MOŽE MNOGO DA IZGUBI ZBOG SVOJIH MEMOARA: Princ Hari bi mogao da ostane bez važne stvari koja mu treba za ŽIVOT U AMERICI
Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

da li je moguće?

MOŽE MNOGO DA IZGUBI ZBOG SVOJIH MEMOARA: Princ Hari bi mogao da ostane bez važne stvari koja mu treba za ŽIVOT U AMERICI

Pop kultura -

Američka konzervativna organizacija zatražila je od američkog saveznog suda da obelodani odgovore princa Harija o prethodnoj upotrebi droga u njegovom zahtevu za američku vizu jer je u interesu javnosti da vidi kako postupaju američke vlasti u takvoj situaciji i je li on nešto sakrio.

Megan Markl, princ Hari
foto: TMZ / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Navodi vojvode od Saseksa o uzimanju kokaina, marihuane i psihodeličnih droga u njegovim memoarima "Rezerva" podstaknuli su konzervativni "think tank" iz Vašingtona da se zapita zašto mu je dopušten ulazak u SAD 2020. godina.

Fondacija "Heritage" pokrenula je tužbu protiv američkih nadležnih organa (DHS) nakon što je odbijen njen zahtev za tim podacima temeljem Zakona o slobodi informacija tvrdeći da je to od "ogromnog javnog interesa".

U tužbi fondacije iz Vašingtona tvrdi se da američki zakoni "uopšteno smatraju neprihvatljivim ulazak" takvih osoba u zemlju.

Govoreći nakon prvog saslušanja pred saveznim sudom u ovom slučaju Najl Gardiner iz "think tanka" rekao je novinarima da je namera tužbe da se postavi pitanje odgovornosti osobe istaknutog javnog profila i američkih vlasti.

Megan Markl, princ Hari
foto: TMZ / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

"Na kraju krajeva, ovdje se radi o odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti američke administracije u vezi s imigracijskim zahtevom osobe visokog profila", rekao je Gardiner.

Tokom saslušanja na saveznom sudu u Vašingtonu u utorak, advokat "think tanka" Semjuel Djui je rekao sudiji da se njihov slučaj odnosi na vojvodu od Saseksa, ali i na to kako DHS "poštuje zakone".

Djui je rekao sudiji Karlu Nikolsu da je pitanje dobilo "široko rasprostranjenu i veliku medijsku pažnju" što je podstaklo "pitanja o integritetu vlade".

DHS-ov advokat Džon Bardo utvrdio je da članci na koje se pozvao "think tank" u prilog tužbi ne pokazuju da se radi o velikoj medijskoj pažnji i nisu uspeli da ukažu na bilo kakvo kršenje zakona od strane američke vlade.

U kontroverznim memoarima, vojvoda je rekao da kokain "nije učinio ništa za mene", dodavši: "Marihuana je drukčija, to mi je zapravo stvarno pomoglo."

Princ Hari
foto: Promo

Govoreći o tome zašto je "think tank" pokrenuo slučaj, rekao je novinarima: "Ovo se zapravo na kraju odnosi na imigracijski zakon SAD-a, osiguravajući njegovu pravednu i jednaku primenu na sve. Niko ne sme da bude iznad zakona i niko ne sme da bude povlašćen."

U svetlu opsežnog korištenja ilegalnih droga princa Hari bi trebalo da bude odgovoran za svoj zahtev.

"Sve je izneo, da vidimo odgovara li to tačno onome što je stavio u svoj zahtev za vizu. Jer ako nije, to je lažno svedočenje i to je kazneno delo i svako treba da odgovara pred zakonom - niko se ne sme tretirati drukčije."

(Kurir.rs/Dnevnik.hr)

Bonus video:

02:43

SKANDAL NA KRUNISANJU ČARLSA III! Heraldičar Grujić za Kurir TV: Novi kralj je imao pametnija posla, OVO MU NIKAD NEĆE OPROSTITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track