ŽIVEO BRZO, A TAKO JE I UMRO! Pričali da je mladi glumac u vezi sa KUMOM, ušao je u istoriju sa samo 3 filma koje nije ni POGLEDAO
Foto: WARNER BROTHERS - Album / Album / Profimedia

tragedija

ŽIVEO BRZO, A TAKO JE I UMRO! Pričali da je mladi glumac u vezi sa KUMOM, ušao je u istoriju sa samo 3 filma koje nije ni POGLEDAO

Pop kultura -

Džejms Din je bio mnogo više od glumca. Njegov imidž lošeg momka učinio ga je ikonom pedesetih godina prošlog veka i jednom od centralnih ličnosti pop kulture.

Pravi je fenomen popularnost koju je Din postigao, s obzirom na to da je snimio samo tri filma, ali njegov dečački pogled, bela majica i plave farmerice ostaju simbol buntovništva i slobode.

Džejms Din
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Džejms Din - simbol američke kulture

Džejms Bajron Din rođen je 8. februara 1931. godine u gradu Marion u Indijani. Majku je izgubio veoma rano, pa se s ocem seli u Kaliforniju. Tamo pohađa časove glume, ali 1951. odlazi u Njujork kako bi postao glumac.

Nakon nekoliko uloga u reklamama i pojavljivanja u televizijskim serijama, dobija manju ulogu na Brodveju. Tamo je imao priliku da radi sa velikim zvezdama poput Marlona Branda, a jedan od ovih nastupa mu je obezbedio prvu filmsku ulogu u ekranizaciji romana Džona Stajnbeka "Istočno od raja".

Kako je njegova filmska karijera bila u začetku, Din se vraća u Holivud gde za nešto više od godinu dana snima još dva filma.

Džejms Din
foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Iako je na velikom platnu tumačio samo tri uloge, može se reći da ova tri filma oslikavaju sve slojeve američkog društva između dva rata. Bilo da glumi perspektivnog, ali iskvarenog sina (Istočno od raja), lošeg momka (Buntovnik bez razloga) ili novopečenog bogataša (Div), Džejms Din je simbol američke kulture koliko i koka-kola.

O privatnom životu velike zvezde malo se zna, ali se mnogo spekuliše. Bio je veren glumicom italijanskog porekla Anom Marijom Pjeranđeli, poznatijom pod umetničkim imenom Pjer Anđeli, ali je ta veridba propala. Smatra se da je uzrok rastanka bila majka glumice, koja nije odobravala Dinovo problematično ponašanje, kao i to što nije bio katolik.

Takođe, ljudi iz filmskog studija sa kojim je Din sarađivao pokušavali su da ga odgovore od braka sa lepoticom.

Džejms Din
foto: Profimedia

Din je i sam priznao mladoj glumici kako nije još spreman za brak, a nedugo nakon njihovog raskida, Angeli se verila sa pevačem Vićem Damonom, a 1954. godine su se i venčali. Slavni glumac bio je šokiran i slomljenog srca.

Kako je bio u neverici i sam je morao da se uveri da je to sve istina, na dan venčanja Din se sa svojim motorom pojavio ispred crkve.

Četrnaest godina nakon što se njihova veza završila, Pjer Anđeli opisala je kako je ta romansa izgledala.

Džejms Din
foto: Profimedia

"Išli bismo zajedno na kalifornijsku obalu i tamo bismo u tajnosti ostajali u jednoj kućici na plaži, što dalje od znatiželjnih pogleda. Većinu vremena provodili smo na plaži, sedeći, zabavljajući se, baš poput klinaca na fakultetu. Razgovarali bismo o nama i našim problemima, o filmovima i glumi, o životu i životu posle smrti. U potpunosti smo razumeli jedno drugo. Bili smo poput Romea i Julije, zajedno i nerazdvojni. Ponekad smo na plaži toliko voleli jedno drugo da smo samo hteli zajedno da uđemo u more držeći se za ruke, znajući da bismo onda bili zauvek zajedno", govorila je Pjer.

Dve decenije i dva braka kasnije, Anđeli je izjavila kako je Din bio njena jedina ljubav. Umrla je u 39. godini života od prekomerne doze antidepresiva. Osim Anđeli, Džimija su povezivali i sa Njujorčankom Barbarom Glen, a poznato je da se viđao sa Ursulom Andres dok je ona bila u vezi sa Marlonom Brandom.

Mnoge teorije zavjere tvrde da su Dinove veze sa ženama bile samo priča za javnost, dok se potajno zabavljao sa muškarcima, i to baš Brandom. Još uvek se priča o njihovoj navodnoj sado-mazo aferi.

Marlon Brando
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Upoznali su se tako što je Din prišao Brandu, i rekao mu da je on najveći njegov obožavalac, na šta je Marlon odgovorio poljupcem.

