zvezda Robi Williams ipak ne zaboravlja svoj kvart i dečje snove. Mali klub Port Vejl iz njegovog rodnog rada Stouka (Stoke-on-Trent) našao se pre nekoliko godina u novčanim problemima i Robi je odmah kupio deonice.

Robi Vilijams, Ajda Fild
foto: Printscreen/Instagram

Majkl B. Džordan: AFK Bornmaut (AFC Bournemouth)

Glumac je manjinski investitor ovog engleskog fudbalskog tima. Iako procenti i iznosi u dolarima nisu otkriveni, Premijer liga je objavila da je američki biznismen Bil Foli vodio ugovor o kupovini kao većinski lider, dok je Džordan vodio manjinsku grupu da preuzme tim, prenosi ESPN.

Keli Ripa i Mark Konsuelos: Kamposaso 1919 i Askoli FC (Campobasso 1919 i Ascoli FC)

Keli Ripa i Mark Konsuelos objavili su u novembru 2022. da ulažu u dva italijanska fudbalska tima i da će preuzeti suvlasničku ulogu sa Kampobasom kako bi pomogli da se vrati na velika vrata u italijanskoj fudbalskoj ligi. Konsuelos je rekao magazinu "People" da je status tima autsajderski i da je to razlog zašto je poznati par želeo da se uključi.

"Kada sam čuo priču o tome da su ovi navijači u opasnosti da izgube ono što vole, Keli i ja smo želeli da se uključimo i budemo deo rešenja", rekao je on.

Pevač Mark Entoni poseduje deonice u Majami Dolfins (Miami Dolphins) još od 2009. godine jer obožava NFL, a kako je sam rekao, ne prža se često prilika da "budeš vlasnik NFL tima, ja sam veoma privilegovan i počastvovan zbog toga". Osim njega, vlasnici istog tima su i Fergi, Glorija i Emilijo Estefan, kao i Venisu i Serena Vilijams.

Pevač Ašer ima udela u NBA Cleveland Cavaliers, reper Neli takođe ima mali procenat u Šarlot Hornetsu, Bila Mari ima nekoliko bejzbol timova u nižim ligama (the Hudson Valley Renegades, Charleston RiverDogs i the Brockton Rox).

Dan mrmota, Bil Mari
foto: Profimedia

Sportisti koji poseduju timove

Dejvid Bekam: Inter Majami

Klub koji se u zadnje vreme najviše spominje kao mogući poslodavac najboljih igrača sveta je Inter Majami u kom je jedan od vlasnika Dejvid Bekam. U septembru 2021. povećao je svoj vlasnički udeo i bio ključan u finaliziranju otkupa bitnih igrača.

Dejvid Bekam
foto: Printscreen/Instagram

Osim njega, Lebron Džejms ima manjiski udeo u Boston Red Soksu, kvoterbek i sedmostruki šampion SuperBoula i bivši muž Žižel Bundšen, Tom Brejdi ima piklbol tim od oktobra 2022. godine.

Dalje, Aleks Rodrigez ima deo u NBA klubu Minesota Timberwolves, kao i ženskom timu koji se zove Minesota Lynx, a kupovina je finiširana 2021. godine, a kako špišu strani mediji procenti koji će moći da kupe se povećavaju pa će možda Aleks sa svojim poslovnim partnerom postati i većinski vlasnik.

Majkl Džordan ima Šarlot Hornets (tada Bobkets) koje je kupio 2010. godine za neverovatnih 275 miliona dolara i on je jedini vlasnik, kao i prvi bivši NBA igrač koji je kupio klub.

Majkl Džordan
foto: Profimedia

Medžik Džonson ima 2 tima: bejzbol tim LA Dodgers za koje je platio 2.5 milijarde dolara i ženski NBA tim LA Sparks koji je upao u finasijske probleme, pa im je pomogao sa grupom investitora.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:12

POZNATA GLUMICA ŠOKIRALA U SCENIRANJU: Mnogim producentima ne bih dala da prodaju na pijaci, estradu bih odvojila od umetnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track