ISTORIJSKI TRENUCI KOJI SU OBELEŽILI 95. DODELU OSKARA: Dok je neke nagrada VINULA U NEBESA, nekima je bila TRN U OKU
Foto: A.M.P.A.S. / PictureLux / Profimedia

VRLO DIRLJIVO

ISTORIJSKI TRENUCI KOJI SU OBELEŽILI 95. DODELU OSKARA: Dok je neke nagrada VINULA U NEBESA, nekima je bila TRN U OKU

Pop kultura -

U Los Anđelesu je održana 95. dodela Oskara. Ovaj veličanstveni događaj je nekima zauvek promenio život i ostao urezan u lepom sećanju, a bilo je i onih koji se nisu radovali tuđoj sreći.

Ovo je nekoliko blistavih istorijskih trenutaka koji su krunisali ovogodišnju dodelu najprestižnije filmske nagrade.

1. Od izbegličkog kampa do prvog Oskara

Glumac Ke Huj Kvan (51) osvojio je Oskara za najbolju sporednu filmsku ulogu u filmu "Sve u isto vreme", međutim njegov put do ovog zlatnog kipića nije bio nimalo lak. Naime, ovaj glumac američko-vijetnamskog porekla je proveo godinu dana u izbegličkom kampu. "Moje putovanje počelo je na brodu", objašnjava Kvan, "proveo sam godinu dana u izbegličkom kampu i nekako sam završio na ovoj slavnoj pozornici Holivuda. Kažu da su ovakve stvari moguće samo u filmovima, a ja sam ih iskusio u stvarnom životu. Moj američki san je ostvaren"!

Oskar 2023, Ke Huj Kvan
foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

2. Slavna glumica Džejmi Li Kurtis osvojila svoj prvi Oskar

Titula za najbolju sporednu glumicu u filmu "Sve u isto vreme" ove godine je pripala slavnoj glumici Džejmi Li Kurtis (64). Glumicu je najviše raznežilo to što je po prvi put u svojoj filmskoj karijeri dobila ovu najprestižniju nagradu. "Svim ljudima koji su podržavali filmske žanrove koje sam napravila tokom svih ovih godina, hiljadama i stotinama hiljada ljudi, upravo smo osvojili Oskara", usplahireno je poručila Džejmi.

Ubrzo je počela na društvenim mrežama da kruži neobična reakcija glumice Anđele Baset koja je bila nominovana u istoj kategoriji. Naime, u momentu kada je Džejmi Li Kurtis krenula da održi govor, svi su ustali i aplaudirali osim Anđele Baset i njenog supruga. Anđela nije ni ustala kada je slavna glumica krenula na pozornicu, a njen postupak mnoge je razbesneo.

Oskar 2023, Džejmi Li Kertis
foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

3. Prvi put u istoriji dva Oskara odnela crnkinja

Američka dizajnerka Rut Karter dobila je nagradu za najbolju kostimografiju za film "Black Panther: Wakanda Forever". S obzirom na to da joj je ova druga po redu zlatna statua, Rut je ušla u istoriju kao prva crnkinja koja je ponela čak dva Oskara. Emotivni govor je posvetila svojoj nedavno preminuloj majci: "Ona podnosi, ona voli, ona pobeđuje. Ona je moja majka. Ovaj film me je pripremio za ovaj trenutak".

4. Prvi Oskar za zvezdu filmske franšize "Mumija"

Nagradu za najboljeg glumca za film "The Whale" odneo je Brendan Frejzer, a to mu je ujedno bio i prvi Oskar u karijeri. Glumac koji se jedno vreme povukao iz Holivuda zbog seksualnog zlostavljanja, svoju karijeru je započeo tokom devedesetih godina.Javnost ga je najviše zapamtila po ulozi u filmskom serijalu "Mumija". U svom govoru rekao je sledeće: "Ovim poslom počeo sam da se bavim pre 30 godina i nije išlo lako. Samo vam želim reći sledeće - hvala za ovo priznanje".

Brendan Frejzer
foto: Profimedia

5. Azijatkinja odnela Oskara za najbolju glavnu glumicu

Mišel Jeo (60) je ušla u istoriju Holivuda kao prva Azijatkinja koja je odnela najprestižniju nagradu za najbolju glavnu glumicu u filmu "Sve u isto vreme" i time pokazala da se snovi ipak ostvaruju.

Mišel Jeo
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

"Za sve dečake i devojčice koji me gledaju večeras, ovo je svetlo nade i budućnosti. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju", poručila je Mišel tokom uručivanja nagrade, "i dame nemojte dozvoliti da vam iko govori da je vaše vreme prošlo. Inače, ova glumica kojoj je ovo bila prva nominacija, svoju karijeru je započela u Hong Kongu glumeći u akcionim filmovima.

(Kurir.rs/Index.hr)

00:27

SESTRE, UNAKAŽENE U SAOBRAĆAJKI, ZAVRŠILE U KOMI! Jedan detalj je presudio da ih rodbina raspozna i ZAUVEK IM PROMENI ŽIVOTE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track