Kako su tvrdili njihovi prijatelji, Marlon je bio taj koji je dominantan, i znao je da ostavlja Dina satima da ga čeka ispred vrata. Takođe je Din prijateljima pokazivao ožiljke koji su navodno nastali tako što je Brando gasio cigarete po telo mladog glumca i da je zapravo Džejms to tražio. Tokom života spajali su ga s mnogim zvezdama oba pola poput Merilin Monro ili Volt Dizni.

Džejms Din
foto: Profimedia

- Ne, nisam homoseksualac, ali ne planiram da idem kroz život s jednom rukom vezanom iza leđa - odgovorio je Din na pitanje o svojoj seksualnosti.

Međutim istina je sasvim suprotna; Din jeste gajio određeno divljenje prema starijem i uspešnijem Brandu i jeste više puta inicirao prijateljstvo i saradnju, ali Marlon ga je smatrao labilnim i bipolarnim, pa je sastanke izbegavao. U svojim memoarima, zvezda filma "Kum" je demantovao da je bio u vezi sa Dinom i da on nikada nije bio njegov prijatelj.

Postoji priča da je sveštenik navodno mladog glumca seksualno zlostavljao, a da je Džejmsa ta trauma pratila do kraja života. Te navode, iznela je prilikom davanja jednog intervjua, slavna glumica Elizabet Tejlor.

Elizabet Tejlor
foto: Profimedia

- Volela sam Džimija i reći ću vam nešto, ali to ostaje neslužbeno dok ne umrem, u redu? Kada je imao 11 godina, i kada mu je majka umrla, sveštenik ga je seksualno zlostavljao - ispričala je tom prilikom glumica. Prema njenoj izjavi, Din joj je sam to priznao.

- Sigurna sam u to, znam da je, jako puno smo pričali o tome. Tokom snimanja Diva bili smo budni noćima i pričali, a to je bila jedna od stvari koje mi je otkrio - dodala je Elizabet tada.

Mnogo pre nego što je postao glumac, Din je bio umetnik. Oprobao se u mnogim vrstama vizuelne umetnosti, a najviše mu je odgovaralo vajarstvo, jer je voleo da koristi svoje ruke.

Hobi su mu bili i mađioničarski trikovi, a posebno je voleo one sa vatrom. Imao je mnoge strasti, među kojima su bile i auto-trke. Da stvara u današnje vreme, verovatno bi dobio etiketu konceptualnog umetnika, piše crnogorski CDM.

Porše Spajder, Džejms Din, saobraćajna nesreća
foto: RR Auction / Ferrari / Profimedia

Nažalost, njegova karijera prekinuta je 30. septembra 1955. godine u možda i najpoznatijoj saobraćajnoj nesreći ikada. Imao je samo 24 godine.

Porše Spajder, Džejms Din, saobraćajna nesreća
foto: RR Auction / Ferrari / Profimedia

Džejms Din poginuo je na putu za trku u dolini Salinas u svom poršeu spajder. Bio je umetnik pre svega i živeo je život vođen svojim strastima. Živeo je brzo, umro je mlad i ostavio malo ali vredno nasleđe u vidu tri filma koji se i danas itekako cene.

Istočno od raja

Istočno od raja snimljen je 1955. godine i predstavljen je publici iste godine. Ovaj film bio je filmski debi Džejmsa Dina i jedino je ostvarenje koje je doživeo da vidi na platnu. Za ulogu Kala Treska Din je posthumno nominovan za Oskara.

Režiser ovog pomalo potcenjenog dela je Elija Kazan, Amerikanac grčkog porekla svakako najpoznatiji po adaptaciji drame Tenesija Vilijamsa "Tramvaj zvani želja" koji je proslavio Marlona Branda.

Džejms Din
foto: Profimedia

Buntovnik bez razloga

Tipična slika Džejmsa Dina kao lošeg momka u kožnoj jakni potiče upravo iz ovog filma. Ovaj film doživeo je toliku popularnost da je fraza "buntovnik bez razloga" sve do danas zadržala u jeziku. Nijedna lista klasika ne može da prođe bez ove priče o mladosti i potrazi za identitetom.

Div

Poslednji film koji je Džejms Din snimio zove se Div. Ovu dramu sa elementima vesterna režirao je Džordž Stivens, vrlo plodan režiser čija je karijera trajala čak 40 godina. Scenario je rađen po istoimenom romanu spisateljice nagrađene Pulicerovom nagradom Edne Ferber.

Premijera je bila 10. oktobra 1956. godine i Din ni ovaj film nikada nije video. Glavne uloge tumače legendarna Elizabet Tejlor, Rok Hadson, Džejms Din i Kerol Bejker.

Za ulogu Džeta Rinka Din je po drugi put nominovan za Oskara. Iako je i ovaj put izgubio, postuhumno mu je dodeljeno nekoliko značajnih nagrada: dva Zlatna globusa, dve BAFTA nagrade i još četiri manje priznanja.

(Kurir.rs/CDM)

Bonus video:

01:07

GLUMAC PREŠAO 600 KILOMETARA PEŠICE DA BI POMOGAO DECI SA AUTIZMOM: Nisam ni slutio kakvo ću iskustvo doživeti na tom putu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track