NIKAD VEĆE OBEZBEĐENJE NA KRUNISANJU KRALJA ČARLSA: Čak 3 velike pretnje, prestravljeni su zbog mogućih NAPADA i čuvaju ga ŽIVOTOM
Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

bezbednost na nivou

NIKAD VEĆE OBEZBEĐENJE NA KRUNISANJU KRALJA ČARLSA: Čak 3 velike pretnje, prestravljeni su zbog mogućih NAPADA i čuvaju ga ŽIVOTOM

Pop kultura -

Ceremonija krunisanja kralja Čarlsa biće 6. maja, a kraljevsko obezbeđenje planira najveću bezbedonosnu operaciju zbog straha od napada od eko-aktivista, terorista i anarhista.

"Pretnja sada je veća nego u poslednjih 50 godina", rekao je bivši šef Kraljevskog obezbeđenja Dai Dejvis, piše Mirror.

princ Endru, princeza Ana, kralj Čarls, Kamila Parker Bouls
foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Inače, odvojeni protesti predizborne grupe Republika u Milton Kejnsu, Čičesteru i Jorku poslednjih nedelja prošli su bez incidenata. Ali službenici su stavili pod nadzor republičke članove i ekološke grupe kao što je koalicija Stop Oil, koji su naneli pustoš učesnicima u saobraćaju i poprskali korporativne zgrade bojom kako bi pozvali vladu da prestane da koristi fosilna goriva.

Bezbednosni izvori su upozorili da bi takve grupe mogle da iskoriste i krunisanje, koje bi trebalo da gleda globalna televizijska publika od 100 miliona, kao odskočnu dasku za svoju kampanju.

Kamila Parker Bouls, kralj Čarls
foto: Charlotte Graham-Telegraph/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šefovi bezbednosti se bore protiv neviđenog broja pretnji terorista, anarhista i eko-aktivista koji žele da ometaju događaj. Policajci kraljevske zaštite planiraju najveću bezbednosnu operaciju u generaciji zbog straha od bezbednosti za kralja i kraljicu za vikend krunisanja.

Prikupljeni su obaveštajni podaci snaga u Severnoj Irskoj o potencijalnim republičkim napadima disidenta tokom krunisanja kralja Čarlsa. Mirror takođe može da otkrije da su snage u Engleskoj snimale i profilisale antimonarhističke kampanje zbog straha da će ciljati glavni događaj 6. maja. Kralj i kraljica su za dlaku izbegli da ih pojedinci gađaju jajima poslednjih nedelja u Jorku i Lutonu tokom javnih šetnji.

"Jasno je da je pretnja monarhiji velika kao što je bila u poslednjih 50 godina – a potencijal je veliki zbog porasta irskih disidentskih grupa i pojačane akcije grupe anarhističkih kampanja. Elitni policajci posebno paze na druge pojedince koji su "fiksirani" na kraljevske porodice. U decembru 2021. godine, Jasvant Sing Čail je ušao u dvorac Vindzor sa napunjenim samostrelom tražeći pokojnu kraljicu Elizabetu. Prošlog meseca postao je prva osoba koja je osuđena za izdaju od 1981. godine", rekao je Dai Dejvis.

Inače, kralj je zabranio televizijskim kamerama da snimaju trenutak kada je pomazan svetim uljem pre nego što bude krunisan u Vestminsterskoj opatiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track