OVA ŽENA JE ČARLSOVO TAJNO ORUŽJE: Jedva se OPRALA posle VELIKE AFERE i NE PODNOSI Megan Markl, a evo zašto je BLISKA s kraljem
Foto: I-Images / Zuma Press / Profimedia

OMILJENA U PORODICI

OVA ŽENA JE ČARLSOVO TAJNO ORUŽJE: Jedva se OPRALA posle VELIKE AFERE i NE PODNOSI Megan Markl, a evo zašto je BLISKA s kraljem

Pop kultura -

Britanski kralj, Čarls III, dao je titulu vojvode od Edinburga svom bratu, princu Edvardu (59), do sada grofu od Veseksa. Edvard, najmlađe dete kraljice Elizabete II, nasledio je ovu titulu od oca, princa Filipa, koji ju je dobio na dan venčanja s kraljicom. Edvardova supruga Sofi (58), postala je vojvotkinja od Edinburga.

U britanskoj kraljevskoj porodici, čiji su članovi uvek zanimljivi medijima, ovaj par se godinama držao po strani. Međutim, odlazak princa Harija i Megan Markl u SAD, sramotna povezanost princa Endrua sa seksualnim predatorom Džefrijem Epstajnom i smrt kraljice Elizabete, gurnuli su ih bliže centru pažnje. Oni su deo uskog kruga porodice Vindsor na koji, kao predstavnike krune ili zaposlene monarhije, računa kralj Čarls.

princ Edvard, Sofi, vojvoda od Edinburga, vojvotkinja od Edinburga
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Nakon dodele novih titula, britanski mediji su se raspisali o novom vojvodi, a još više o vojvotkinji od Edinburga, ženi koja ima poseban odnos sa Čarlsom, "toplo prijateljstvo prepuno poštovanja".

Jedan od najsvežijih znakova tog prijateljstva zabeležile su kamere na komemoraciji povodom Dana Komonvelta. Sofi je, u jednom trenutku, dok su čekali početak svečanosti, nestrpljivog Čarlsa "udarila" ramenom o rame, a taj gest su protumačili kao poruku "samo kul, Čarli".

The Mirror je napisao kako je Sofi "kraljeva prijateljica, vredna saradnica i njegovo tajno oružje".

princ Edvard, Sofi, vojvoda od Edinburga, vojvotkinja od Edinburga
foto: Jane Barlow / AFP / Profimedia

Otkako se udala za princa Edvarda, Sofi je cenjena u porodici. Britanski mediji su je čak nazivali "drugom ćerkom" kraljice Elizabete, s kojom je snaha izgradila dubok, blizak odnos. A takav odnos s njom očigledno, na zadovoljstvo rojalista kojima se sviđa Čarlsovo "smanjenje monarhije", ima i novi kralj.

Sofi je u kraljevsku porodicu ušla 1999. godine, kada se udala za Edvarda na spektakularnom venčanju u dvorcu Vindsor. Čarls mu je bio kum.

Sofi Rajs Dđons, PR stručnjak, koja je radila u marketingu Capital Radija, kao i Kejt Midlton, nema plavu krv. Njena porodica iz srednjeg je staleža, ali ćerki su omogućili vrhunsko obrazovanje. Ona i Edvard upoznali su se i zbližili najprije zbog svoje ljubavi prema "court tennisu", starinskoj varijanti tenisa, zaljubili se i postali par.

princ Edvard, Sofi, vojvoda od Edinburga, vojvotkinja od Edinburga
foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Bilo je i problema - na početku života u kraljevskoj porodici, Sofi je pokušavala da nastavi da radi u PR-u. A zatim je 2001. godine eksplodirala afera s "lažnim šeikom". Sofi, Edvarda i njene saradnike na tanak led navukao je reporter "News of the World", Mažer Mahmud, koji se predstavio kao šeik i s njom razgovarao o potencijalnim ulaganjima. U njihovim razgovorima, koje je Mahmud snimio, Sofi je izgovorila i neke nezgodne stvari o kraljevskoj porodici i članovima britanske vlade, između ostalog i o Toniju Bleru. Afera joj je jako naškodila jer se tvrdilo kako koristi svoj status za promovisanje privatnog posla, a kraljevska porodica našla se na meti žestokih kritika. Sofi i Edvard odustali su od karijera i postali zaposleni monarhije.

Uprkos tim problemima, Sofi je izgradila lep odnos s kraljicom Elizabetom. Ona i suprug s decom Luisom i Džejmsom, živeli su samo 20 kilometara dalje od Vindsora i često su posećivali kraljicu i provodili vreme s njom. Kraljica joj je pomogla kada je njena majka umrla 2005. godine. Tada su se još više zbližile i počele intenzivno da se poveravaju jedna drugoj. Kraljica ju je često zvala na putovanja, mise, zajedno su gledale filmove. Sofi je vladarki bila i najveća podrška nakon smrti princa Filipa. Nakon smrti Elizabete II, snaha je bila neutešna.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Otkako je Čarls postao kralj, Sofi je često uz njega, a obavlja i niz dužnosti u ime kraljevske porodice. Nedavno je bila u Njujorku, na zasedanju UN-a i govorila o nasilju nad ženama i devojkama. Postala je i prva članica britanske kraljevske porodice koja je posetila Demokratsku republiku Kongo.

Novopečena vojvotkinja se bavi jako izazovnim temama i problemima, kao što su pomaganje žrtvama silovanja, seksualnog nasilja i iskorišćavanja u ratovima, a još više otkako su Hari i Megan odstupili s kraljevskih dužnosti i otišli u SAD.

Ona je, kao predstavnica monarhije, uključena u rad više od 70 dobrotvornih organizacija i fondova na raznim područjima - od poljoprivrede i mode, do pomoći osobama s posebnim potrebama i zdravlja.

kralj Čarls
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve to doprinosi stalnom rastu popularnosti vojvotkinje koja, navodno, ima poprilično britak jezik.

The Mirror je tako napisao kako je Sofi posebno vesela zbog nove titule, i to zbog neočekivanog razloga - nikad više neće morati da se nakloni Megan Markl, vojvotkinji od Saseksa.

Naime, prema protokolu, do sada je kao grofica morala da se nakloni osobi višeg ranga, Megan, vojvotkinji. Odnos dveju kraljevskih snaha nikad nije bio previše blizak. Glavni razlog leži u tome što je Megan, kada se verila s Harijem, navodno odbila da joj Sofi bude svojevrsna mentorka u svladavanju tajni života, pravila, dužnosti i obaveza u kraljevskoj porodici.

kralj Čarls, vojvotkinja od Edinburga, Sofi
foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Prijatelj vojvodskog para za Daily Mail je izjavio: "Sofi je laknulo. Više ne mora da se klanja osobama koje ne samo da su napustile kraljevske dužnosti, nego poslednje tri godine kritikuju instituciju za koju ona tako naporno radi.".

U The Mirroru su detaljno analizirali prijateljstvo kralja Čarlsa i njegove snaje, pa čak i pozvali poznatu stručnjakinju za neverbalnu komunikaciju Džudi Džejms.

Ona je na fotografijama, posebno na onima s prošlogodišnjih konjičkih trka u Askotu, zaključila da su jako bliski.

- Čarls je jako blizu Sofi, a između njega i Kamile je velik razmak. Sofi je bliska s većinom članova porodice i izgleda da je zaslužila veliko poverenje - rekla je Džejms i zaključila da su njihovi osmesi koje je zabeležila kamera pravi i iskreni, te pokazuju da oboje uživaju u druženju.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track