PRETI RADNICIMA I KRADE IM BAKŠIŠ: Isplivale MRAČNE TAJNE najomraženijeg kuvara! Zovu ga MALI TIRANIN, evo kako MALTRETIRA ljude
Foto: Profimedia

TEŠKE OPTUŽBE

PRETI RADNICIMA I KRADE IM BAKŠIŠ: Isplivale MRAČNE TAJNE najomraženijeg kuvara! Zovu ga MALI TIRANIN, evo kako MALTRETIRA ljude

Pop kultura -

Nusret Gokče, poznatiji kao Salt Bae, turski je mesar, kuvar, zabavljač i ugostitelj, čija je tehnika pripreme i začinjavanja mesa postala internet mim u januaru 2017. Uz to je vlasnik Nusr-Et lanca luksuznih steak housea.

Inače, Salt Bae danas je u javnosti kritikovan, te ga definišu kao "malog tiranina", jer su njegovi bivši zaposleni razotkrili navodnu kulturu straha u njegovom blistavom carstvu restorana.

Bivši zaposleni izneli gnusne stvari o Salt Baeu

Kuvar gladan slave - poznat po svojim odrescima od zlatnih listića od 1.500 evra - optužen je za uzimanje bakšiša konobarima i otpuštanje prestravljenog osoblja iz hira. Turski mesar stekao je bogatstvo od 40 miliona funti s 22 blistave mesare širom sveta otkako je postao viralni hit na Internetu.

No, pogođen je s ukupno sedam tužbi u dva grada u kojima ga optužuju za izvlačenje napojnica, polnu i rasnu diskriminaciju i kršenje zakona o zapošljavanju. A kaznio ga je krivični sud u Turskoj nakon što je pretio ubistvom konobaru.

U razgovoru za Insider progovorilo je devet bivših zaposlenih koji su s njim radili u šest restorana. Carstvo Salt Bae izgleda "zlatno spolja", ali je "živi užas iznutra", rekao je bivši barmen u Nusr-Etu u Londonu. Jedan menadžer koji je radio s njim u Njujorku i Majamiju rekao je da se Salt Bae umislio kao internet slavna osoba.

"Njegov svet nije bio ništa drugo nego Instagram i slava. Senzacija je bio samo on. Na kraju je dobio taj kompleks boga", dodao je.

Drugi bivši zaposleni u Mikonosu uporedio ga je s diktatorom. Ostali su tvrdili da vlada mačo kulturom straha i da je bio sklon favorizovanju i nepredvidivim otkazima.

Naredio je osoblju bizarnu stvar

Barmen u Londonu uporedio je radno okruženje s filmovima Igre gladi, rekavši da osoblje nikad nije znalo hoće li dobiti otkaz pre kraja smene. Domaćica u istom steak houseu opisala je bedu osoblja koje je stalno bilo u strahu očekujući da će dobiti otkaz.

"Ne znaš da li te gleda", rekla je, misleći na njegove sunčane naočare koje su mu zaštitni znak. "Vrlo je neprijatno biti u njegovoj blizini", dodala je. Rekla je da je jedna koleginica dobila otkaz na licu mesta nakon što je slučajno razbila čašu ispred Salt Baea, a drugi konobar nije primljen jer se šefu "nije svidela njegova košulja".

Za Insider je rekla: “Ako mu se nešto ne sviđa, gotov si, nema otkaznog roka, ništa. Kažu ti da odmah odeš." Takođe je tvrdila da je Salt Bae bio besan kad restoran nije bio zauzet, pa je zato jednom prilikom naredio osoblju da glumi mušterije koje čekaju u redu napolju.

U međuvremenu, bivši zaposleni u Mikonosu i Dubaiju tvrdili su da je tražio od zaposlenih restorana da ga izmasiraju. U tužbi iz avgusta 2021, koju je podnelo pet proizvođača mesa u Nusr-Et u Njujorku, pisalo je da Salt Bae ima "agresivan stil upravljanja".

Tvrdili su da je često psovao osoblje i krivio ih za greške svojih kolega. Petorica muškaraca dovezena su iz Istanbula kako bi kuvali u kuhinji na Menhetnu, ali kažu da su umesto toga naterani da čiste toalete, te im je odbijeno plaćanje prekovremenog rada.

Šef iz noćne more

Advokat Salt Baea rekao je da je slučaj "prijateljski rešen". U drugoj tužbi u Njujorku u novembru 2021, barmenka Elizabet Kruz rekla je da je bila ponižena kada joj je menadžer naredio da se prvi dan presvuče u "kratku suknju, visoke potpetice i da gornji deo otkrije".

Latino konobar Andželo Maher tvrdio je u svojoj tužbi da ga je Salt Bae nazvao "španskim ku*cem" i da je mesni restoran u Njujorku bio mesto "fizičkog zastrašivanja i diskriminišućeg zastrašivanja usmerenog na zaposlene koji nisu Turci".

Takođe je tvrdio da je bio nateran da laže kupcima da je meso halal (dozvoljeno) - što je dopušteno u islamu - "uprkos činjenici da to nije istina".

Njihove tužbe su u toku. Bae je morao da izdvoji 230.000 dolara kako bi se nagodio u tužbi s još četiri konobara u svom steak houseu na Menhetnu. Optužili su ga da im je krao napojnice i otpustio ih je kad su se žalili.

Četiri bivša konobara rekla su da je Salt Bae imao "autoritaran, diktatorski stav" i "nije mario za lokalne zakone", izvestio je NY Daily News 2021. U tužbi se tvrdilo da se on upoređivao s Tonijem Montanom i da ih je povremeno "ponižavao".

Salt Bae se navodno nagodio i s još jednom njujorškom tužbom zbog navodne krađe napojnica za 300.000 dolara 2020. godine.

Lapsus u Kataru

U decembru je Salt Bae bio naširoko ismevan zbog slavlja koje je na terenu izazvao nakon finala Svetskog prvenstva. U sramotnim scenama kuvar je gnjavio Lionela Mesija za selfi, gurao ga je laktom u timske fotografije i oteo trofej pobedničkom timu.

Fifa je priznala da nikad nije trebalo da ga pusti na teren u Kataru.

(Kurir.rs/ Net.hr)

Bonus video:

00:49

Kuvar Raša otkrio recept za pet savršenih jela internacionalne kuhinje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track