KRALJA ČARLSA SAKRILI USRED CEREMONIJE KRUNISANJA: Svi se pitaju šta to znači, a odgovor se krije u dalekoj prošlosti (FOTO)
Foto: Richard POHLE / AFP / Profimedia

ISPOŠTOVAO TRADICIJU

KRALJA ČARLSA SAKRILI USRED CEREMONIJE KRUNISANJA: Svi se pitaju šta to znači, a odgovor se krije u dalekoj prošlosti (FOTO)

Pop kultura -

Ceo svet je pratio krunisanje kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile. Događaj godine započeo je ispred Bakingemske palate, gde su brojni nestrpljivo iščekivali izlazak kralja i kraljice u zlatnoj kočiji.

Zatim su se uputili prema Vestminsterskoj opatiji, gde se održala ceremonija. Kralj je u nekim delovima ukinuo tradiciju, ali nekih se strogo držao. Jedan od njih bio je deo tokom pomazanja, koje niko osim sveštenika i nadbiskupa ne sme da vidi.

kralj Čarls, Kamila Parker Bouls
foto: WPA-Pool/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kralja su pokrili sa svih strana tako da niko u crkvi, kao ni fotografi nisu mogli da vide trenutak kada je nadbiskup pomazao kralja po rukama, grudima i glavi. Za potrebe pomazanja kralj se skinuo u belu košulju koja simbolizuje čistoću.

Nakon pomazanja obukli su ga u zlatni ogrtač koji je nosila i kraljica Elizabeta II na svom krunisanju pre 70 godina. Usledilo je i krunisanje na kome je Čarls zvanično prozvan kraljem Ujedinjenog kraljevstva.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

02:03

Krunisanje kralja Čarlsa: Kiša i oblaci pred početak ceremonije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track