IMALA CEO SVET NA DLANU, A ONDA JE UPALA U PAKAO DROGE IZ KOJEG SE NIKADA NIJE IZVUKLA: Potresna životna priča Vitni Hjuston
Foto: printScreen jutjub

proslavila bi 60. rođendan

IMALA CEO SVET NA DLANU, A ONDA JE UPALA U PAKAO DROGE IZ KOJEG SE NIKADA NIJE IZVUKLA: Potresna životna priča Vitni Hjuston

Pop kultura -

Muzička diva da je živa juče bi slavila 60. rođendan i sigurno bi imala neki svetski hit. Vitni Hjuston bila je američka pevačica i glumica koja je već s prvim albumom stekla svetsku slavu, a prva četiri albuma objavljena između 1985. i 1992., u celom svetu prodata su u više od 86 miliona primeraka.

Rođena je 9. avgusta 1963. godine u Njuvarku u Nju Džerziju. Njena majka i rođak bili su poznati pevači duhovnih pesama, soula i pop muzike.

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

Majka Sisi Hjuston bila je dirigent crkvenog zbora u baptističkoj crkvi, pa je i Hjuston, kao i većina afroameričkih pevača – naučila da peva upravo uz majku u crkvi.

- Mislim da sam već tada shvatila da je moj pevački talenat dar od Boga - rekla je jednom Vitni.

Kad je navršila 15 već je godinama nastupala s majkom i pokušavala snimiti samostalni singl. U to vreme otkrio ju je fotograf koji je bio zadivljen njenom prirodnom lepotom. Ubrzo je postala izuzetno tražen tinejdžerski model i među prvim afroameričkim devojčicama koja se našla na naslovnici časopisa Seventeen. Ipak, nikad nije razmišljala o karijeri manekenke. Muzika je bila njena najveća ljubav.

S 19 godina, na nastupu u jednom noćnom klubu čuo ju je Klajv Dejvis iz Arista Rekordsa i odmah je tražio da s njima potpiše ugovor. Već iduće godine prvi je put nastupila na nacionalnoj televiziji u emisiji 'The Merv Griffin Show' i otpevala pesmu 'Home' iz mjuzikla 'Čarobnjak iz Oza' a voditelj ju je, nakon otpevane pesme ispratio s bine uz proročanske reči:

- Nemojte zaboraviti ovo ime - Vitni Hjuston.

Iduće dve godine pevačica i njen menadžer radili su na njenom debitantskom albumu i pronašli najbolje producente i tekstopisce koji su trebali pomoći da se istakne njezin vanserijski talenat. S 22 godine objavila je debitantski album, a jedna balada i jedna vesela plesna pesma odmah su dospele na prva mesta top lista u celom svetu.

Bila je to pesma 'Saving All My Love for You' i 'How Will I Know' zbog kojih je album bio broj jedan u Americi 14 nedelja za redom. Za prvu pesmu godinu dana kasnije dobila je i Gremi, a nagradu joj je uručila njena rođaka Dijon Vorvik.

Još veći uspeh postigla je s drugim albumom. Zahvaljujući pesmi 'I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)' postao je platinast, a naslovna pesma osvojila je još jedan Gremi, pa je sledila svetska turneja.

Na koncertu se pojavio i harizmatični Nelson Mendela i osnovao Vitni Hjuston neprofitnu fondaciju za pomoć siromašnoj deci širom sveta. U idućih nekoliko godina Vitni je postigla sve što jedan pevač može poželeti. Godine 1992. udala se za R&B pevača Bobija Brauna i upravo će taj brak uništiti ne samo njenu karijeru nego i privatni život.

Vitni Hjuston, Bobi Braun

Baš te godine Vitni Hjuston je osvojila ceo svet pesmom 'I Will Always Love You' za filmsku melodramu 'Telohranitelj' u kojem je ona glumila pevačicu, a njenog telohranitelja Kevin Kostner.

