IZBEGLICA KOJA JE MOGLA DA KUPI SAMO JEDNU HALJINU GODIŠNJE DANAS JE UREDNICA VOGA: Trpela vršnjačko nasilje, a sada je svi znaju!
Foto: PATRICK BAZ / AFP / Profimedia

IZGLEDA FANTASTIČNO

IZBEGLICA KOJA JE MOGLA DA KUPI SAMO JEDNU HALJINU GODIŠNJE DANAS JE UREDNICA VOGA: Trpela vršnjačko nasilje, a sada je svi znaju!

Pop kultura -

Ako se pitate ko je urednica norveškog "Voga", to je Ravda Mohamed, mlada žena koja je na crvenom tepihu privukla pažnju čak i više od poznate Dženifer Lopez. Teško je poverovati da je neko uspeo da zaseni slavnu Dženifer Lopez na crvenom tepihu, ali to je uspelo upravo ovoj devojci koja svojom pojavom oduzima dah gde god da se pojavi.

Do sada smo je mogli videti u neverovatnim kombinacijama kako stoji ispred novinara s velikim osmehom na licu, dok su drugi hipnotisano gledali u mladu ženu koja zrači samopouzdanjem. Sa samo 27 godina, Ravda se može pohvaliti titulom urednice norveškog izdanja prestižnog časopisa "Vog".

Ravda Mohamed je model somalijsko-norveškog porekla, aktivistkinja i istaknuta zagovornica prava muslimanki.

Rođena je u Somaliji i već sa sedam godina je počela da nosi hidžab. Pre nego što je sa porodicom uspela da se preseli u Norvešku, neko vreme je provela u izbegličkom kampu u Keniji.

Ravda se jednom prilikom setila kako joj je tada bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje, i to za praznik Eid.

"Bila sam opsednuta tom haljinom. Šetala bih od šatora do šatora i pokazivala je. Kad bi bilo neko venčanje, ušunjala bih se u šator da gledam koloritne toalete koje su nosile gospođe. Moda mi je oduvek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila", rekla je ona jednom prilikom.

Na sreću, nešto kasnije su uspeli da se presele u Norvešku, gde je nastavila svoj život u izbegličkom kampu i pohađala osnovnu školu. U Norveškoj je bila izložena zlostavljanju, maltretiranju i rasizmu od strane svojih školskih drugova, posebno zbog nošenja hidžaba i boje svoje kože. Ravda se seća kako su deca u školi okruživala dok je prala ruke, da vide da li će joj se isprati crna boja.

Iako je bila izložena maltretiranju, Ravda nije odustajala od svojih ciljeva. Kako je kasnije ispričala u intervjuima, učenici su pokušavali da joj oduzmu hidžab tokom časova, dok su nastavnici konfiskovali njenu maramu.

Nakon što je prošla kroz pakao vršnjačkog nasilja, u aprilu 2021. godine pokrenula je kampanju pod heštegom #Handsoffmihijab (Ne diraj moj hidžab), koji je postao viralni trend na društvenim mrežama.

Reagovala je na najavu francuske vlade da će zabraniti nošenje hidžaba maloletnim devojkama, izražavajući svoj protest jedinstvenim selfijem. Ta slika je izazvala veliku kontroverzu i izazvala žestoke rasprave.

"Niko nikad nije pitao da li ja želim da nosim hidžab. Uvek pretpostave da sam prisiljena da ga nosim. Toliko ljudi do sada je govorilo umesto mene, a ja sam ućutkivana godinama. Osećam se kao da vičem na gluve."

Uprkos svojim stavovima o hidžabu, ostala je liberalna i glasna kad su u pitanju muslimani transvestiti. Ravda smatra da je tužno što oni nisu prihvaćeni u muslimanskim zajednicama.

Karijera

Kad se preselila u Oslo, mnogo toga je postalo lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. godine je počela da objavljuje fotografije svojih modnih kombinacija na Instagram, gde je jako brzo skupila 141.000 pratilaca.

Pored toga, radila je kao zdravstveni radnik sa decom obolelom od autizma, uz to je i bihejvioralni analitičar koji se bavi mentalno hendikepiranim osobama.

Na početku modeling karijere učestvovala je u modnim kampanjama u arapskom svetu, ali onda su je primetili svetski poznati brendovi, te smo je mogli videti na Nedelji mode u Njujorku, Parizu i Oslu.

Tokom Nedelje mode u Oslu 2019. godine bila je tema medija i zbog veoma intrigantnog i posve neobičnog uličnog stila.

Lepa manekenka otkrila je da se suočila sa poniženjem i odbijanjem, posebno u modnoj industriji, dok su klijenti oklevali da joj daju priliku da se pojavi na Nedelji mode u Parizu navodeći ogorčenje i reakciju francuskih političara.

Prvi put se pojavila na naslovnici norveškog modnog časopisa u avgustu 2019. godine "Costume Norge". Od tada, Ravdah se pojavljuje i u časopisu "Vog" za američko tržište.

U oktobru 2020. godine su joj ponudili mesto modne urednice norveškog Voga, a to se sve dešavalo kad se Konde Nast suočio sa rasnim skandalima pod vođstvom Ane Vintur.

A u maju 2021. godine, zvanično je i imenovana za urednika "Vogue Scandinavia", time će da postane prva urednica modnog časopisa koja nosi hidžab.

Važi za jednu od najbolje obučenih žena na svetu, a devojke širom planete, sa hidžabom i bez njega obožavaju njene modne kombinacije kao inspirativni modni udžbenik.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

02:25

ŽESTOK OKRŠAJ U PROGRAMU UŽIVO! Antonijević: Biti gej je moda i Evroprajd je preterana seksualnost! Azdejković: KO ŠIŠA VEĆINU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track