GLUMAC IZ BOSNE I HERCEGOVINE U FILMU KOJI JE OSVOJIO ČETIRI OSKARA: Iako živi u Nemačkoj, nije zaboravio svoje poreklo i jezik
Foto: Entertainment Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

možda niste znali

GLUMAC IZ BOSNE I HERCEGOVINE U FILMU KOJI JE OSVOJIO ČETIRI OSKARA: Iako živi u Nemačkoj, nije zaboravio svoje poreklo i jezik

Pop kultura -

Ceremonija dodele najprestižnije nagrade u svetu filma, Oskar, održana je sinoć u Los Anđelesu, a podigla je pravu buru na društvenim mrežama i javnosti. Najboljim filmom proglašeno je ostvarenje "Sve u isto vreme", koje je osvojilo čak sedam zlatnih Oskara, dok je drugoplasirani film, po broju zlatnih statua bio nemački film "Na zapadu ništa novo".

Sve u isto vreme
foto: Printscreen YouTube

Domaćoj javnosti je veliku pažnju privukla činjenica da je bosanskohercegovački glumac Edin Hasanović, bio deo nagrađivanog ostvarenja "Na zapadu ništa novo". U pitanju je nemački film, koji je osvojio četiri Oskara, u kategorijama za najbolju kinematografiju, najbolji produkcijski dizajn, najbolji strani film i najbolju originalnu muziku.

Hasanović u filmu tumači lik Tjadena Stackfleta, a nakon dodele se oglasio na svom Instagram profilu.

- U filmu sam koji je upravo osvojio četiri Oskara. Ćao - napisao je na nemačkom i dodao - Bez teksta sam.

Inače, film je režirao Edvard Berger, a prati priče mladih nemačkih vojnika koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svetskog rata. Snimljen je prema istoimenom romanu Erika Marije Remarkuea.

Ko je Edin Hasanović?

Od malih nogu je voleo glumu. Kako je istakao u intervjuu za Deutsche Velle, održao govor sa sedam godina i pretvarao se da je osvojio Oskara. Kada je imao 12 godina, majka ga je odvela u agenciju za talente.

Učestvovao je u snimanju serije "KDD" koja je označila početak njegove glumačke karijere. Usledile su uloge u filmovima "Prebacivanje krivice", "Život nije za kukavice", "Oceni svoj sastanak"...

Uprkos tome što je živeo u Nemačkoj, nikada nije zaboravio odakle je došao. Majka mu je pomogla da ne zaboravi maternji jezik.

- Rekla mi je da treba da volim Bosnu, bosansku hranu i bosansku kulturu. Obično sam u Bosni ljeti, kada odem kod rođaka, djeda i bake. Idem tamo da napunim baterije - rekao je on i otkrio da on je "sto posto Bosanac".

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:17

DARA IZ JASENOVCA UZBURKALA JAVNOST! Oglasio se Dan Tana, evo da li će se srpski film ipak boriti za OSKARA?! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track