ODNELA JE TEŠKA BOLEST KOJOJ NEMA LEKA: Preminula supruga legendarnog muzičara, bili su zajedno 50 godina, posvetio joj je i pesmu
Foto: Profimedia

veoma tužno

ODNELA JE TEŠKA BOLEST KOJOJ NEMA LEKA: Preminula supruga legendarnog muzičara, bili su zajedno 50 godina, posvetio joj je i pesmu

Pop kultura -

Legendarni Džon Lajdon (66) je ostao bez svoje verne saputnice Nore Forster koja je preminula u 80. godini od posledica Alchajmerove bolesti od koje je bolovala poslednjih nekoliko godina, a čije stanje je naglo pogoršalo 2020. godine.

Džon Lajdon, Nora Forester, Seks Pistols
foto: Profimedia

Nora Majer Forster je Nemica koja se bavila glumom i modelingom, ali je najpoznatija kao muzička promoterka i naslednica izdavačke kompanije (Der Spiegel).

Posao je započela u Minhenu gde je radila sa Hendriksom, bendovima Jes i Višboun Eš, da bi se zatim preselila u London jer joj je Nemačka bila previše ograničavajuća. U Londonu je štedro podržavala tadašnju boemsko-andergraund scenu i mnogim bendovima je pomagala novčano.

Sa Džonijem Rotenom se upoznala 1975. godine i to u radnji "Sex" Vivijen Vestvud u zapadnom Londonu, a 4 godine kasnije su se venčali u Dizeldorfu.

Inače, Džon je 14 godina mlađi od nje. 2018. godine joj je otkriven Alchajmer i od tada je Džoni preuzeo potpunu brigu o njoj, a sve se intenziviralo 2020. godine kada joj se stanje pogoršalo.

Džon Lajdon, Nora Forester, Seks Pistols
foto: Profimedia

- Nora ima Alchajmera... Ja sam njen staratelj sa punim radnim vremenom i neću dozvoliti nikome da se petlja sa njom. Za mene je prava osoba i dalje tu. Ta osoba koju volim je i dalje tu svakog minuta svakog dana i to je moj život. Žalosno je što ona zaboravlja stvari, pa, zar ne zaboravljamo svi? Pretpostavljam da je njeno stanje kao trajni mamurluk.

Postaje sve gore i gore, delovi mozga čuvaju sve manje memorije i onda odjednom neki delovi potpuno nestanu - rekao je Lajdon u jednom intervjuu i da su stručnjaci bili impresionirani kako se Nora seća da je rekao da "malo ljubavi ima veliki domet" i da nema nameru da je smesti u starački dom uprkos svim mukama koje njena bolest donosi u život.

Takođe, na zvaničnom Tviter profilu Džonija Lajdona pojavila se tužna vest o Norinoj smrti.

- Počivaj u miru, Nora Forester. Sa velikom tugom i bolom u srcu delimo tužne vesti o smrti Nore Forester koja je bila žena Džonija Lajdona skoro 50 godina. Nora je imala Alchajmerovu bolest nekoliko godina, a u to vreme Džon je postao njen primarni staratelj. Ispoštujte Džonovu tugu i dajte mu prostora - napisali su zaposleni i izrazili saučešće Džonu od sveg srca.

Kao poslednji izliv ljubavi, bar one javne prema Nori, ako tako može da se kaže je i pesma "Hawaii" sa kojom je Džonov bend PIL (Public Image Ltd.) takmičio na irskom izvoru za pesmu Evrovizije. Balada "Hawaii" je moćna pesma i ljubavno pismo ženi sa kojom je delio i dobro i zlo skoro 50 godina.

Takmičenje u Irskoj ne treba da čudi jer iako rođen u Londonu, Džon Džozef Lajdon je dete irskih migranata, a naslov njegove autobiografije "Zabranjeno za Irce, crnce i pse" dovoljno govori o sentimentu koji ima. A nije zgoreg napomenuti i da ima irski pasoš, ali ni to mu nije pomoglo da pobedi.

Pobedili su "Wild Youth" sa pesmom "We Are One".

Što se tiče Džonija Lajdona, nekada Rotena, dovoljno je napisati "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols".

(Kurir.rs/A.Miletić)

Bonus video:

00:51

Komemoracija Branki Veselinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track