ZAMALO POGINUO KAD JE EKSPLODIRALA BOMBA, PA OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE: Zvezda Kišnog čoveka HARALA Njujorkom, a sad ima 6 dece
Foto: Profimedia

od njegovog života bi mogao da nastane film

ZAMALO POGINUO KAD JE EKSPLODIRALA BOMBA, PA OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE: Zvezda Kišnog čoveka HARALA Njujorkom, a sad ima 6 dece

Pop kultura -

p

Slavni holivudski glumac Dastin Hofman danas puni 86 godina, a u karijeri dugoj preko šest decenija istakao se ulogama odbačenih, skrajnutih i pojedinaca na margini američkog društva. Ni njegov privatan život nije ništa manje interesantan - ženio se dva puta, ima šestoro dece i oduvek je važio za velikog zavodnika, pa je u jednom trenutku suočen i sa ozbiljnim optužbama za seksualno uznemiravanje.

Dastin Hofman karijeru je počeo šezdesetih godina prošlog veka, a prvu ulogu, u pozorištu, ostvario je pored danas takođe slavnog glumca Džina Hekmana. Sa njim je ubrzo otpočeo i zajednički život, a ubrzo im se pridružio još jedan kolega – Robert Duval.

Dastin Hofman
foto: Profimedia

I baš sa Duvalom počele su i Hofmanove prve seksualne avanture. Prema sopstvenom priznaju, njih dvojica su zajedno „harali“ Njujorkom i često su ih posećivale brojne atraktivne devojke, uglavnom modeli.

Dastinova karijera krenula je uzlaznom putanjom 1967. godine kada je tumačio Bendžamina Bredoka u ostvarenju „Diplomac“, priči o sazrevanju mladića kojeg je zavela žena očevog poslovnog prijatelja. Usledile su brojni uspesi na planu njegove karijere – tumačio je glavne uloge u filmovima „Svi predsednikovi ljudi“ (pored Roberta Redforda), „Maratonac“, a onda je stao rame uz rame sa Meril Strip u ostvarenju „Kramer protiv Kramera“, kada je i nagrađen prvim Oskarom.

Usledio je uspeh ulogom u komediji „Tutsi“, 1982. godine, u kojoj je tumačio napornog glumca koji odlučuje da se preruši u ženu kako bi uspeo da nađe posao.

Dastin Hofman
foto: Profimedia

Šest godina kasnije je usledio još jedan veliki korak u njegovoj karijeri – Hofman je pored Toma Kruza igrao u ostvarenju „Kišni čovek“, koji se danas smatra možda i njegovim najboljim radom. Dastinov prikaz sredovečnog čoveka sa autizmom opet je nagrađen zlatnom statuom za najboljeg glumca.

Kada je u pitanju njegov privatni život, u bračne vode stupio je dva puta: prvi put davne 1969. kada je oženio En Birn. Usvojio je njenu ćerku iz prvog braka, a zajedno su dobili još jednu naslednicu. Drugi put je na „ludi kamen“ stao 1980. godine kada je „da“ rekao Lisi Gotsegen, sa kojom je kasnije dobio četvoro dece.

Hofman je u burnoj mladosti bio deo jednog zanimljivog istorijskog događaja. Dok je živeo sa prvom suprugom i dvoje dece u Njujorku, u zgradi pored čula se detonacija. Do eksplozije je došlo slučajno, a akteri su bili pripadnici marksističke organizacije „The Weathermen“. Tada je poginulo troje ljudi, a u dokumentarcu „The Weather Underground“ iz 2002. godine moguće je videti Dastina Hofmana kako sedi na ulici malo posle eksplozije.

Hofman je oduvek bio liberal i naklonjen Demokratskoj stranci. Iako se nije puno izjašnjavao o svojim religijskim osećanjima, 1997. godine je privukao pažnju kada je bio jedan od potpisnika pisma u kojem se od tadašnjeg nemačkog kancelara zahtevao bolji tretman Sajentologa u toj državi. O njegovoj vezi sa sajentološkom crkvom ne zna se više od ovog podatka, te nije najjasnije da li je danas blizak ovom kultu.

Slavni glumac je tokom života imao i ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime, 2013. godine dijagnostikovan mu je rak, ali njegovi predstavnici nisu želeli da daju više detalja. Ono što je poznato jeste da se Hofman relativno brzo oporavio, nakon operacije.

Muke na privatnom planu imao je i četiri godine kasnije, kada je na sajtu „The Hollywood Reporter“ objavljen autorski tekst Ane Grejem Hanter, u kojem je Hofmana optužila za seksualno maltretiranje. Nedolično ponašanje glumca se navodno desilo još 1985. godine, na setu filma „Death of a Salesman“, a Ana je tada imala svega 17 godina. Navela je da ju je „pipkao za zadnjicu“, predlagao joj da mu izmasira stopala, a navela je i da je vulgarno obraćanje za Hofmana bilo „kao dobar dan“.

„Imam veliko poštovanje prema ženama i osećam se užasno ako je bilo šta što sam uradio nju dovelo u neprijatnu situaciju. Žao mi je. To ne odražava ono što sam ja“, poručio je Hofman nakon optužbi.

Ovaj skandal, iako je imao odjeka u američkoj javnosti, nije uspeo da uzdrma Hofmanov status u Holivudu. On je i ovih dana veoma aktivan – predstoje mu uloge u čak četiri ostvarenja, među kojima je i „Kung Fu Panda 4“, čija se premijera očekuje 2024. godine.

Pre nekoliko godina upitan je koji savet bi dao mlađoj verziji sebe, onom momku koji nije verovao da zaslužuje uspeh koji ga je tako rano zadesio.

„Ne postoji ništa važnije za ljudsko biće od ljubavi njihovih roditelja. I mnogo puta im dajete ljubav da biste dobili njihovu ljubav, verziju sebe koja niste vi jer mislite da je to ono što oni žele. Mislim da bih iz ove perspektive to pokušao da rešim mnogo ranije. Iskreno, sada sam u boljoj fazi nego što sam ikada bio. O svom životu razmišljam kao o švajcarskom siru. Pun je rupa. Ali, danas ima mnogo manje rupa nego ikada ranije.“

(Kurir.rs/Nova.rs)

Bonus video:

01:56

ODMORIĆU SE KAD UMREM! Mladi glumac osim snimanja radi još puno drugih, različitih poslova! Odao tajnu kako sve postiže

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track