DETALJAN VODIČ ZA GLASANJE NA EVROVIZIJI: Ceo svet učestvuje u IZBORU ZA POBEDNIKA Eurosonga, a evo kako možete to da uradite!
Foto: Printscreen RTS

IMA IZVESNIH PROMENA

DETALJAN VODIČ ZA GLASANJE NA EVROVIZIJI: Ceo svet učestvuje u IZBORU ZA POBEDNIKA Eurosonga, a evo kako možete to da uradite!

Pop kultura -

U ovogodišnjem finalu Evrovizije biće primenjen novi sistem glasanja, odnosno uvedene su promene koje će omogućiti svim ljudima na svetu da glasaju za svoje favorite, a ne samo onima čiji su se predstavnici izborili za finale.

Kako stoji na zvaničnoj stranici Eurosonga, u finalu će uz publiku pravo glasa imati i žiri, a gledaoci će moći da glasaju na nekoliko načina. Glasaće se u aplikaciji Eurovision song contest, SMS-om, na internet stranici www.esx.vote i pozivom. Cena SMS poruke iznosiće 0.49 evra, dok će poziv biti 50 centi, a ako glasate u aplikaciji, procedura je identična kao za SMS ili poziv, samo što će ceo proces umesto vas odraditi aplikacija.

Evrovizija, Evrovizija 2023
foto: Printscreen RTS

Iz Srbije će moći da se glasa isključivo SMS porukom.

Evrovizija, Evrovizija 2023
foto: Printscreen RTS

Glasovi publike su vrlo važni

Gledaoci čije zemlje učestvuju u finalu imaće na raspolaganju sve verzije glasanja, dok će gledaoci zemalja koje ne učestvuju u finalu i Evroviziji uopšte to moći da rade u aplikaciji i na internet stranici.

Važno je napomenuti i da će glasanje trajati 40 minuta, a započinje odmah nakon što se otpeva poslednja pesma i, kao što je već verovatno svima poznato, ne možete da glasate za predstavnika svoje zemlje.

Evrovizija 2023
foto: Printscreen RTS

Deset pesama koje skupe najviše glasova iz zemalja koje ne učestvuju, odnosno ostatka sveta, dobiće bodove od 1 do 12 i oni će se vrednovati kao glasovi jedne države.

Glasovi publike vrlo su važni jer, recimo, ako dođe do situacije u kojoj pobednici imaju jednak broj bodova, pobediće ona pesma koja je dobila više glasova publike.

Evrovizija 2023
foto: Printscreen RTS

Prva će večeras zapevati Austrija, Srbija nastupa peta, Švedska, glavna favoritkinja za pobedu, peva deveta, a Hrvati nastupaju 25, odnosno pretposljednji.

Prenos Evrovizije počinje u subotu u 21 sat.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:42

ŠOK! KURIR SPOJIO NESPOJIVO: Mitar Mirić zapevao svoj hit, a Luk Blek zaigrao OVAKO NEŠTO JOŠ NISTE VIDELI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track