Iste godine objavila je album s obradama filmskih hitova, ali kako je rasla njena slava, tako joj se počeo rapidno urušavati brak s Bobijem Braunom. Sve češće se počelo pisati o njihovoj zavisnosti od kokaina, pevačica je sve češće delovala euforično, fotografije su svedočile da nešto jako nije u redu.

Vitni Hjuston, Bobi Kristina, Bobi Braun
foto: Rojters

Krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, počela je otkazivati koncerte, a 2002. njen intervju s Dajanom Sojer na ABC televiziji ušao je u anale. Na pitanje novinarke šta je njen najveći porok – marihuana, alkohol, kokain ili tablete – nakon dubokog uzdaha, Vitni odgovara:

Sve pomalo. Ponekad.

- Šta je najveće zlo od nabrojanog? Koji je najveći đavo od toga? - pita dalje uporno Sojer a Vitni odgovara:

Vitni Hjuston, Bobi Kristina
foto: Ap

- Ja sam najveći đavo. On je u meni. Ja radim ono što želim i ako nešto ne želim učiniti, niko me na to ne može nagovoriti. Ja to radim sama sebi i sama sam sebi najveći neprijatelj. Nisam destruktivna osoba i ne želim se uništiti.

Na pitanje Dajane Sojer gde sebe vidi za 10 godina, Vitni joj odgovara:

- U penziji, srećna gledam moju ćerku Bobi Kristinu kako raste. Uživam jednog dana u unucima.

U studio je zatim ušla njena kćerkica – tada 9-godišnja Bobi Kristina. Na pitanje šta najviše voli rekla je da voli subote kad je mama kod kuće, kad zajedno doručkuju i gledaju televiziju. Stisnula se na trosedu uz majku i rekla da obožava mamin glas kad joj peva uspavanke.

Vitni Hjuston, Bobi Kristina
foto: Instagram

No već tada Vitni je izgledala ispijeno i mnogi su slutili da je zavisnica. Brak s Bobijem Braunom bio je loš, sve oko nje se raspadalo, ali je svejedno 2006. ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najnagrađivanija umetnica svih vremena.

Tokom idućih godina pokušala je nekoliko puta ići na odvikavanje ali se uvek vraćala drogama. Razvela se od Brauna 2007. i dobila starateljstvo nad kćerkom. Negde 2009. sve je izgledalo bolje. Objavila je novi album 'I Look To You' i rekla da pesme govore o promenama u njenom životu. Ipak, svi su primetili da njeni koncerti više nisu isti i da joj se promenio glas.

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

Početkom 2012. govorilo se da Hjuston ima finansijskih problema, ali ona je to negirala. A onda je 11. februara svet obišla tužna vest – Vitni je pronađena mrtva u sobi hotela Beveli Hilton u Los Anđelesu. Zvanično - udavila se u kadi, ali u krvi joj je pronađen kokain i veruje se da je doživela srčani udar te da je davljenje bila posledica.

Vitni Hjuston
foto: Profimedia

Njena ćerka Bobi Kristina hospitalizovana je zbog emocionalne traume. Kasnije se žestoko sukobila s bakom Sisi koja je objavila biografiju njene majke.

Profimedia, Vitni Hjuston, Bobi Kristina

Ni tri godine nakon majčine smrti, 31. januara 2015., Bob Kristina pronađena je u Rozvelu u Džordžiji, u kući prijatelja, baš kao i njena majka - u kadi bez svesti. Hitna ju je prebacila u bolnicu North Fulton, pa u univerzitetsku bolnicu Emory, gde je stavljena u indukovanu komu. Provela je u komi šest meseci i umrla 26. jula 2015. u 22 godini života.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

02:36

U KINI POSTOJALE PROSTORIJE GDE SU SE LEGALNO KONZUMIRALI NARKOTICI! Antonović otkrio gde je droga najplaćenija u svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track