ČARLS TRAŽI PRAVOSLAVNU MUZIKU NA SVOM KRUNISANJU: Oglasila se PALATA i otkrila DETALJE o ceremoniji koja će ući U ISTORIJU
Foto: Profimedia

ŽELI DA ODA POČAST OCU

ČARLS TRAŽI PRAVOSLAVNU MUZIKU NA SVOM KRUNISANJU: Oglasila se PALATA i otkrila DETALJE o ceremoniji koja će ući U ISTORIJU

Pop kultura -

Dvanaest novonaručenih muzičkih dela izvešće se na krunisanju britanskog kralja Čarlsa u Vestminsterskoj opatiji u maju, uključujući grčku pravoslavnu muziku, saopštila je Bakingemska palata, a takođe će biti izveden i "Zadok the Priest" iz 18. veka.

Za tu priliku je naručeno šest orkestarskih, pet zborskih i jedno orguljaško delo, saopštila je palata, uključujući novu krunidbenu himnu impresarija Endrua Lojda Vebera.

kralj Čarls
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Različiti muzički stilovi i izvođači spajaju tradiciju, nasleđe i ceremoniju s novim muzičkim glasovima današnjice, odražavajući kraljevu dugogodišnju ljubav i podršku muzici i umetnosti", stoji u saopštenju palate.

Takođe se navodi da je Čarls zatražio da se grčka pravoslavna muzika, koja se može pratiti sve do vizantijskog perioda, uključi u službu u znak počasti njegovom ocu, princu Filipu, koji je rođen na grčkom ostvu Krf. Umro je 2021.

kralj Čarls III, kralj Čarls
foto: Stephane De Sakutin / MirrorPix / Profimedia

Deo ceremonije će biti izveden na velškom

Fanfare će svirati trubači Kraljeve konjice i Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, saopštila je palata.

Jedan od liturgijskih delova ceremonije takođe će biti izveden na velškom kako bi se izrazio Čarlsov "dugogodišnji i duboko ukorenjeni odnos i pripadnost Velsu", navodi se u saopštenju.

Princ Čarls, Kralj Čarls
foto: AP/Paul Edwards

Muzika klasičnih kompozitora, uključujući Džordža Fridriha Hendla, Edvarda Elgara, Huberta Perija i Ralfa Voana Vilijamsa biće uključena u program, zajedno s muzikom živućeg velškog kompozitora Karla Dženkinsa.

Muzika Elgara, Perija i Vilijamsa takođe je izvedena na krunisanju Čarlsove majke, kraljice Elizabete II, 1953. godine.

Hendlova krunidbena himna "Zadok the Priest", koja je bila komponovana za krunisanje kralja Džordža II 1727. godine, sviraće se na ceremoniji, saopštila je palata.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track