SMRT JOJ ODUZELA 4 BRAĆE I SESTARA I MUŽA, A GUBITAK SINA SLOMIO JE POTPUNO! Naša glumica proživela PAKAO: Duboka starost je KAZNA
Foto: Printscreen/Youtube/TvIstra

nije joj bilo lako

SMRT JOJ ODUZELA 4 BRAĆE I SESTARA I MUŽA, A GUBITAK SINA SLOMIO JE POTPUNO! Naša glumica proživela PAKAO: Duboka starost je KAZNA

Pop kultura -

Slavna jugoslovenska glumica Marija Crnobori bila je sinonim za veliku damu, ali javnosti su manje poznate tragedije koje su je zadesile.

Marija je rođena 1. oktobra 1918. godine u Banjolama u Istri. Imala je sedmoro braće i sestara, a u mladosti je doživela veliku porodičnu tragediju kada je četvoro njih preminulo tokom Drugog svetskog rata. Njenu 45 godina dugu karijeru obeležile su velike uloge, a u privatnom životu pratile su je brojne turbulencije.

Bila je udata za reditelja Marka Foteza, a u brak su uplovili nakon što ga je ona zaprosila, i to na vrlo neobičan način. Pošto je rekao da se nikada neće ženiti glumicom, Marija ga je zaprosila tako što mu je napisala pismo na 24 strane.

Marija Crnobori
foto: Printscreen/Youtube/TvIstra

- Nisam imala nerava da to šaljem poštom, nego sam mu lično odnela i rekla: “To sada čitaj, a ja idem napolje u park”. Sedela sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao: “Venčaćemo se 31. avgusta”. Tako je i bilo, venčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku - ispričala je svojevremeno glumica u jednom intervjuu.

U braku sa Markom dobila je sina Aleksandra, koji je krenuo očevim stopama i takođe bio uspešan reditelj.

Međutim, Marija je prerano izgubila obojicu. Nakon smrti muža, u maju 2009. godine glumicu je potpuno slomila smrt sina. Aleksandar je iza sebe ostavio tri ćerke i dva unuka, o kojima je Marija brinula do kraja života. Nakon sinovljeve smrti potpuno se osamila i povukla u sebe.

- Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega! - ispričala je svojoj velikoj prijateljici Miri Stupici.

Marija Crnobori
foto: Printscreen YT

U svom poslednjem obraćanju javnosti, dve godine pred smrt, povodom predstavljanja svoje knjige “Životić” rekla je:

- Duboka starost je kazna, mada ipak nije loše živeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću da sednem, moram još da hodam po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo… - ispričala je tada.

Marija Crnobori preminula je u Beogradu 21. oktobra 2014. godine, u 96. godini života.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

02:47

GLUMICA IZ KENIJE OČARALA SVOJIM GLASOM U EMISIJI PUSTI BRIGU: Ukulele i ikonična pesma za užitak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track